Gemeente Heeze-Leende


Verenigingen geven steunpunt vrijwilligerswerk een 'GO'

Tijdens een drukbezochte avond op maandag 25 november in hotel de Scheuter in Leende (ongeveer 100 mensen), hebben vrijwilligers van diverse verenigingen en instellingen middels een daverend applaus een zogenaamde GO gegeven aan het steunpunt vrijwilligerswerk.

Tijdens een informatieavond werd de uitwerking van het plan om een steunpunt vrijwilligerswerk op te richten gepresenteerd. Deze avond was een vervolg op een eerdere bijeenkomst in mei 2002, toen de aanwezigen een voorlopige GO gaven. Een stuurgroep bestaande uit vertegenwoordigers vanuit het vrijwilligerswerk en de gemeente hebben de plannen vervolgens verder uitgewerkt.

Namens de stuurgroep gaf de heer Weyers van de gemeente een presentatie over het steunpunt vrijwilligerswerk. Daarbij werd teruggeblikt op de werkzaamheden van de voorafgaande maanden en werd het uiteindelijke resultaat gepresenteerd.

Functies van het steunpunt

- Informatieverschaffing over nieuwe wetten of regels, zoals het rookverbod in openbare gebouwen. Of over de nieuwe belastingwet: is een vergoeding aan een vrijwilliger nu wel of niet belast?
- Vraagbaak voor alle mogelijke vragen. Bijvoorbeeld over verzekeringen voor vrijwilligers;

- Bemiddeling bij het vinden van vrijwilligers. Er is natuurlijk niet een heel bestand vol vrijwilligers, maar een steunpunt kan wel ondersteunen bij de zoektocht en adviezen geven. Daarnaast kunnen mensen die vrijwilligerswerk willen doen via het steunpunt in contact worden gebracht met verenigingen;

- Promotie van het vrijwilligerswerk. Zorgen voor voldoende bekendheid van en waardering voor vrijwilligerswerk. Ook kan het steunpunt ondersteuning bieden bij de contacten met de gemeente.

Organisatiestructuur
Het steunpunt zal aangehaakt worden bij het bestaande Infopunt. Daarnaast zal er een commissie van toezicht, bestaande uit vrijwilligers, worden ingesteld die samen met een coördinator werkplannen op zal stellen en deze vervolgens ook zal toetsen. Ook onderhoudt deze commissie het contact met het werkveld. Verder zullen er uitvoerende en ondersteunende vrijwilligers geworven worden. Op korte termijn wordt een betaalde kracht aangesteld die de functie van coördinator krijgt voor 12 uur.
Het streven is om het steunpunt per 1 januari 2003 operationeel te laten zijn.

Op vragen vanuit de verenigingen tijdens de informatieavond benadrukte wethouder Mikkers dat het steunpunt vrijwilligers een gemeenschappelijk steunpunt is, van zowel de gemeente als van de instellingen. Er zal niet direct een bestand beschikbaar zijn vol met vrijwilligers, het steunpunt zal er veel meer op gericht zijn verenigingen te helpen met het zoeken en bereiken van vrijwilligers. De avond werd afgesloten met een applaus, waarmee duidelijk werd dat er een GO gegeven werd aan de start van het steunpunt.