Stichting Aids Fonds

Wereld Aids Dag Congres

STEUN VOOR AFRIKAANSE BURGEMEESTERS

Ter gelegenheid van Wereld Aids Dag (1 december) houden het Aids Fonds, de Stichting soa-bestrijding en STOP AIDS NOW! op vrijdag 29 november het jaarlijkse congres over soa, hiv en aids in de RAI te Amsterdam. Het programma van het congres belicht zowel nationale als internationale aspecten van aids en soa-problematiek. s Ochtends wordt een samenwerkingsovereenkomst voor een uniek stedenbandenproject ondertekend. Nederlandse steden gaan samen met Afrikaanse burgemeesters de strijd tegen aids aan.

Doel van het Zesde Nationaal Congres Soa*Hiv*Aids is het samenbrengen van de ontwikkelingen op het terrein van soa en hiv/aids. Daartoe zijn tal van gasten uit binnen- en buitenland uitgenodigd waaronder de Zimbabwaanse arts Dr. Sunanda Ray, die internationaal als een autoriteit geldt op het terrein van vrouwen en aids en de relatie armoede-aids. Prof. dr. Joep Lange, hoogleraar interne geneeskunde in het AMC en voorzitter van de International Aids Society zal de toekomst van de hiv-behandeling schetsen. Daarnaast worden er op het congres debatten en workshops gehouden over actuele themas en treden Afrikaanse HipHoppers op.

Ook voor de situatie in eigen land is uitgebreid aandacht. De allernieuwste inzichten in de soa en hiv-problematiek in Nederland zullen worden gepresenteerd. Het RIVM en de Stiching Hiv-Monitoring zullen de nieuwe hiv/soa-cijfers voor Nederland bekend maken. Bovendien worden voor het eerst sinds vele jaren nieuwe cijfers gepresenteerd over wat de huisarts doet op het terrein van soa en hiv. Tot nog toe werd er vanuit gegaan dat de huisarts zo'n driekwart van de soa-zorg in Nederland verzorgt ten opzichte van GGD-en en soa-poliklinieken. Daarnaast wordt op het congres ingegegaan op de vernieuwingen binnen de preventie en het testbeleid.

Dit jaar wordt tijdens het congres een samenwerkingsverband ondertekend door STOP AIDS NOW!, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Afrikaanse burgermeesters die zich verenigd hebben in de Alliance of Mayors and Municipal Leaders on HIV/AIDS in Africa. In de strijd tegen aids is juist lokaal leiderschap van essentieel belang. Door middel van stedenbanden en gerichte steun aan verenigingen van Afrikaanse gemeenten kunnen Nederlandse gemeenten burgemeesters en andere lokale leiders in ontwikkelingslanden steunen bij het ontwikkelen van programmas om verspreiding van HIV/AIDS tegen te gaan.