Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal
Binnenhof4
Den Haag
Directie Integratie Europa
Afdeling Intern
Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag
Datum
2 december 2002
Behandeld
mw. E. Molier
Kenmerk
DIE-551/02
Telefoon
070-3487155
Blad
1/4
Fax
070-3484086
Bijlage(n)
1
E-Mail
eveline.molier@minbuza.nl
Betreft
Beantwoording vragen van de geachte afgevaardigde dhr. Blaauw over de toekomstige samenstelling van de Europese Commissie.
Graag bied ik u hierbij, mede namens de Staatssecretaris voor Europese Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de geachte afgevaardigde de heer Blaauw over de toekomstige samenstelling van de Europese Commissie. Deze vragen werden ingezonden op 8 november 2002 met kenmerk 2020302940.
De Minister van Buitenlandse Zaken
Mr. J.G. de Hoop Scheffer
Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, Minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Nicolaï, Staatssecretaris voor Europese Zaken, op vragen van het lid Blaauw over de toekomstige samenstelling van de Europese Commissie.
Vraag 1
Heeft u kennis genomen van het artikel "'Eigen' EU-commissaris staat op de tocht"? 1)
Antwoord
Ja.
Vraag 2
Kunt u bevestigen dat in de Commissie voorstellen zijn besproken om de Commissie in de toekomst tot tien, of zelfs tot vijf, personen terug te brengen? Is er door de Commissievoorzitter gesproken over de mogelijkheid de commissarissen uit grote lidstaten een zwaardere stem in de Commissie te geven? Wat is uw standpunt ten aanzien van deze mogelijkheid?
Vraag 3
Deelt u de opvatting van de geciteerde diplomaten dat dit het einde is van de gelijke vertegenwoordiging van lidstaten in de Commissie?
Antwoord
De Commissie zal begin december een mededeling het licht doen zien waarin zij haar visie ontvouwt op de institutionele vraagstukken die in de Conventie aan de orde zijn. Omvang, samenstelling en werkwijze van de Commissie zullen -naar verluidt- onderdeel uitmaken van deze mededeling. De regering heeft kennis genomen van persberichten waarin staat dat overwogen wordt over te gaan tot stemmenweging binnen de Commissie. De regering is van mening dat dit onwenselijk is. Stemmenweging doet afbreuk
aan de collegiale werkwijze van de Commissie. Bovendien staat dit haaks op de gedachte van de Commissie als hoedster van het algemene, communautaire belang.
Vraag 4
Herinnert u zich de afspraken van de Europese Raad van Nice over de toekomstige samenstelling van de Commissie, namelijk. dat de Commissie, zodra de Unie 27 lidstaten telt, minder leden dan lidstaten zal tellen, en dat deze worden gekozen volgens een systeem waarin de lidstaten rouleren op basis van gelijkheid?
Antwoord
Ja. Over de omvang van de Commissie zijn in het Verdrag van Nice afspraken gemaakt. Met ingang van het moment waarop de Unie 27 lidstaten telt, wordt het aantal Commissarissen kleiner dan het aantal lidstaten (art. 4 protocol betreffende de uitbreiding van de Europese Unie). Hoe groot de Commissie dan wordt zal de Raad met eenparigheid van stemmen bepalen. Zeker is dat daarna een non-discriminerend toerbeurtsysteem zal gelden. In dat systeem zullen grote en kleine lidstaten gelijk worden
behandeld.
Vraag 5
Is de minister bereid Commissievoorzitter Prodi en de andere EU-lidstaten een brief te sturen, waarin elke afwijking van bovengenoemde afspraak van Nice onaanvaardbaar wordt genoemd?
Antwoord
Zoals hierboven reeds aangegeven zijn de beraadslagingen binnen de Commissie nog gaande. De uitkomst van die beraadslagingen zullen begin december bekend zijn bij de publicatie van de Commissie-mededeling. Het is derhalve prematuur om thans een brief over dit onderwerp aan de Commissie te sturen. Het debat over deze kwestie dient in de Conventie gevoerd te worden.
Vraag 6
Deelt u het standpunt dat de Europese Commissie de afgelopen jaren geen sterke reputatie heeft opgebouwd waar het gaat om het nakomen van gemaakte afspraken, zoals onder andere inzake het stabiliteitspact, inzake het nakomen van de Kopenhagencriteria en inzake het niet invoeren van inkomenssteun in nieuwe lidstaten?
Antwoord
Nee. De regering zou het een onjuiste voorstelling van zaken vinden om van de Commissie te zeggen dat deze de afgelopen jaren gemaakte afspraken niet nakomt.
1) Haagsche Courant, 1 november jl.
===