Rijksvoorlichtingsdienst

Ministerie van Defensie 2 dec 2002

4800 BANEN WEG BIJ DEFENSIE

Het banenverlies door de ingrijpende reorganisatie bij Defensie komt in totaal uit op 4800. Dat schrijft minister Korthals (Defensie) in reactie op vragen uit de Tweede Kamer. De Kamer behandelt deze week de Defensiebegroting voor 2003.

In de najaarsbrief van 8 november kondigde het ministerie al aan dat 2000 arbeidsplaatsen komen te vervallen door reorganisatie en een verkleining van de staven. Daarnaast verdwijnen door overige doelmatigheidsmaatregelen nog eens 1100 functies. Bij de operationele eenheden vervallen 1700 banen door een verkleining van de capaciteit.

Defensie spant zich in om het overtollig personeel zoveel mogelijk binnen de eigen organisatie of daarbuiten aan een nieuwe baan te helpen. De regering streeft er naar gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te voorkomen. Over de gevolgen van de komende reorganisatie zal Defensie overleg voeren met de vakbonden voor overheidspersoneel.

Een deel van de inkrimping zal plaatsvinden door vrijwillig vervroegd pensioen. Naar verwachting zullen in 2003 ongeveer 1200 beroepsmilitairen gebruik maken van de mogelijkheid om uiterlijk twee jaar voor de nu geldende pensioengerechtigde leeftijd uit te treden.

Bron:

- Beantwoording Kamervragen "Defensie en het Strategisch Akkoord"
Zie ook:

- Forse ingrepen bij Defensie
(8 november 2002)

- Reorganisatie bij Defensie
(11 oktober 2002)

- Defensie 813 miljoen minder in vier jaar
(17 september 2002)

- Buitenlands beleid en Defensie
(strategisch akkoord)