STICHTING DONORVOORLICHTING

Ooit beschikbaar ..... Nieuwe donorcampagne van start

Hilversum, 2 december 2002

De Stichting Donorvoorlichting start komende week een eindejaarscampagne om meer orgaan- en weefseldonoren te werven. Onder het motto 'ooit beschikbaar' wordt iedereen die zich nog niet als donor heeft laten registreren opgeroepen dit alsnog te doen.

Met abri's, radiospotjes en advertenties wordt het publiek de komende weken op het registreren in het donorregister geattendeerd. Ooit beschikbaar....is daarbij het motto. Immers, een positieve registratie wil zeggen dat in de toekomst je organen en weefsels ooit beschikbaar kunnen komen voor anderen.
Dieper wordt op het onderwerp ingegaan via huis-aan-huis bladen. Met achtergrondartikelen, interviews en feitelijke informatie wordt aan een zo breed mogelijk publiek uitgelegd wat orgaan- en weefseldonatie inhoudt en waarom registratie van de eigen keuze zo belangrijk is.

Bijna veertig procent van de Nederlandse bevolking staat ingeschreven in het Donorregister. Een meerderheid daarvan stemt in met donatie na overlijden. Een aantal dat echter niet voldoende is om het grote tekort aan vitale organen weg te nemen. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat slechts in uitzonderlijke omstandigheden een overledene daadwerkelijk voor het donorschap in aanmerking komt. Een andere oorzaak van het tekort is dat nabestaanden van een mogelijke donor vaak niet weten wat de mening van hun overleden dierbare was. Als de overledene zijn besluit over donatie niet in het donorregister heeft laten vastleggen, moeten de nabestaanden toestemming geven. Weten zij de wens van de overledene niet, dan nemen zij vaak het besluit om maar niet in te stemmen.

Door de eigen keuze ja of nee in het donorregister vast te laten leggen, wordt voorkomen dat nabestaanden een besluit nemen dat niet overeenkomt met de wens van de overledene. Een geregistreerde keuze schept duidelijkheid voor alle betrokkenen: artsen en nabestaanden. Nabestaanden die anders op een zeer emotioneel moment een moeilijke beslissing moeten nemen.
Daarom blijft de Stichting Donorvoorlichting het belang van nadenken en met elkaar praten over orgaan- en weefseldonatie benadrukken. Het registeren van de keuze ja of nee in het donorregister is dan uiteindelijk een logische en veilige stap.

Want ooit ben je beschikbaar....of kunnen je nabestaanden de vraag hierover gesteld krijgen.


---