Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

PvdA-voorlichting

Binnenhof 1a

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800*

Den Haag, 2 december 2002

Pvda draait halvering natuurbudget terug

Tientallen projekten in alle regio's dreigen te stranden!!

De PvdA fractie zal vandaag een voorstel doen om de voorgestelde halvering van het natuurbudget in 2003 en 2004 terug te draaien. Met deze botte bezuiniging wordt (in de woorden van staatssecreatris van Geel) 'de natuur onomkeerbare schade toegebracht'.

CDA en VVD stellen gemakshalve dat natuurbeheer door particulieren in de plaats kan komen van echte natuurgebieden, voor minder geld en dezelfde kwaliteit. Echter het budget voor particulier natuurbeheer wordt niet verhoogd. Feiten zijn: grondaankopen zijn de motor achter de Ecologische Hoofdstructuur, particuliere natuuraanleg is debet aan de achterstand die tot nu toe in het natuurbeleid is ontstaan. Het is niet of nauwelijks goedkoper, de continuiteit is niet verzekerd en de natuurkwaliteit zal niet worden gehaald (RIVM)

De effecten raken niet alleen de natuur maar ook de toekomst van veel boeren in het land.

Ook de landbouworganisatie LTO stelt dat de bezuinigingen een sterke wissel trekken op de onderlinge samenwerking die de afgelopen jaren is ontstaan in het landelijk gebied. "Het niet nakomen van de aankoopplicht in de EHS leidt tot het in problemen komen van agrariërs en tot een onherroepelijk verlies aan kwaliteit van het landelijk gebied" aldus Albert Lanting van de NLTO.

Sinds september ligt het natuurbeleid volledig op zijn gat. De PvdA fractie heeft een inventarisatie gemaakt van de plannen die in de verschillende provincies in de ijskast of zelfs de vuilnisbak verdwijnen.

Babant/Limburg

In Brabant/Limburg het projekt Peelvenen: Tussen Griendsveen en Helenaveen staan boeren klaar om te worden uitgekocht. Gaat niet door. Landgoed Beeckstijn, dal van de Rode Beek, Schinveldse bossen etc etc; allemaal jarenlang aan gewerkt, verwachtingen gewekt; allemaal finito.

In het Zandmaas projekt zijn veiligheid en natuur uit elkaar getrokken, waarbij voor natuur geen geld is. Uiterwaarden die op dit moment te koop worden aangeboden, maar de kans blijft liggen.

Doordat bosaanleg niet meer wordt gesteund gaat 85 hectare bosaanleg in Limburg dit jaar niet door, oa. Landschapspark Susteren.

Ecologische verbindingen voor de helft geschrapt: grote kans dat niets meer terecht komt van de zones Maria-Berg/Stippelberg en Susteren-Meinweg.

Zeeland

In Zeeland gaat de uitvoering van Plan Tureluur, langs de zuid-kust van Schouwen niet door. Eerste helft is klaar, tweede helft van ca. 350 ha ligt stil. Het is een gebiedsgerichte benadering waarbij de deelnemers van de landinrichting, inclusief de betrokken boeren, zeer gefrustreerd achterblijven. Het met de nodige inspanning opgebouwde draagvlak wordt ernstig aangetast.

Landinrichting zal verder worden gestaakt in West Zeeuws-Vlaanderen (herinrichting kustgebied), Hoek en Philippine (Braakmanproject/ ROM Kanaalzone)

Drenthe

In Het Drents-Friese Woud staat een beekproject op de tocht. Het vergroten van de Fochteloërvenen in Drente, één van de mooiste gebieden van ons land gaat niet door.

Het Noordenveld in het Dwingelerveld. Al lange tijd wordt geprobeerd de gronden in deze enclave midden in een groot natuurgebied te verwerven. Dit ligt nu noodgedwongen ineens stil.

Grote zorgen ook over Drentse enHunzemaat. De provincie heeft haar nek uitgestoken om een grondpot te creeren, om zo kavelruilenprocessen te initieren, het gebiedsgerichte beleid uit te voeren en de EHS te realiseren. Omdat de minister de geldkraan voor grondverwerving nu bijna dicht draait , loopt dit hele proces in dit gebied vast.

Gelderland;

Omdat de omvang van de verbindingszones in de Ecologische hoofdstructuur is gehalveerd en Rijk en de provincie haar prioriteiten niet bekend maakt liggen alle grondverwervingen voor de Veluwepoorten stil. Voorbeelden zijn de plannen voor het Renkunse beekdal; het zuidelijk deel van de Renkumse enclave (500 ha) was in het concept natuurgebiedsplan aangewezen als natuurontwikkelingsgebied. Dit is op het laatste moment geschrapt.

Reijerscamp (185 ha) is zelfs al aangekocht door de overheid als ecologische verbindingszones maar dreigt nu weer te worden verkocht!

Het ecoduct in Dieren, onderdeel van "Hart voor Dieren" is door de ministeries geschrapt waardoor de kans om daar een verbinding te maken tussen Veluwe en Ijsselvallei verloren gaat.

De gemeente Apeldoorn had een toezegging van LNV voor 100.000 euro voor de inrichting van het Beekbergerwoud. Gaat niet door.

De Leemputten, een gebeid bij Winterswijk, in het natuurgebeidsplan aangewezen als natuurontwikkelngsgebied kan niet worden aangekocht; de eiegenaar onderhandelt op dit moemtn met een projectontwikkelaar die er villa's wil bouwen. In een gebied waar de ijsvogel nog vliegt!

Noord/Zuid Holland:

De eerste afwijzing van een aankoop die helemaal rond was, in de landinrichting De Gouw (West Friesland), dat juist om de kavelruil mogelijk te maken aangekocht moest worden. Er dreigt nu een flinke stagnatie, die ook vooral ook voor de boeren heel hinderlijk is.
Een ander geval is de begrenzing van een stuk grond grenzend aan het Ilperveld. Toen de procedure voor het gebiedsplan NH Midden Oost startte heeft de betreffende boer aangegeven dat hij graag begrensd wilde worden, en vervolgens wilde verkopen aan Het Noordhollands Landschap. De eigenaar zit in zak en as, want het is duidelijk dat hij het geld hard nodig heeft. Hetzij om te investeren in de voortzetting van zijn bedrijf, hetzij om zich elders te vestigen.

Een ander voorbeeld is Het Strategisch Groenproject Haarlemmermeer Groen. Hier kunnen geen nieuwe projecten gestart worden. Hiermee komt de afgesproken einddatum van 2010 in het geding. Het gaat concreet om de Venneperhout (ca 100 ha groen aansluitend aan nieuwbouw bij Nieuw Vennep) en Zwaansbroek (ca 1000 ha groen en water tussen Hoofddorp en Nieuw Vennep). Deze groengebieden zijn bedoeld om recreatiegebieden te maken voor randstedelijke behoefte, met wandel- en fietspaden en kanoroutes), in combinatie met ecologische verbindingen en waterberging om de waterhuishouding te verbeteren. De nabij gelegen VINEX-locaties zijn/worden grotendeels bewoond en de bewoners zien reikhalzend uit naar het beloofde groen. Voor de zoveelste keer dreigt groen achter te lopen bij rood.

In Zuid-Holland gaat de gebiedsgerichte aanpak van de binnen-duinrand van Goerree waarschijnlijk niet door, evenals het gebiedsplan "De Venen" (Nieuwkoop).

Ons alternatief nu

De PvdA heeft al verschillende voorstellen gedaan om de cruciale voortgang in het natuurherstel te houden. We hebben gepleit voor een duurzaamheidsfonds (kwartje van Kok), we hebben eerder voorstellen gedaan voor een Open ruimteheffing, we hebben amendementen ingediend om het budget deels weer aan te vullen (Tichelaar/Crone).

De PvdA heeft vandaag het amendenemt Dijsselbloem ingediend waarmee provincies de mogelijkheid krijgen leningen aan te gaan ter waarde van 170 miljoen Euro. Daarmee worden de bezuinigingen op grondaankopen voor natuur in 2003 en 2004 overbrugd. De continuiteit van het natuurherstel blijft behouden en betrokken boeren hebben weer duidelijkheid over hun toekomst.

Nadere informatie: Jeroen Dijsselbloem 06-10094782