LEI

persbericht / nr. 1712

2-december-2002

Landschap gediend met krachtenbundeling van particulier en overheid

De overheid wil de financiering van het landschap minder afhankelijk maken van haar eigen subsidies. Ook andere partijen zouden moeten bijdragen. Een financieringsconstructie waarbij publieke en private partijen samen het geld voor natuur en landschap op tafel leggen, kan daarin voorzien. Daarbij moet worden gedacht aan een combinatie van middelen uit een privaat regionaal fonds en uit subsidieregelingen van de overheid, op zo'n manier dat beide partijen vanuit een gemeenschappelijk doel elk hun eigen projecten financieren. De middelen worden op elkaar afgestemd binnen een regionaal netwerk waarin alle partijen samenwerken met steun van een gebiedsmanager. Daardoor kan een wisselwerking ontstaan, waarin de sterkere economische dragers de zwakkere ondersteunen. Het LEI ontwikkelde samen met overheden en private partijen het concept voor zo'n netwerkaanpak.

Het ministerie van LNV is op zoek naar een financieringsconcept dat berust op gedeelde verantwoordelijkheid. De behoefte daaraan bleek onder meer bij de zogenaamde proeftuinen voor de Kwaliteitsimpuls Landschap. Volgens de proeftuinen werkt de bestaande financiering vanuit het Programma Beheer niet goed. Zij is te veel gericht op individuele bedrijven en op gedetailleerde regelgeving, en laat geen ruimte voor medefinanciering uit andere bronnen. Diverse voorstellen voor een andere fondsconstructie stuiten op regels van het Europese steunkader en de Comptabiliteitswet. Er is behoefte aan een bredere aanpak. Bovenstaand concept voor een op netwerkfinanciering gebaseerd gebiedsfonds met gedeelde verantwoordelijkheden voldoet daaraan.

In de voorgestelde financieringsconstructie blijven de geldstromen uit private en publieke bronnen strikt gescheiden. Private en publieke financiers kunnen daardoor ieder voor zich nagaan in hoeverre de eigen middelen bijdragen aan het bereiken van de eigen doelen. Er komt een apart privaat regionaal fonds met een zelfstandig bestuur, dat rechtstreeks initiatieven op landschapsgebied kan ondersteunen. Voor de afstemming is het vooral van belang dat per regio een zogenaamde gebiedsmanager een beroep kan doen op zowel de private als de publieke middelen. Dit versterkt de samenhang in de aanwending van de middelen en draagt tevens bij aan de betrokkenheid van de eigen regio bij de ontwikkeling van het landschap.

---

Naar netwerkfinanciering en -aanpak voor Kwaliteitsimpuls Landschap. Bekijk het rapport: 4.02.08.