Nederlandse Hartstichting

Vis onverminderd goed voor het hart

2-12-2002, auteur: Ruud Nannes, bron: afd. Communicatie Nederlandse Hartstichting, tel. 070-315 55 55
Recente berichten over de schadelijke effecten van kwik in vis zijn voorbarig. Uit een artikel in het medische tijdschrift de New England Journal of Medicine, blijkt met name dat mensen die een eerste hartinfarct hebben gehad een hoger gehalte aan kwik in de teennagel hebben dan een vergelijkbare groep die geen hartinfarct had. Het veronderstelde verband tussen de consumptie van vervuilde vis en hartziekten is twijfelachtig. Voor het onderzoek zijn 1408 teennagels uit negen landen, waaronder Nederland geanalyseerd.

Bij de onderzochte personen met een hartinfarct is een verhoogd percentage docosahexaeenzuur (DHA) aangetroffen, een vetzuur dat in vis aanwezig is. In Zuid-Europese landen wordt voornamelijk mediterrane vis geconsumeerd. 'De onderzoekers veronderstellen nu een relatie tussen een hartinfarct, verhoogd kwikgehalte en mediterrane vis. Dit is in hoge mate speculatief', aldus ir. Ineke van Dis van de Nederlandse Hartstichting.
Het Nederlands onderzoeksmateriaal laat overigens helemaal niet zulke sterke verschillen in kwikwaarde zien tussen de groep hartpatiënten en de controle groep gezonde mensen.
In hetzelfde nummer van de New England Journal of Medicine staan ook de resultaten van een Amerikaans onderzoek waaruit juist blijkt dat er geen overtuigend verband bestaat tussen blootstelling aan kwik en hart- en vaatziekten. Voor de Nederlandse consument ziet de Hartstichting geen enkel gezondheidsrisico: mediterrane vis komt hier maar zelden op tafel. In Nederland worden vooral haring, zalm, mosselen of kabeljauw gegeten. Er is voor de Nederlandse consument dan ook geen reden minder vis te eten. Regelmatig vis eten is goed voor hart- en bloedvaten. Immers, de meeste vis bevat weinig vet en vis die wel vet is, bevat meestal onverzadigd vet. Dit onverzadigd vet is goed voor hart en bloedvaten.