Vis onverminderd goed voor het hart
2-12-2002, auteur: Ruud Nannes, bron: afd. Communicatie Nederlandse
Hartstichting, tel. 070-315 55 55
Recente berichten over de schadelijke effecten van kwik in
vis zijn voorbarig. Uit een artikel in het medische tijdschrift de New
England Journal of Medicine, blijkt met name dat mensen die een eerste
hartinfarct hebben gehad een hoger gehalte aan kwik in de teennagel
hebben dan een vergelijkbare groep die geen hartinfarct had. Het
veronderstelde verband tussen de consumptie van vervuilde vis en
hartziekten is twijfelachtig. Voor het onderzoek zijn 1408 teennagels
uit negen landen, waaronder Nederland geanalyseerd.
Bij de onderzochte personen met een hartinfarct is een verhoogd
percentage docosahexaeenzuur (DHA) aangetroffen, een vetzuur dat in
vis aanwezig is. In Zuid-Europese landen wordt voornamelijk
mediterrane vis geconsumeerd. 'De onderzoekers veronderstellen nu een
relatie tussen een hartinfarct, verhoogd kwikgehalte en mediterrane
vis. Dit is in hoge mate speculatief', aldus ir. Ineke van Dis van de
Nederlandse Hartstichting.
Het Nederlands onderzoeksmateriaal laat overigens helemaal niet zulke
sterke verschillen in kwikwaarde zien tussen de groep hartpatiënten en
de controle groep gezonde mensen.
In hetzelfde nummer van de New England Journal of Medicine staan ook
de resultaten van een Amerikaans onderzoek waaruit juist blijkt dat er
geen overtuigend verband bestaat tussen blootstelling aan kwik en
hart- en vaatziekten. Voor de Nederlandse consument ziet de
Hartstichting geen enkel gezondheidsrisico: mediterrane vis komt hier
maar zelden op tafel. In Nederland worden vooral haring, zalm,
mosselen of kabeljauw gegeten. Er is voor de Nederlandse consument dan
ook geen reden minder vis te eten. Regelmatig vis eten is goed voor
hart- en bloedvaten. Immers, de meeste vis bevat weinig vet en vis die
wel vet is, bevat meestal onverzadigd vet. Dit onverzadigd vet is goed
voor hart en bloedvaten.