Voedingscentrum
Hoe kan ik veilig buiten de deur eten bij een voedselallergie of
-intolerantie?
Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw zijn echt momenten om gezellig met
familieleden of vrienden door te brengen en te vieren met een etentje,
buffet of allerlei lekkernijen. Ook voor patiënten met een
voedselallergie of intolerantie moet dit mogelijk zijn. Maar ergens
anders eten vraagt altijd meer aandacht voor de voorbereiding dan wat
je thuis gewend bent. Hieronder volgen enkele tips die je kunt nemen
om de kans op klachten zo klein mogelijk te maken.
Tips voor buiten de deur eten
- Vraag bij de Stichting VoedselAllergie na of er namen en adressen
van restaurants bekend zijn waarmee patiënten al goede ervaringen
hebben.
- Bespreek van tevoren het dieet en de bereiding met de kok of degene
die de maaltijd, hapjes of lekkernijen gaat klaarmaken.
- Breng de speciale richtlijnen die zijn opgesteld voor koks onder de
aandacht (gratis aan te vragen bij het Voedingscentrum).
- Loop samen met de kok de menukaart of geplande recepten door en geef
aan welke basisingrediënten, kant- en klare producten en gerechten
passen binnen het dieet.
- Leg de kok uit dat het etiket van voorverpakte producten, de
ingrediëntendeclaratie, niet altijd volledig is.
- Maak voor de kok, op basis van de dieetlijst of vrije
merkartikelenlijst, een overzicht van de (grootverbruik)producten met
de merknamen die geschikt zijn.
- Neem het Basiskookboek bij voedselallergie en voedselintolerantie of
het boekje recepten voor de decembermaand mee naar het restaurant om
de kok op weg te helpen.
- Overleg met de kok of het zinvol is om bepaalde (dieet)producten
zelf mee te nemen.
- Bespreek van tevoren met je arts het gebruik van medicijnen om
klachten te voorkomen of te behandelen (afhankelijk van de ernst en
soort klachten).
Als belangrijkste maatregel geldt dat een goede voorbereiding en inzet
van betrokkenen veel onzekerheden kan wegnemen en daarmee het halve
werk is!
Recepten om zelf te maken
1. Banketstaaf
2. Bladerdeeg
3. Sojaspijs
4. Speculaaspop
5. Kruidnoten
6. Kerstkransjes
7. Suikerglazuur
8. Imitatieslagroom
9. Kokosroom
10. Oliebollen (ca. 8-10 stuks)
11. Appelbeignets (ca. 6 tot 8 stuks)