Gemeente Ede

Kleinschalige zorg in Edese wijken

In Veldhuizen A, in Ede-Zuid in de buurt van de Willem Marisflat en in Ede-Centrum aan de Bunschoterweg kunnen op termijn woonzorgzones worden ontwikkeld. Dit zijn gebieden met (zorg)voorzieningen, waardoor ouderen, gehandicapten en andere zorgbehoevenden in staat zijn zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Zo kan er in de zone een wijkservicecentrum komen waar diverse diensten beschikbaar zijn, zoals huisarts, tandarts, fysiotherapeut en apotheek. Ook een kleinschalige verpleegunit behoort tot de mogelijkheden.

Burgemeester en wethouder van Ede hebben dinsdag 26 november besloten de drie locaties in principe aan te wijzen als geschikte nieuwbouwlocaties voor intramuralezorg en woonzorgzones. Voordat het zover is, zullen er eerst haalbaarheidsonderzoeken worden uitgevoerd. Daarnaast wil het college nog onderzoeken of het mogelijk is in Ede-West een woonzorgvoorziening, met een nieuw dienstencentrum voor ouderen, te realiseren. De resultaten van dit onderzoek zullen op korte termijn aan het college worden voorgelegd, dat daarna een principe-uitspraak zal doen over de haalbaarheid.

Aanleiding voor het aanwijzen van de locaties zijn de nieuwbouwplannen van Veilig en Verzorgd Wonen (De Klinkenberg) en Opella. Deze instellingen hebben van het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen financiële middelen gekregen om nieuw te bouwen. In plaats van grootschalige voorzieningen willen zij kleinere verzorgings- en verpleegunits in de wijken bouwen.

Landelijk en lokaal beleid
Het kleinschalig bouwen is een gevolg van het landelijke beleid; de gemeente Ede heeft dit in het ouderenbeleid en volkshuisvestingsbeleid een lokale invulling gegeven. De gemeente Ede gaat ervan uit dat er de komende jaren veel zal veranderen in de zorgverlening aan ouderen, gehandicapten en andere zorgbehoevenden. De grote intramurale instellingen, waar mensen worden opgenomen en volledige verzorging krijgen, zullen grotendeels verdwijnen. In de toekomst zullen vooral kleinschalige intramurale voorzieningen worden gebouwd. Daar wonen alleen de mensen met de zwaarste zorgbehoefte. De rest van de zorgvragers woont zelfstandig en ontvangt de benodigde zorg en diensten thuis in de (aangepaste) woning, of haalt deze in het nabij gelegen wijkservicecentrum. In de buurt van een woonzorgzone zijn idealiter ook winkels en andere voorzieningen aanwezig.

Het is niet haalbaar en niet nodig om in alle wijken in de gemeente Ede een woonzorgzone te realiseren. Wel streeft het gemeentebestuur naar een optimale spreiding over de gemeente. De bevolkingsopbouw en bevolkingsprognose van een wijk spelen een belangrijke rol bij de locatiekeuze. In een woonzorgzone wonen beslist niet alleen zorgbehoevende mensen. Maximaal een kwart van de zone-bewoners is in meer of mindere mate zorgbehoevend. De overige mensen zijn gewone wijkbewoners die het voordeel hebben dicht in de buurt van voorzieningen te wonen.

Ook de al bestaande verzorgingshuizen die niet (op korte termijn) nieuw gaan bouwen, hebben plannen om meer diensten aan de wijkbewoners te gaan bieden. In Bennekom, Lunteren en Harskamp/Otterlo wordt uitgegaan van bestaande terreinen en locaties van de verpleeg- en verzorgingshuizen, waar de diverse zorgaanbieders intensief gaan samenwerken voor de wijk.

De wethouders R. Spiegelenberg en M. van Haaren zullen de nieuwe locaties dinsdagavond presenteren op een conferentie over ouderenzorg van Opella.

print deze pagina