Consumentenbond

persbericht
91ea14.jpg
91ea1d.jpg
Bouwmarkten onvoldoende voorbereid op calamiteiten

26 november 2002

Consumentenbond en het Nibra inspecteren veiligheid winkels

De meeste winkels zijn goed voorbereid op calamiteiten. Maar toch zijn er nog steeds winkels die tekortschieten in veiligheidsvoorzieningen. Dat is de conclusie van een gezamenlijk onderzoek van de Consumentenbond en het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (Nibra) naar vluchtwegen in warenhuizen, tuincentra, bouwmarkten, elektronicazaken en campingzaken. De resultaten van het onderzoek staan gepubliceerd in de Consumentengids van december.

De Consumentenbond en het Nibra hebben 26 winkels onderzocht. In 5 van de 26 schieten de veiligheidsvoorzieningen en calamiteitenplannen ernstig tekort. De bond en het Nibra signaleerden in 3 bouwmarkten nooduitgangen die voor vluchtende bezoekers niet te openen waren. In diverse andere winkels waren de nooduitgangen geblokkeerd door uitgestalde artikelen. UIT-bordjes waren onzichtbaar door kapotte verlichting en reclamemateriaal dat het zicht op de bordjes belemmerde. Eén nooduitgang kwam uit in een doodlopende steeg.

Niet alleen de technische veiligheid bepaalt de brandveiligheid van een winkel, ook de mate waarin de bedrijfsleiding en het winkelpersoneel zich op calamiteiten voorbereiden speelt een rol. De winkelconcerns laten op dat punt grote verschillen zien. De medewerkers van meer dan de helft van de bezochte winkels weten niet wat van hen verwacht wordt bij een calamiteit. Rennen , was het antwoord van één van de ondervraagde medewerkers op de vraag wat hij zou doen bij een ontruiming.

Volgens de regelgeving is brandveiligheid de primaire verantwoordelijkheid van de winkeleigenaar. De overheid heeft een vergunningverlenende en controlerende taak. Juist nu de drukke periode van sinterklaas- en kerstinkopen voor de deur staat is het volgens het Nibra van het grootste belang dat winkeleigenaren zorgen voor voldoende geïnstrueerd personeel, adequate ontruimingsplannen en gebruik van brandveilig decoratiemateriaal.

De onderzochte warenhuizen en betrokken brandweerkorpsen zijn door de Consumentenbond en het Nibra direct op aangetroffen onveilige situaties gewezen. In een aantal gevallen heeft dit al geleid tot verbeteringen en aanpassingen.