Metaalunie

Nieuws
Persberichten

MKB-metaalondernemers ontevreden over orderpositie 25-11-2002
Economische barometer van de mkb-metaalsector Nieuwegein - Alle mkb-metaalondernemers hebben in het tweede en het derde kwartaal van 2002 te maken gehad met een teruggang van het aantal orders ten opzichte van het halfjaar daarvoor. Dat blijkt uit de `Economische barometer van de branche', die de Metaalunie elk half jaar publiceert. De Metaalunie geeft hiermee informatie over de economische ontwikkelingen in het midden- en kleinbedrijf in de metaalsector, alsook over de verwachtingen op korte termijn.

Behalve dat de mkb-metaalondernemers in alle sectoren een teruggang constateren in het aantal orders, zijn ze voor het eerst ook ontevreden over hun orderpositie. Het kan de reden zijn waarom volgens de enquête per saldo 21% van de mkb-metaalondernemers verwacht dit jaar minder in machines te investeren dan in 2001. De sector `Verspanende toelevering' is het meest teleurgesteld over de orderpositie. Hier is als gevolg van de verslechterde marktpositie sprake geweest van dalende afzetprijzen. Gevolg is dat een nog grotere meerderheid van de ondernemers geen positief bedrijfsresultaat heeft gerealiseerd. Dit heeft ook geleid tot minder werkgelegenheid in deze sector. Daarentegen verwacht de sector wel dat het aantal orders in het komende half jaar weer toeneemt. Dit kan betekenen dat zich een omslag aandient.
Vacatures

Wat het aantal werknemers in de bedrijven betreft, is dit in totaliteit nagenoeg gelijk gebleven. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de tegenvallende bedrijfsresultaten, die in het tweede en derde kwartaal van 2002 zijn verslechterd ten opzichte van het vorige halfjaar (per saldo 9%). Het percentage vacatures daarentegen is onveranderd gebleven en bedraagt 6% van het aantal formatieplaatsen. De mkb-metaalondernemers verwachten evenwel dat ze eerder in deze vacatures kunnen voorzien dan voorheen.
Prijzen

Uit de `Economische barometer van de branche' van de Metaalunie blijkt verder dat per saldo 15% van de mkb-metaalondernemers in de afgelopen zes maanden de prijzen verhoogd heeft. Dit geldt niet voor alle sectoren. De sectoren `Staalconstructiebouw' en `Verspanende toelevering' bijvoorbeeld hebben de prijzen moeten verlagen, terwijl in de sectoren `Onderhoud en service' en `Landbouwmechanisatie' de prijzen over de volle breedte zijn gestegen.
Lichte winstdaling

In het derde en vierde kwartaal van 2002 tenslotte is het percentage bedrijven met winst wederom licht gedaald. Dit was de voorafgaande twee halfjaren ook het geval. Opvallend is dat vooral het percentage bedrijven dat verlies lijdt, nagenoeg gelijk blijft. In het tweede en derde kwartaal van 2002 bedraagt het percentage bedrijven met winst 62, en het percentage bedrijven met verlies 11. In eerdere perioden bedraagt het percentage bedrijven met winst respectievelijk 68 en 64 en schommelt het percentage bedrijven met verlies evenals nu tussen de 10 en 12.