Ingezonden persbericht

PERSVERKLARING

Vandaag, 15 nov. 2002, is aangifte bij Justitie gedaan tegen advocaat Hammerstein en Maas (beiden LPF-bestuurders) terzake van gevaarzetting en aanzetten tot haat

Aangevers

* E Witvoet, taxichauffeur, LPF-lid en LPF-bestuurder,
* mr L. Koenen, advocaat, LPF-lid,
Verdachten

* Ed Maas, bestuurder van de "Politieke Vereniging Lijst Pim Fortuyn" (LPF)
* mr Oscar Hammerstein, advocaat en bestuurder LPF terzake van:

aanzetten tot haat ( art 137d Sr)

poging tot uitlokking van een misdrijf (art 46a jo 284/284/285/289/300 e.v. Sr)

Toelichting:

Hammerstein, optredend mede voor de heer Maas heeft publiekelijk mededelingen gedaan welke voorzienbaar haat of geweld tot gevolg kunnen hebben.

Dit heeft in ieder geval plaatsgevonden ter zitting van het Kort Geding op 13 november 2002.

Eerder was door een der eisers bij de politie aangifte gedaan van bedreiging door een derde (per e-mail) in het kader van het Kort Geding.

Daarop is aan Maas en Hammerstein gevraagd: Publiek maken op de websites van de LPF en middels een perspublicatie (aan het ANP en aan de bedreiger) van een tekst, waarin Maas en Hammerstein zich distantiëren van de bedreiging, en alle mensen oproepen geen geweld in enigerlei vorm tegen eisers te gebruiken vóór/na het Kort Geding.

Op die uitdrukkelijke vraag is door Maas en Hammerstein niet gereageerd.

Daarentegen heeft het optreden van de heer Hammerstein, mede namens de LPF en de heer Maas tijdens het Kort Geding de zaak verder op scherp gezet.

Pleitnotie Hammerstein: "Kennelijk met de bedoeling zo veel mogelijk schade als mogelijk toe te brengen aan LPF maar ook aan de heer Maas" en aan de heer Hammerstein persoonlijk. Andere citaten:
* "twee leden met een oogmerk dat naar onze overtuiging niet zuiver is."
- "Dat alles in het belang van LPF. Bedankt Mr Koenen zeggen wij van LPF nu. U bent niet bepaald aan het reclame maken voor uw partij maar wil tevens voorkomen dat LPF meedoet aan de verkiezingen van januari 2003."
Aangevers menen dat het onvoorstelbaar is dat de heren Maas en Hammerstein geen gehoor hebben gegeven aan het dringend verzoek stelling te nemen tegen bedreiging.

Het is totaal onaanvaardbaar dat vlak daarna Maas en Hammerstein vervolgens in een juridische procedure de aangevers niet alleen niet in hun waarde en in hun recht laten, maar ook nog eens publiekelijk suggereren dat aangevers schade willen berokkenen aan de LPF (hetgeen geenszins het geval is!), daarmee het gevaar voor Witvoet en Koenen zelfs hebben vergroot.

E.Witvoet

L.H.W.M. Koenen

Tel: 023 - 545 0816

Bijlage: p.v. van aangifte bedreiging