AutoRai

13-11-2002

Cape Stream Team wint Cape to Cape 2002

Het Cape Stream Team, een particulier team bestaande uit medewerkers van De Lage Landen Translease, heeft met een Honda Stream de bekende Cape to Cape 2002 gewonnen.

De rit, die van 26 tot en met 29 september werd verreden, voerde over zon zesduizend kilometer van de Noordkaap in het uiterste noorden van Noorwegen naar Kaap Tarifa in Spanje, het meest zuidelijke puntje van Europa. Het winnende Cape Stream Team hield zich als enige aan alle maximumsnelheden en werd daarom nummer 1, hoewel het niet als eerste over de finish kwam.

Een van de regels in Cape to Cape 2002 is dat de verkeersregels, en met name de maximum snelheidsregels, continu worden nageleefd. Vier medewerkers van De Lage Landen Translease, Ronny Lucassen, Frank Rijnhard, Pascal van Tol en Ronald van Slooten hebben zich als enige volledig aan de maximumsnelheid gehouden. De overige teams maakten te veel snelheidsovertredingen en werden na controle van de tachograafschijven gediskwalificeerd.

Meedogenloze zelfdiscipline
We moesten óf voor snelheid kiezen óf proberen zo gedisciplineerd mogelijk binnen de aangegeven snelheid de finish te bereiken, zegt teamlid Pascal van Tol. We kozen voor het laatste. Onderweg werden wij regelmatig ingehaald, ook door andere teams. Om dan toch het hoofd koel te houden, getuigt van een meedogenloze zelfdiscipline én vertrouwen in de keuzes die je hebt gemaakt. Het Cape Stream Team reed de tocht in 59 uur en 18 minuten, en bleek achteraf als enige binnen de marges te zijn gebleven. Onze discipline heeft zich uiteindelijk dus vertaald in de overwinning, hoewel we daarmee geen vermelding in het Guinness Book of Records krijgen. De snelste tijd stond tot dit jaar op 55 uur, 41 minuten, die door de oorspronkelijke winnaar (Team Midland in een Peugeot 406 Break), met 55 uur, 14 minuten duidelijk werd verbroken. Dit record wordt echter niet vermeld, omdat zij zich niet aan de strenge spelregels hebben gehouden.

De medewerkers van De Lage Landen Translease reden de uitputtingsslag in een mede door Honda Nederland geprepareerde Honda Stream. Zij kozen ervoor mede naar aanleiding van een gesprek met de winnaars van vorig jaar door Frankrijk de Route du Soleil te nemen en niet de route van Parijs over Bordeaux naar Madrid. Niet de kortste weg, maar uiteindelijk dus wel het meest effectief. Zaterdag 9 november hebben de vier mannen de trofee in ontvangst genomen. Die beker zal voorlopig een plekje krijgen in Praktijkschool De Zonnegaard in Nijmegen, die al eerder door De Lage Landen Translease werd ondersteund.