Politie Hollands Midden


Postbus 4240 Hollands Midden
2350 CE Leiderdorp Bureau Communicatie
Telefoon (071) 5459800
Fax (071) 5459326
Afkomstig van: Jaap Nelemans
Datum: 13 november 2002


Politieoptreden bij de Burcht gepast en adequaat

Commissaris Peije de Meij van district Leiden-Voorschoten is blij dat het Openbaar Ministerie het optreden van de politie heeft betiteld als gepast en adequaat. Na de verwijdering van een groep van zo'n 40 demonstranten van Eurodusnie van de Burcht in de nacht van 2 op 3 juni deed één van de groep aangifte tegen een politiemedewerker. Het Openbaar Ministerie onderzocht het politieoptreden en concludeerde vorige week dat de politiemedewerker geen strafbaar feit heeft gepleegd en dat er bij de ontruiming geen excessief geweld is gebruikt.

"De groep was in overtreding en zorgde voor overlast. De agenten zijn weloverwogen te werk gegaan. Grenzen aangeven, daarover communiceren en dan ook handhaven", zegt districtschef De Meij. De demonstratie was gericht tegen de zogeheten 'verwijderingsbevelen'. Op door de burgemeester aangewezen plaatsen is het verboden om harddrugs te gebruiken of alcoholhoudende drank te drinken. Wie dat toch doet, kan worden verwijderd.

Op het moment dat de overlast aan de politie werd gemeld was het toegangshek van de Burcht afgesloten, terwijl de groep demonstranten daar toch binnen was. Ze waren dus op verboden terrein. Ook hadden ze alcohol bij zich. Van de betoging was de gemeente Leiden niet in kennis gesteld. De groep overtrad daarmee artikel 461 (het 'verboden toegang-artikel) van het Wetboek van Strafrecht en enkele artikelen van de Algemene Politieverordening. Ook het melden van demonstraties is wettelijk verplicht.

Naar aanleiding van de overlastmelding ging een koppel agenten poolshoogte nemen. Het bleek niet goed mogelijk om met de groep afspraken te maken. Er is toen duidelijk aangegeven dat de groep een kwartier de tijd had om zelf weg te gaan. Nadat het kwartier verstreken was, maakte de demonstranten allerminst aanstalten om te vertrekken. Ook toen is nog luid en duidelijk tot drie maal toe aangegeven dat de groep vertrekken moest met daarbij de mededeling dat bij weigering geweld gebruikt kan worden. "De groep heeft het bewust zo ver laten komen. Ze zijn vervolgens met gepast geweld van de Burcht verwijderd".

Bij de ontruiming van de Burcht is dus inderdaad geweld gebruikt. Eén van de demonstranten wilde door de linie van agenten heen en is daarop aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. "De agenten werden uitermate grof beledigd en bespuugd. Na de ontruiming nemen we zelfs nog de moeite om te zien of er in de haast nog waardevolle goederen zijn achtergebleven. Ik vind dus echt dat het optreden van de politie proportioneel en professioneel is geweest." Bij de demonstratie tegen de verwijderingsbevelen hadden de betogers pamfletten en spandoeken bij met de tekst 'want de stad is van ons allemaal'. "We willen politie zijn voor iedereen. Vriendelijk als het kan, streng als het moet. Leiden is inderdaad van iedereen. Maar pas als iedereen zich aan de regels houdt, is het een prettige stad om te verblijven'.

Noot voor de redactie /