Gemeente Alkmaar


Wanneer u nog vragen heeft over uw versieringen dan kunt u contact opnemen met de brandweer.

Alkmaar, 13 november 2002

Het college van burgemeester en wethouders start nog deze maand de inspraakprocedure voor een nieuw Gladheid-bestrijdingsplan. Dat is gisteren besloten. In dit plan staat waar en hoe de gladheid in de komende winters wordt aangepakt in Alkmaar. Hiermee wordt de bestaande werkwijze vastgelegd. Het plan ligt vanaf donderdag 28 november gedurende vijf weken ter inzage. Het plan wordt pas vastgesteld nadat inwoners en belangenorganisaties hun visie hebben kunnen geven.

De gemeente heeft de zorg voor het in goede staat houden en brengen van de wegen die onder haar beheer vallen. Vooral in de winterperiode moet de gemeente zich extra inspannen zodat weggebruikers zich veilig kunnen verplaatsen. Daarom staan van 1 november tot 1 april mensen en materieel paraat om op te treden bij gladheid. In het nieuwe Gladheidbestrijdingsplan staan de beleidskeuzes die de gemeente maakt bij de gladheidbestrijding.

In het Gladheidbestrijdingsplan wordt geregeld dat de gladheid wordt bestreden zodra informatie van het weerstation en eigen waarneming daartoe aanleiding geven. De gladheidbestrijding wordt altijd afgestemd met andere wegbeheerders, zoals Rijkswaterstaat, provincie, buurgemeenten en waterschap. Bij plaatselijke gladheid kunnen ook meldingen van politie en burgers leiden tot actie. Het strooiregime wordt aangepast afhankelijk van het soort gladheid. Ook worden in het plan de routes voor de strooiwagens vastgesteld. In ieder geval komen alle busroutes aan bod. Verder worden belangrijke wegen, straten en fietspaden aangepakt. Deze hebben vaak een bepaalde status, zoals "stroomwegen", "gebiedsontsluitings-wegen", of
"hoofderftoegangswegen". Ook doen de gladheidbestrijders de wegen nabij winkelcentra.

De gladheidbestrijding in Alkmaar vindt plaats met de zogenaamde "natstrooimethode". Hierdoor is er directe aanhechting van het zout met het wegdek. Door deze methode kan gladheid eerder en beter bestreden worden met minder zout. Bij flinke sneeuwval worden sneeuwschuiven voor de wagens geplaatst en gaan medewerkers handmatig sneeuw-ruimen.

Niet overal kan de gladheid worden bestreden. Bij het bepalen van het strooiplan is er naar gestreefd te bewerkstelligen dat binnen de bebouwde kom de weggebruiker maximaal 500 meter moet overbruggen om op een gestrooide route te komen. Verder is uitgangspunt geweest dat alle hoofdroutes en fietspaden binnen 3½ uur na alarmering zijn gestrooid. Bij extreme omstandigheden, zoals langdurige sneeuwval dan wel aanhoudende ijzel, wordt een vereenvoudigd plan uitgevoerd. Dan wordt boven-dien op een aantal plaatsen handmatig actie ondernomen. Uitgangspunten hiervoor zijn logische looproutes van ouderencentra naar de dichtstbijzijnde openbare locatie. Dit kan een bushalte zijn en/ of winkel- en gezondheidscentra. Tevens worden bushaltes en voorpleinen van NS-stations ijs- en sneeuwvrij gemaakt.

Vanaf donderdag 28 november ligt het gladheidbestrijdingsplan vijf weken ter inzage bij de wijk-posten en het stadskantoor. Het gemeentebestuur wacht de reacties van Alkmaarders af, die tot donderdag 2 januari 2003 de tijd hebben om hun zienswijze te geven. Op 11 en 12 december worden inloopbijeenkomsten georganiseerd. Belangengroepen en bewoners die in voorgaande jaren op- en aanmerkingen hadden over de gladheidbestrijding, worden apart geïnformeerd over de inspraakmogelijkheden.