Akoestisch ontwerp voor het multiform-theater van het Dallas Center for the Performing Arts Foundation

Foto's van Dallas Center for the Performing Arts Foundation

Meer informatie Renz van Luxemburg dorsserblesgraaf

Dit nieuwsbericht is afkomstig van de website van Dallas Center for the Performing Arts Foundation.

4 november 2002 Vorige week maakte het Dallas Center for the Performing Arts Foundation bekend dat het de keus heeft laten vallen op DHV-dochter dorsserblesgraaf om het akoestisch ontwerp voor het multiform-theater van het Center te verzorgen.

dorsserblesgraaf, dat gespecialiseerd is in akoestiek en bouwfysica voor ruimten met een complexe architectuur, zal bij het project nauw samenwerken met het ontwerpbureau van het theater, het Office for Metropolitan Architecture (OMA). Eerder ontwierp dorsserblesgraaf samen met OMA de Casa da Música in Porto, maar ook het Nederlands Dans Theater in Den Haag, het Grand Palais en Congrescentrum in Lille en het studiegebouw Educatorium in Utrecht.

"We zijn bijzonder verheugd dat dorsserblesgraaf is uitgekozen om het akoestisch ontwerp van het Center te verzorgen," aldus Bess Enloe, lid van de Raad van Bestuur van het Dallas Center for the Performing Arts Foundation en voorzitter van de commissie Facilitaire Zaken van het multiform-theater. "Het bedrijf geniet een uitstekende reputatie als het gaat om de kwaliteit van haar werk en dit staat garant voor een superieure geluidservaring tot in de verste uithoeken van het gebouw."

Het multiform-theater zal worden ontworpen met een flexibele podiumconfiguratie waarbij een vooruitspringend podium, voortoneel en arenatoneel mogelijk zijn, afhankelijk van de afzonderlijke producties. Bij de configuraties met arena en vooruitspringend podium zal het theater circa 600 zitplaatsen tellen, terwijl de variant met voortoneel plaats biedt aan 700 bezoekers. Het theater zal worden uitgerust met de laatste technische snufjes die zowel klassiek als experimenteel drama, maar ook dans- en muziekproducties ondersteunen.

"We zijn bijzonder verheugd een bijdrage te mogen leveren aan dit fascinerende project voor de mensen van Dallas," aldus directeur Renz van Luxemburg, hoofd zaalakoestiek van dorsserblesgraaf en bekend auteur. "Ons doel is om samen met de architect in dit geval Rem Koolhaas de ruimte tot leven te brengen. We willen dat de geluidservaring iets wordt waaraan het Dallas Center for the Performing Arts tot in lengte van dagen plezier zal beleven."

Door gebruik te maken van methoden en technieken die gebaseerd zijn op eigen onderzoek naar akoestisch ontwerp voor ongebruikelijke en bijzondere architectonische ruimten, heeft dorsserblesgraaf door de jaren heen onorthodoxe oplossingen weten toe te passen op complexe akoestische situaties. Op haar palmares staat een twintigtal theaterprojecten in binnen- en buitenland.

"Wij denken dat dorsserblesgraaf een geluidservaring zal creëren die past bij een concertzaal van wereldformaat," aldus Harvey Mitchell, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Dallas Center for the Performing Arts Foundation. "Met hun hulp zal het multiform-theater van het Center uitgroeien tot een van de meest aansprekende cultuurpodia ter wereld." Projectdirecteur Dan Wood van OMA is het hiermee eens. "Ongeacht de bijzonderheden van de ruimte is dorsserblesgraaf in staat de akoestiek te verzorgen," aldus Wood. "Het bedrijf is zeer goed bekend met de akoestische eigenschappen en weet als geen ander het beste geluid te creëren in gebouwen met een ongebruikelijk ontwerp."