Gemeente Zevenaar

Fietsverlichtingscampagne

Onder het motto fietser, je mag gezien worden gaat de jaarlijkse fietsverlichtingscampagne op maandag 4 november van start. Dit jaar heeft de actie een extra feestelijk tintje want het is alweer de vijfde keer dat de campagne wordt gehouden. Het is een actie waarbij de veiligheid en zichtbaarheid van de fietser in het verkeer voorop staan.

Integraal veiligheidsbeleid
De fietsverlichtingscampagne is onderdeel van het Integraal Veiligheidsbeleid. Dit beleid is in maart 1998 vastgesteld door de gemeenteraad van Zevenaar. Integraal veiligheidsbeleid houdt in dat de gemeente Zevenaar in samenwerking met politie brandweer, maatschappelijke organisaties en burgers zorgt voor verbetering van de veiligheid en leefbaarheid in de samenleving. Dit betreft zowel criminaliteit, calamiteiten, overlast en verkeer. Eén van de onderwerpen die hoge prioriteit heeft is verkeersveiligheid. In de krant zijn regelmatig berichten te lezen over verkeersongevallen met soms dodelijke afloop. Jaarlijks raken 11.000 fietsers in het verkeer gewond en gebeuren er gemiddeld zon 250 dodelijke ongelukken met fietsers. Onderzoek wijst uit dat fietsers vaak zelf verantwoordelijk zijn voor gevaarlijke situaties in het verkeer. Hoewel de ongevallencijfers in Zevenaar een sterk dalende tendens laten zien, blijkt het aandeel fietsers in het totale letselongevallen relatief hoog. Alle reden dus om de actie voort te zetten.

Doelstelling
Het doel van de campagne is om het gebruik van de fietsverlichting te stimuleren en de fietser bewust te maken van algemeen geldende regels in het verkeer. De actie richt zich met name op jeugdige scholieren die dagelijks op de fiets naar school gaan.
Aan de campagne in Zevenaar doen diverse partners mee. Naast de gemeente werken de volgende organisaties mee:

* Wijkbeheer Zevenaar

* 3Vo (voorheen Veilig Verkeer Nederland)

* Politie district Rivierenland

* Liemers College

* de Zevenaarse fietsenmakers

* alle basisscholen in Zevenaar

Inhoud van de actie
Vanaf maandag 18 november zal op het Liemers College en alle basisscholen de fietsverlichting van de leerlingen worden gecontroleerd. Leerlingen waarvan de fietsverlichting in orde is of waarvan de verlichting binnen enkele dagen in orde gemaakt wordt, kunnen meedoen aan een verloting. Wijkbeheer Zevenaar en de firma Gazelle b.v. stellen daarbij een fiets beschikbaar. Zowel voorafgaand aan de controle op de scholen als daarna voert de politie gerichte controles uit op de fietsverlichting. Hierbij worden bekeuringen uitgedeeld als de fietsverlichting niet in orde is. Daarnaast wordt de actie via speciale affiches en folders onder de aandacht gebracht van de weggebruikers.