Korps: Friesland, plaats: Fryslan 2-11-2002
Politieberichten van 01/11/02 13.00 uur t/m 02/11/02 13.00 u

Fryske diken: aankondiging snelheidscontroles
De radarcontroleurs van het bureau verkeershandhaving controleren maandag 4 november oktober op de N381 bij Oosterwolde. Woensdag 6 november vinden controles plaats op de N358 tussen Oldeholtpade en de afslag A32. Donderdag 7 november staan de radarwagens opgesteld op de N354 tussen Sneek en Dearsum. Verder controleert het verkeershandhavingsteam Fryske diken van Politie Fryslân deze week in de hele provincie extra op het dragen van autogordel en helm, het rijden met drank op en het rijden door rood licht.

Leeuwarden: straatrover aangehouden
Op 13 oktober werd op de Amelandsdwinger op heterdaad een 41-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De verdachte kon worden aangehouden na een tip van een buurtbewoner, die zag dat de verdachte inbrak in een aldaar geparkeerde personenauto. De afgelopen week heeft het crimeteam het onderzoek tegen de desbetreffende verdachte afgerond. Het bleek dat de verdachte zich de afgelopen maanden had schuldig gemaakt aan een woninginbraak en aan 9 auto-inbraken in de parkeergarage onder de appartementenflat aan de Wissedwinger. Ook werden twee auto`s op de Amelandsdwiner opengebroken. De verdachte bleek zich verder schuldig te hebben gemaakt aan diverse straatroven. (o.a op de Sixmastraat, alwaar een inwoonster van Dokkum werd beroofd van haar portemonnee, terwijl zij daar met autopech stond en verder op de Schrans en de Amelandstraat). Van een aantal straatroven, die hij pleegde werd geen aangifte gedaan. De politie vraagt de slachtoffers van deze straatroven om zich alsnog te melden. Het gaat hierbij o.a. om de beroving van een oude vrouw op de Verlengde Schrans nabij een bloemenwinkel. De verdachte benaderde de lopende vrouw van achteren op een fiets en griste de tas uit haar rechterhand. De buit bedroeg ongeveer 35 Euro. Deze beroving vond plaats in de zomer van 2002. Ook vond gedurende deze tijd een poging tot straatroof plaats nabij een pinautomaat op het Cambuurplein. Een vrouw, die aldaar had gepind en terugliep naar haar rode personenauto, droeg in haar linkerhand een handtasje. De verdachte trachtte deze tas uit haar hand te grissen, doch dit mislukte. De verdachte is verslaafd aan harddrugs. Van de gestolen goederen een paar autoradio`s en een kleine hoeveel geld, werd niets teruggevonden. De verdachte had dit opgemaakt aan het kopen van drugs. De schade aan de auto`s was vele malen groter. Hij is inmiddels voorgeleid bij de rechter-commissaris en zit nog vast.

Leeuwarden: 18 autokraken opgelost
In de maanden september en oktober van dit jaar werden in de stad meer auto-inbraken gepleegd dan normaal het geval was. Naar aanleiding hiervan werd door de politie Midden Fryslân extra controles uitgevoerd (o.a. surveillances in burger) Door deze extra controles konden in de maand oktober 4 autokrakers, afzonderlijk van elkaar, op heterdaad worden aangehouden. De verdachten, in de leeftijd van 46, 41, 34 en 38 jaar, allen uit Leeuwarden, waren bekenden van de politie. De verdachten waren verslaafd aan harddrugs. Door de aanhouding van deze vier verdachten konden achttien autokraken worden opgelost. Van de ontvreemde goederen (hoofdzakelijk audio-apparatuur) werd nagenoeg niets teruggevonden. Slechts in twee gevallen kon de buit worden achterhaald en werd deze teruggegeven aan de rechtmatige eigenaars. Van de opbrengst kochten de verdachten drugs. De schade aan de opengebroken auto`s, (ongeveer 5000.-) was vele malen groter dan de waarde van de ontvreemde goederen. Wat opviel was dat veel eigenaars van audioapparatuur, ondanks een afneembaar frontje, de apparatuur in de auto lieten zitten. Het aantal auto-inbraken is inmiddels sterk gedaald en de politie zal de komende tijd hierop blijven investeren. De vier verdachten zijn inmiddels voorgeleid en zitten op dit moment nog vast.

Buitenpost: aanrijding met gewonde
Vrijdag omstreeks 14.00 uur vond op de kruising Egypte Oost een aanrijding plaats tussen een personenauto en een motor. De bestuurster van de personenauto, een 50-jarige inwoonster van Buitenpost, bracht haar auto voor het kruisingsvlak tot stilstand. Zij trok vervolgens weer op en verleende daarbij geen voorrang aan een motor, die bestuurd werd door een 22-jarige inwoner van Twijzel, die over de Oost deze kruising naderde. De motorrijder raakte gewond aan zijn been en werd overgebracht naar het MCL-Zuid. De beide voertuigen moesten worden weggesleept.

Heerenveen: man valt van fiets
Vrijdag omstreeks 12.00 uur fietste een 26-jarige inwoner van Wolvega over de Wolvegaasterweg. De man kwam uit de richting Heerenveen en reed in de richting Wolvega. Nadat hij het viaduct was gepasseerd, verloor hij door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur. De man kwam met zijn gezicht op het wegdek terecht. Hij werd met schaafwonden aan het gelaat en letsel aan zijn been overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Jistrum: snelle bromfietser
Vrijdag omstreeks 14.00 uur reed een bromfietser met een snelheid van ongeveer 80 kilometer per uur over de Rijksstraatweg. Ook toen de jongeman in de bebouwde kom kwam, verminderde hij zijn snelheid niet. Een stopteken werd door hem genegeerd en hij ging er tussenuit. Op een gegeven moment reed hij een doodlopende straat in. Toen hij dit in de gaten kreeg, trachtte hij door een weiland te ontkomen. De jongeman, een 17-jarige inwoner van Kootstertille, werd met zijn bromfiets tussen het riet aan de kant van het weiland aangetroffen en aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau. Tegen de jongeman werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Drachten: snelheid
Vrijdag omstreeks 11.30 uur werd op de Rijksweg N 31 onder Drachten een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 58-jarige inwoner van Heerenveen, reed met een snelheid van 152 kilometer per uur, terwijl aldaar 100 was toegestaan. De bestuurder kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Ureterp: bromfietscontrole
Vrijdag tussen 12.30 en 15.00 uur werd op de Hegebrechsterleane door de stagegroep (agenten in opleiding) een bromfietscontrole gehouden. 32 brom- en snorfietsen werden gecontroleerd. In totaal kregen 23 bestuurders/sters een bekeuring. De bekeuring werden o.a. uitgeschreven voor geen bromfietscertificaat (2), overschrijding van de constructiesnelheid (opgevoerd - 16), lekke uitlaat (1), geen gele plaat (1), niet kunnen tonen van de juiste papieren (2) en onjuiste verlichting (1).

Dokkum: kettingbotsing
Vrijdag omstreeks 16.15 uur vond op de Lauwersseewei een aanrijding plaats waarbij vier auto`s waren betrokken. Een 48-jarige inwoner van Dokkum had te laat in de gaten dat de drie auto`s voor hem stilstonden. Hij botste tegen de personenauto van een 21-jarige inwoner van Damwoude, die vervolgens weer tegen de auto van een 41-jarige inwoner van Rotterdam botste en deze kwam tot stilstand tegen de auto, die bestuurd werd door een 41-jarige inwoner van Blija. Drie auto`s werden zodanig beschadigd dat zij moesten worden weggesleept. Een begin van brand werd door de brandweer geblust. Door de aanrijding ontstond een file en moest het verkeer gedeeltelijk worden omgeleid via Damwoude/Sybrandahus. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

Heerenveen: inbraak woning
Vrijdagavond tussen 20.00 en 23.00 uur is ingebroken in een woning aan de Jutte. De inbreker was via een kantelraam in het dak naar binnen gekomen. De gehele woning werd doorzocht. Vooralsnog wordt alleen de videorecorder vermist. De bewoner, een 28-jarige man, doet aangifte.

Sneek: diefstal uit politieautos
Afgelopen nacht tussen 23.00 en 01.00 uur heeft een man vanuit diverse politieautos op de binnenplaats van het politiebureau in Sneek goederen gestolen. De binnenplaats, voornamelijk parkeerterrein, is met een hekwerk afgesloten. De politie kwam de man later op het spoor toen hij in het centrum van Sneek gestolen goederen liet zien aan getuigen. De verdachte, een 28-jarige man uit Hindeloopen, werd aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. Bij zijn aanhouding had hij twee plastic tassen bij zich met onder andere politiekleding, een GSM en een ademtester voor alcohol.

Sneek: inbraak woning
Tussen vrijdagavond 19.15 uur en zaterdag 02.30 uur is ingebroken in een woning aan de Winsemiusstraat. De dader kon binnenkomen via een openstaand raampje. Uit de woning werden alleen autosleutels gestolen. De voor de deur staande auto van de bewoner werd gestolen. Deze auto werd later die nacht met draaiende motor aangetroffen in de Douwe Hansmastraat. De 28-jarige bewoner en eigenaar van de auto deed aangifte.

Sint Nicolaasga: autobrand
Afgelopen nacht omstreeks 03.50 uur bemerkte een getuige dat een personenauto in brand stond. De auto stond voor de deur van de eigenaar, een 36-jarige man. De getuige waarschuwde de eigenaar en met brandblussers werd getracht de brand te blussen; zonder resultaat. De brandweer kwam ter plaatse om het vuur te doven. Het voertuig is zwaar beschadigd en is afgesleept. De brandoorzaak is niet bekend. Brandstichting wordt niet uitgesloten. De politie stelt een nader onderzoek in.

Beetsterzwaag: inbraak school
Zaterdagochtend omstreeks 04.45 uur is ingebroken in een school aan de Hoofdstraat. Men kwam binnen door een ruit te vernielen. Er zijn meerdere monitoren en computers weggenomen. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Surhuisterveen: ramkraak fotozaak
Bij een fotozaak aan De Dellen is afgelopen nacht ingebroken. Omstreeks 05.00 uur werd een auto tegen de gevel gereden, waardoor de etalage sneuvelde. Twee met bivakmutsen gemaskerde mannen konden zo naar binnen en sloegen de vitrines kapot. De mannen verdwenen met veel digitale cameras. Een omwonende was van de klap wakker geworden en had de mannen zien vertrekken met de ramauto. De juiste omvang van de buit is nog niet bekend. De eigenaar van de winkel, een 35-jarige man uit Marum, deed aangifte.

Sintjohannesga: aanrijding met letsel
Vrijdagavond omstreeks 19.30 uur vond op de Hoge Dijk een eenzijdig ongeval plaats waarbij een 17-jarige bromfietser uit Sintjohannesga gewond raakte. De bromfietser was nog door onbekende oorzaak onderuit gegaan in de flauwe bocht nabij de kruising met de Molenstelle. Hij was vervolgens tegen een schrikhek gekomen. Hier bleef de bromfiets steken, maar de bestuurder schoot nog ongeveer tien meter door. De bestuurder was bij kennis maar niet aanspreekbaar. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Leeuwarden: mishandeling
Vrijdagavond omstreeks 23.45 uur zijn drie jongens aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Drie kwartier daarvoor hadden ze op de Voorstreek de aangever, een 20-jarige man uit Leeuwarden, aangesproken. Na een kort gesprek begreep de aangever ze niet en wilde wegfietsen. Op dat moment werd hij door de drie jongens aangevallen en van zijn fiets geslagen. De aangever wist te vluchtten. Hij liep een horecabedrijf binnen en vroeg om hulp. Met enkele aanwezigen is de aangever op zoek gegaan naar zijn aanvallers. Op de Voorstreek en de Minnemastraat troffen zij de verdachten. Hier ontstond een woordenwisseling en werden de aangever en de getuigen bedreigd, waarop zij weggingen. Op de Minnemastraat werden de verdachten even later op aanwijzing van getuigen door de politie aangetroffen. Het ging om drie jongeren van 16, 16 en 15 jaar uit Leeuwarden. Ze zijn aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: beroving
Twee 16-jarige jongens uit Sneek hebben vrijdagavond aangifte gedaan van beroving. Omstreeks 18.45 uur werden ze op de hoek van de Frieswijkstraat en de Martensstraat aangereden door een man op een fiets. Deze gooide één van de jongens op de grond schopte hem. Hij eiste geld van de jongens. Ze gaven hem beide 20 euro, waarna de man verdween. De aangever die geschopt was had verwondingen aan het gezicht. Hij zou zich onder doktersbehandeling stellen. Door de politie is een buurtonderzoek ingesteld, dat helaas niets opleverde.

Joure: vernieling
Afgelopen nacht omstreeks 03.45 uur is bij een horecabedrijf aan de Midstraat een ruit vernield. Een ontevreden klant was teruggekomen en trof een inmiddels gesloten zaak. Hij wilde toch reclameren. Nadat de deur dicht bleef sloeg de klant, een 32-jarige man uit Joure, een ruit van de deur in. Daarna volgde een woordenwisseling met het nog aanwezig personeel, waarbij bedreigingen zouden zijn geuit. De 49-jarige eigenaar van de zaak uit Sneek deed aangifte. De verdachte zal nog gehoord worden.

Heerenveen: eenzijdig ongeval met letsel
Zaterdagochtend omstreeks 02.30 uur kwam een 23-jarige fietser uit Heerenveen op de Bouwe van Ensstraat ten val. Hij was al fietsend aan het bellen met zijn gsm. Hij was juist klaar toen hij tegen een stilstaande auto aanreed, die hij niet had gezien. Hij liep door de val verwondingen aan het hoofd op en is overgebracht naar het ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen.

Heerenveen: aanrijding met drank
Vrijdagavond omstreeks 19.10 uur vond op een parkeerterrein aan de Weinmakker een aanrijding plaats tussen een vrachtauto en een geparkeerde auto. De bestuurder van de vrachtauto, een 46-jarige man uit Borja Spanje, bleek te hebben gedronken. Aan het bureau blies hij 860 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van tien uur en justitie legde de man een boete op van 1500 euro.

Fryslân: rijden onder invloed
De volgende bestuurders worden verdacht van het rijden onder invloed van alcohol. Achtereenvolgens tijdstip, plaats, bestuurder, uitslag ademanalyse, uren rijverbod en bijzonderheden:

Vrijdag 22.00 uur, Saturnusweg Leeuwarden, 46-jarige man uit Leeuwarden, 850 ug/l, rijverbod 10 uur en rijbewijs ingevorderd

Vrijdag 23.50 uur, Groningerstraat Leeuwarden, 40-jarige vrouw uit Leeuwarden, 505 ug/l, rijverbod 5 uur

Zaterdag 01.35 uur, Middenweg Echten, 18-jarige bestuurder van een bromfiets uit Oosterzee, 255 ug/l, rijverbod 1 uur

Zaterdag 02.00 uur, Wartensterdyk Wergea, 18-jarige snorfietser uit Warten, 510 ug/l, rijverbod 5 uur

Zaterdag 02.50 uur, Herenweg Oosterzee, 49-jarige man uit Oosterzee, 270 ug/l, rijverbod 1 uur

Zaterdag 03.00 uur, Buorren Houtigehage, 24-jarige man uit Houtigehage, 430 ug/l, rijverbod 4 uur

Zaterdag 03.10 uur, Zonnebloemstraat Heerenveen, 31-jarige man uit Luinjeberd, 470 ug/l, rijverbod 4 uur

Zaterdag 03.45 uur, Nieuwestad Leeuwarden, 35-jarige man uit Leeuwarden, 860 ug/l, rijverbod 10 uur, rijbewijs ingevorderd

Zaterdag 04.00 uur, Hoofdstraat-West Wolvega, 22-jarige man uit Langelille, 275 ug/l, rijverbod 1 uur

Zaterdag 04.30 uur, Kerkstraat Joure, 40-jarige vrouw uit Lemmer, 525 ug/l, rijverbod 5 uur

Naast de rijverboden en invorderingen wordt uiteraard tegen elke bestuurder proces-verbaal opgemaakt.

Bureau Communicatie: 058 880 8272