Ingezonden persbericht

Persbericht Milieu in actie
Toelichting:

Nieuw op internet: milieu in actie

Aan de website 'het Milieuloket' is een nieuw onderdeel toegevoegd: milieu in actie. Deze nieuwe rubriek beschrijft de belangrijkste wettelijke mogelijkheden om bezwaar te maken tegen plannen die het milieu of het landschap kunnen schaden. Milieu in actie is vooral bedoeld voor burgers, bewonersgroepen en milieuorganisaties. Ook is de informatie goed bruikbaar in het onderwijs.

Zie www.milieuloket.nl.


1. Milieu in actie
Een autospuiterij wil zich in mijn straat vestigen. Mag dat zo maar? Kan ik actie ondernemen tegen een plan om huizen te bouwen in een mooi stadspark? De vrachtwagens van een transportbedrijf in de wijk rijden af en aan tot 's avonds laat, terwijl dat volgens de vergunning helemaal niet mag. Wat kan ik daartegen doen?

Op dit soort vragen geeft 'het Milieuloket' voortaan een antwoord. Deze website is namelijk uitgebreid met een nieuw onderdeel: milieu in actie. Deze nieuwe rubriek legt uit welke bedrijven een milieuvergunning nodig hebben, hoe de aanvraagprocedure voor vergunningen verloopt en welke mogelijkheden burgers en milieugroepen hebben om daartegen actie te ondernemen.

Verder gaat de nieuwe rubriek in op bestemmingsplannen en andere onderwerpen op het terrein van de ruimtelijke ordening. Ook hier staat beschreven hoe belanghebbenden bezwaren kunnen uiten. Ten slotte komt aan de orde hoe opgetreden kan worden tegen overtredingen van milieuregels.

De juridische procedures worden op een eenvoudige manier uitgelegd, zodat ze ook begrijpelijk zijn voor niet-deskundigen. Waar nodig verwijzen de teksten door naar wettelijke bepalingen en naar de juiste instanties.


2. Het milieuloket
Het Milieuloket is een internetsite die burgers, bedrijven en scholieren informeert over 'het milieu' in al zijn aspecten. Het drukbezochte Milieuloket is de enige Nederlandse internetsite die helder en toegankelijk nieuws en achtergronden biedt over zo'n 20 Nederlandse milieuthema's als het broeikaseffect, verzuring, het mestoverschot, smogvorming enz. De teksten zijn begrijpelijk geschreven, en daardoor goed geschikt voor de scholier die informatie over een bepaald onderwerp zoekt, bijvoorbeeld voor een werkstuk. Daarnaast stimuleert het Loket milieuvriendelijk gedrag, in de rubriek Tips voor Thuis. Ten slotte geeft het Loket een overzicht van de meeste milieusubsidies.

Het Milieuloket is een initiatief van PDC Informatie Architectuur. Deze organisatie bekostigt de activiteiten voor het Milieuloket uit eigen middelen, vanwege het maatschappelijke nut van de site.


3. Noot voor de redactie (