Prismant


Utrecht, 1 november 2002
Project Over de drempel afgerond

De vraag van de cliënt wordt steeds meer sturend voor de inzet van personeel. Van medewerkers wordt verwacht dat zij steeds meer op ongebruikelijke tijden werken. Syndion, stichting voor dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een handicap te Gorinchem en Prismant, onderzoeks- en adviesbureau voor de Nederlandse gezondheidszorg, hebben onderzoek gedaan naar de balans tussen werk en privé bij medewerkers, bij cliënten en hun omgeving en naar de afstemming tussen de vraag van de cliënt en de mogelijkheden van de medewerker.

Het project Over de drempel is mogelijk gemaakt door subsidie vanuit de Stimuleringsmaatregel Dagindeling. De Vereniging Gehandicaptenzorg is cofinancier. Het heeft duidelijk gemaakt wat de elementen van personeelsmanagement zijn waaraan specifiek aandacht moet worden besteed wanneer een zorgorganisatie vraaggestuurde zorg wil verlenen. En vooral hoe dat het beste kan gebeuren.

Ondersteuning bieden op de plaatsen en momenten waarop de cliënt dat wil, betekent vaak werken als de eigen huishouding ook extra aandacht vraagt. Bij de balans tussen werk en privé speelt niet alleen de factor tijd een rol. Medewerkers nemen hun werk vaak letterlijk en figuurlijk mee naar huis. Dit kan ook de werk-/privébalans verstoren. Als gevolg van het alleen werken hebben medewerkers met name behoefte aan intervisie en coaching. Zij hechten minder belang aan materiële aspecten zoals het beschikken over een mobiele telefoon of een leasefiets.

De ervaringen van het project zijn beschreven in zeven boekjes waarin steeds een afzonderlijk element wordt uitgewerkt met de bijbehorende instrumenten en oplossingen. De boekjes gaan over cliëntvolgend inzetten van medewerkers, combinatiecontracten, arbeidsvoorwaarden, bereikbaarheidsregelingen, intervisie en coaching en werving en selectie van medewerkers. Ook is er een overkoepelende literatuurstudie gericht op werktijdvoorkeuren.

De boekjes geven concrete aanknopingspunten om in situaties waarin vraaggestuurde zorg wordt verleend ook de werk-/privébalans bij medewerkers te bewaren. Ze zijn te hanteren als één grote checklist. Bij de boekjes hoort een videoproductie die in vogelvlucht het hele verhaal vertelt en illustreert.

Toelichting boekjes:
Ervaringen en conclusies (202.35)
In dit samenvattende boekje vindt u een leeswijzer voor de totale boekjesreeks in de cassette. Ook zijn de verwachtingen vooraf, de opbrengst van het project en de conclusies beschreven. Een aantal lijnen naar de toekomst is uitgezet.
Voorrang voor werk of privé? (200.030)
Dit is een verslag van een literatuurstudie in relatie met het project Over de drempel met als belangrijkste punten: werktijdvoorkeuren van medewerkers, persoonsgebonden budget en arbeidsmarkt en het alleen werken in de gehandicaptenzorg. Deze publicatie is reeds eerder verschenen.
Belangen in balans bij cliënt en ondersteuner (201.36) In deze publicatie wordt de cliëntgerichte werkwijze van Syndion beschreven, met een accent op de bijdrage die wordt geleverd aan de werk-privé-balans van cliënten en hun familie en mantelzorgers. De gevolgen voor het personeel en de knelpunten en de oplossingsrichtingen worden beschreven. Deze publicatie is reeds eerder verschenen.
Stap eens over de drempel bij mensen met een handicap (202.29) De inzichten in werktijdvoorkeuren van medewerkers vormden de basis voor gerichte wervingsacties voor functies in de thuisondersteuning onder doelgroepen voor wie de gevraagde werktijden minder bezwaarlijk zijn. De diverse wervingsacties die zijn ondernomen en de resultaten daarvan zijn in dit boekje beschreven.
Combinatiecontracten (202.28)
Ook een organisatie die vraaggestuurd werkt, kan niet draaien met uitsluitend kleine deeltijdcontracten. Kleine deeltijdfuncties kunnen soms gecombineerd worden tot grotere, zogenaamde combinatiecontracten. Daaraan zitten nogal wat haken en ogen. In dit boekje zijn de voor- en nadelen beschreven en de manieren waarop knelpunten kunnen worden aangepakt.
Je staat er niet alleen voor! (202.27)
De balans tussen werk en privé is niet alleen een kwestie van de factor tijd. Het gaat er ook om dat mensen hun werk niet letterlijk en figuurlijk mee naar huis nemen. Zeker in een situatie waarin men veel alleen werkt, bij cliënten thuis, is daarom intervisie en coaching nodig. In dit boekje is beschreven hoe dit in het project Over de Drempel is opgepakt. Het bevat tevens een aantal praktische tips en instrumenten.
Bereikbaarheid&. Goed geregeld (202.30)
Bij organisaties voor dienstverlening aan gehandicapten is de kans dat er noodsituaties zijn groter dan gemiddeld. Organisaties die ondersteuning bieden bij mensen met een handicap in de thuissituatie, zullen daarom een goed beleid voor bereikbaarheid moeten ontwikkelen, waarbij ook weer de belangen van medewerker en cliënt in balans zijn. Deze publicaties kosten ¬ 6,- per stuk (exclusief porto- en administratiekosten) en zijn schriftelijk te bestellen onder vermelding van het publicatienummer.

Volledige cassette Over de drempel (202.26)
Deze zeven publicaties zijn gebundeld te verkrijgen in een speciale cassette Over de drempel. In deze cassette zit bovendien een achtste boekje, Arbeidsvoorwaarden en vergoedingen bij vraaggestuurde zorg, alsmede de bij de wervingsacties gebruikte brochure en wervingsposter.

Deze cassette kost ¬ 30,- (exclusief porto- en administratiekosten) per stuk en is schriftelijk te bestellen onder vermelding van het publicatienummer.
Videoband Over de drempel (202.32)
De film toont hoe medewerkers in de gehandicaptenzorg de vraaggestuurde zorg bij cliënten met verschillende soorten hulpvragen aan huis brengen. Tevens worden de wervingscampagne en coachingsmomenten uitgelicht.

Deze videoband kost ¬ 17,50 (exclusief porto- en administratiekosten) en is schriftelijk te bestellen onder vermelding van het publicatienummer.
U kunt deze publicaties schriftelijk via het bijgevoegde bestelformulier of per fax bestellen bij de Afdeling Verkoop Publicaties van Prismant, postbus 85200, 3508 AE Utrecht, fax 030 - 2345 789 o.v.v. het desbetreffende publicatienummer. Ook is het mogelijk dit per e-mail te doen naar verkoop.publicaties@prismant.nl.