Partij van de Arbeid

Den Haag, 1 november 2002

Pvda: voorstel vvd maximumsnelheid is onverantwoord

Met verbazing heeft de PvdA-fractie in de Tweede Kamer kennis genomen van het VVD-voorstel om de maximumsnelheid op snelwegen te verhogen naar 130 kilometer per uur. Volgens de PvdA is het voorstel om meerdere redenen onverantwoord.

PvdA-Kamerlid en verkeerswoordvoerder Sharon Dijksma: "Het voorstel van Oplaat is slecht voor de verkeersveiligheid en slecht voor het milieu. Nog onlangs heeft minister De Boer de deksel op de neus gekregen toen hij met een soortgelijk voorstel kwam. De specialisten op het terrein van verkeersveiligheid (zoals de organisatie 3VO) kunnen met kille cijfers zo aantonen dat iedere kilometer die er harder wordt gereden meer doden en gewonden zal veroorzaken. Om die reden is het voorstel van de VVD echt roekeloos."

De PvdA denkt dat de VVD met dit luchtballonnetje de gunst van de kiezers wil paaien. Woordvoerder Dijksma zal in het begrotingsdebat volgende week zelf een voorstel indienen om te blijven vasthouden aan de eerdere doelstellingen in het NVVP om het aantal verkeersslachtoffers nu juist te laten dalen. De regering heeft eerder aangekondigd die doelstelling te willen verruimen. Dat is onbegrijpelijk. Dijksma:"Voor een kabinet dat zo schermt met veiligheid moet verkeersveiligheid toch ook een prioriteit zijn. Ik weet zeker dat een meerderheid van de Kamer zal willen vasthouden aan onze eerdere belofte om het aantal verkeersslachtoffers te doen verminderen! Ik reken ook op het CDA voor steun van mijn motie."

Voor meer info: Sharon Dijksma 06-18305818