Gemeente Zoetermeer

Officiële ingebruikname Oude Kerk, vrijdag 1 november

Eindelijk is het dan zover, de Oude Kerk is sinds jaren weer wind- en waterdicht. Op vrijdag 1 november wordt de kerk, na een grondige restauratie, weer in alle glorie in gebruik genomen.

Reeds geruime tijd was er tijdens regen lekkage in de kerk als gevolg van houtrot aan de gevelramen. Reparatie aan hout- en schilderwerk was niet meer zinvol zodat er aan vernieuwing gedacht moest worden. Een zeer kostbare ingreep die qua kosten niet door de Hervormde Gemeente gedragen konden worden.

Alvorens de subsidiemogelijkheden te onderzoeken was er eerst een plan van aanpak gemaakt. Deskundigen van de Stichting Behoud Kerkelijke Gebouwen, de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, de gemeente Zoetermeer en een plaatselijke architect werkten gezamenlijk een plan uit. Men koos voor isolatieglas en duurzaam hout waarbij het slanke aanzicht van de oude glasroeden gehandhaafd bleef.

Via een inzamelingsactie bij gemeenteleden, gemeente Zoetermeer, bedrijven en instellingen was binnen één jaar het geld bijeen gebracht. Ondertussen was via het Provinciaal Restauratie Uitvoeringsprogramma de bevestiging ontvangen dat de aangevraagde subsidie voor de ramen gehonoreerd werd.
Een uitvoeringsdatum kwam snel in zicht omdat er al eerder een datum was vastgesteld voor de restauratie van het Lohmanorgel.

'Een klassiek juweel'
Vijftien jaar geleden kwam een historische publicatie uit, verzorgd in samenwerking door het gemeentelijk Monumentenbureau en het Historisch Genootschap. Dat was: "De Oude Kerk te Zoetermeer", op miniformaat, maar het was de eerste in een nog steeds groeiende reeks. De nieuwste loot aan de stam is "Een klassiek juweel", wederom over de Oude Kerk, en speciaal uitgegeven vanwege de succesvolle restauratie van het 19e-eeuwse orgel en de kerkramen.

De geschiedenis van de hervormde gemeente is opnieuw onder de loep genomen, de architectuur en het kunsthistorisch belangwekkende interieur van de kerk zijn uitgebreid onderzocht en beschreven en vanzelfsprekend is een afzonderlijk hoofdstuk aan het kerkorgel gewijd. Dit 64 pagina's tellende boekwerk, vol fraaie oude en nieuwe foto's, is voor slechts 7,- te koop bij boekhandel Roos en in het Stadsmuseum.
Bestellen via info@oudsoetermeer.nl of (079) 319 0683. Verzendkosten 3.

Laatste wijziging: 31-10-2002