INTERPRESARIO

Spaans dansgezelschap rekent af met traditionele flamenco

In november toert het Spaanse dansgezelschap .De Lunares Danza., dat in Spanje en Engeland reeds veel opzien baarde, door Nederland. Dit dansgezelschap uit Madrid zorgde voor een ware omwenteling in de flamencowereld en is het bewijs dat dans zich nog enorm kan vernieuwen.

De Lunares brengt eigentijdse flamenco op een verfrissende manier. De voorstelling is geïnspireerd door de traditionele flamenco, maar de dansers dragen geen bolletjesjurken en gebruiken geen waaiers en castagnetten. Toch is de voorstelling minstens zo erotisch en sensueel als de traditionele uitvoering. In de choreografieën zijn verder invloeden te herkennen uit de jazz en de blues maar ook motieven uit de Keltische cultuur.

De tien jonge, uiterst getalenteerde dansers van De Lunares werden geselecteerd uit grote gezelschappen als het Nationale Ballet van Spanje en het ensemble van Christina Hoyos. De productie wordt live begeleid door een orkest van zeven musici die behalve de traditionele gitaar, een keur aan instrumenten bespelen. Dat er ook gezongen wordt spreekt haast voor zich.

De premiere van deze voorstelling vindt plaats op vrijdag 1 november in Schouwburg Amstelveen. Daarna treedt het gezelschap op in een twintigtal theaters in heel Nederland.