Politie Zaanstreek-waterland

12:15 30-OKT-02
LOC: ZAANDAM, PIETER GHIJSENLAAN

Inbraak in keukencentrum
In het begin van de nacht van dinsdag op woensdag werden een Zanussi koelkast en een AEG koffieautomaat gestolen uit een keukencentrum. Men verschafte zich toegang door een ruit van de voordeur in te slaan. Het alarm is wel afgegaan, maar de daders waren snel weer weg.


**
13:55 30-OKT-02
LOC: EDAM, LANGEMEERSTRAAT

Nieuwe truc oplichters
Een 77- jarige vrouw uit Edam werd telefonisch benaderd door iemand die zich uitgaf als medewerker van een energiebedrijf. Er kon een korting van ¤ 300 gegeven worden als men groene stroom ging gebruiken. Het enige wat men dan nodig had was een geboortedatum en een bankrekeningnummer. Nooit doen! Op die manier proberen oplichters achter de bankgegevens te komen, om vervolgens de betreffende rekening te plunderen. De verstandige vrouw trapte er niet in en weigerde de gegevens te verstrekken.


**
18:18 30-OKT-02
LOC: ZAANDAM, WESTZIJDE

Knieletsel voor bromfietsers na aanrijding
Een 17-jarige bromfietser en zijn eveneens 17-jarige duopassagier werden met knieletsel naar ziekenhuis De Heel gebracht na een aanrijding. Het ongeluk gebeurde toen een 57-jarige automobiliste uit Amsterdam linksaf sloeg en daarbij de recht doorgaande en haar tegemoet komende bromfiets geen voorrang verleende. Zij reed met de voorzijde van haar auto de bromfiets in de flank aan


**
19:45 30-OKT-02
LOC: ZAANDAM, GRENEHOUT

Tas van schouder gerukt
Een 19-jarige man uit Zaandam liep met zijn sporttas aan zijn schouder naar het NS station, toen hij achter hem een bromfiets hoorde naderen. Op het volgende moment werd de tas van zijn schouder gerukt en zag hij, dat de duopassagier van een gele bromfiets, die hem juist was gepasseerd, zijn tas in zijn hand had. De bromfiets verdween in de richting van het station. Het betrof een zwarte sporttas met een opdruk van café Het Tappie uit Zaandam. In de tas zat sportkleding, een mobiele telefoon en een walkman. De bestuurder van de bromfiets droeg een zwarte helm en een donkere leren jas.Verdere gegevens zijn nog onbekend. Getuigen worden verzocht de politie te bellen op nummer 0900-8844.


**
22:30 30-OKT-02
LOC: WORMERVEER, WANDELWEG

Bromfietsers gewond na frontale aanrijding
Een 20-jarige bromfietser uit Zaandam en een 18-jarige bromfietsster uit Zaandijk, werden naar ziekenhuis De Heel overgebracht, nadat zij frontaal met elkaar in botsing waren gekomen. De Jongen bleek later een op twee plaatsen gebroken kaak en een gebroken neus te hebben opgelopen, Het meisje kreeg een gebroken pols, een flinke snee in haar voorhoofd en een zware hersenschudding. Een 24-jarige duopassagier van het meisje liep geen letsel op. Het ongeluk gebeurde ter hoogte van de Ruijsdaelkade. Beide bromfietsen werden volledig vernield. De oorzaak van het ongeluk is nog onduidelijk. Getuigen worden verzocht te politie te bellen op telefoonnummer 0900-8844


**

01:07 31-OKT-02
LOC: ZAANDAM, PROV.WEG ZAANDAM CASTRICUM

Autodieven na lange wilde achtervolging gepakt
Een 21-jarige man uit Soesterberg en een tweede man, die zijn naam weigerde op te geven, werden in Breukelen aangehouden, omdat zij in een gestolen auto reden. De auto had in Zaandam de aandacht getrokken van een surveillanceauto van de politie, die vervolgens de bestuurder een stopteken gaf. Daarop ging de bestuurder er met hoge snelheid vandoor in de richting van de Hempont, sloeg linksaf naar de Den Uijlbrug om vervolgens even verderop de kruising met de Wibautstraat met een snelheid van ongeveer 150 km/uur over te steken. Op dat moment stond het verkeerslicht voor zijn richting op rood. De bestuurder bleef met hoge snelheid doorrijden en probeerde door bruuske bewegingen te voorkomen, dat de achtervolgende politieauto's hem inhaalden of klem konden rijden. Zo vervolgde hij zijn weg over de A10 en later de A2. Ook reed hij met onverminderde snelheid langs wegwerkzaamheden, waar wegwerkers voor hun leven opzij moesten springen. Inmiddels waren er politieauto's van de regio's Amsterdam-Amstelland en Utrecht ter assistentie gekomen. Bij Breukelen verliet de bestuurder de snelweg en kwam een eind verderop tenslotte tot stilstand tegen een lantaarnpaal. Daar gaven de bestuurder en zijn passagier zich over aan de politie. De auto bleek in Dronten te zijn gestolen. Beide verdachten werden later op de dag aan de politie in Dronten overgedragen.


**

01:53 31-OKT-02
LOC: PURMEREND, ROEDESTRAAT

Frituurpan veroorzaakt keukenbrand
De bewoners van een woning werden wakker van een harde knal en vonden de keuken onder de rook. Zij verlieten de woning onmiddellijk en waarschuwden de brandweer. Die had het vuur snel onder controle. Het bleek dat een bewoner een frituurpan op de kookplaat had gezet, dit was vergeten en naar bed was gegaan. In verband met een te hoge concentratie koolmonoxide moesten de bewoners de nacht elders doorbrengen. De keuken liep aanzienlijke schade op.


**
06:34 31-OKT-02
LOC: PURMEREND, WESTERSTRAAT

Microfoons gestolen na steen door ruit
Bij een instrumentenwinkel werd afgelopen nacht een steen door de etalageruit gegooid, waarna vier microfoons uit de etalage werden weggenomen. De microfoons kosten ongeveer ¤ 300 per stuk. De steen beschadigde diverse apparatuur in de etalage.


**
Verkeerscontroles

De afgelopen dagen werden weer verschillende verkeerscontroles op snelheid en draagplicht van de autogordels gehouden. Er werden 20 bekeuringen voor het niet dragen van autogordels uitgereikt.

Bij een snelheidscontrole aan het Purmerland in Purmerland reed het hoge percentage van 21 % van de bestuurders te hard. De hoogste daarvan reed 35 km/uur.uur harder dan is toegestaan. Op de Guisweg in Zaandijk reed een bestuurder 43 km/uur harder dan is toegestaan, maar op de Provincialeweg N247 maakte een bestuurder het wel erg bont met een overschrijding van 48 km meer dan is toegestaan. Tenslotte presteerde een bestuurder het om in Assendelft op de Provincialeweg Purmerend Buitenhuizen de maximumsnelheid met maar liefst 65 km te overschrijden! Ook bij deze controle was het forse aantal van 22,75 % van de bestuurders in overtreding.

Op 30 oktober werd een bromfietscontrole op het Wormerplein in Purmerend gehouden, compleet met rollentestbank. Er werden 12 bestuurders bekeurd voor een te hoge snelheid en vijf hadden er geen helm op. Twee bestuurders hadden geen bromfietscertificaat en verder werden nog een aantal bekeuringen voor diverse technische gebreken uitgedeeld.


---