Gemeente Nuenen


24-10-2002
Gemeente Nuenen blijft zelfstandig!
Burgemeester W.R. Ligtvoet en wethouder M. Jansen spreken demissionair minister Remkes over gemeentelijke herindeling.

Op donderdag 24 oktober heeft demissionair minister J.W. Remkes van Binnenlandse Zaken gesproken met vertegenwoordigers van alle gemeenten die betrokken zijn bij het herindelingsvoorstel in de regio Eindhoven-Helmond. In dit gesprek heeft Remkes aangegeven dat het herindelingsvoorstel zoals door minister de Vries eind vorig jaar is opgesteld, niet wordt uitgevoerd, behoudens de vrijwillige samenvoeging van Geldrop en Mierlo. De Gemeente Nuenen blijft zelfstandig en de vacature voor de burgemeester wordt opengesteld. De minister heeft benadrukt dat de gemeenten in de regio Zuidoost Brabant de bestaande problemen gezamenlijk moeten oplossen. Hij wil daarover binnen een half jaar nadere informatie van de gemeenten. De gemeente Nuenen heeft nu na jaren onduidelijkheid de kans om invulling te geven aan de toekomstplannen.

Standpunt van de gemeente Nuenen
Tijdens het gesprek heeft burgemeester Ligtvoet het standpunt van de gemeente Nuenen nogmaals verwoord. Het bestuur van de gemeente Nuenen be-seft dat de gemeente moet bijdragen aan de oplossing van de problemen van de stad. Daarvoor zijn gemeenschappelijk gedragen regionale oplossingen noodza-kelijk, gemeentelijke herindeling is geen oplossing. Het gemeentebestuur van Nuenen is verheugd dat de minister dit standpunt deelt.
De gemeente Nuenen is met een omvang van 24.000 inwoners uitstekend in staat om te functioneren als zelfstandige gemeente en als beheerder van het groene Dommeldal-gebied en de open ruimte tussen Helmond en Eind-hoven.
In plaats van gemeentelijke herindeling moet bestuurlijke samenwerking in de regio Zuidoost-Brabant gericht zijn op het verder ontwikkelen van zowel de regio als de steden. Vraagstukken moeten opgelost worden op het adequate niveau.