Hoofd Bedrijfschap Ambachten

19 september 2002

International Small Business Congres: 27-30 oktober 2002 Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van MKB-Nederland is Nederland dit jaar gastland voor het International Small Business Congres (ISBC 2002). Het congres heeft plaats van 27 tot en met 30 oktober in het RAI Congrescentrum te Amsterdam.

Karla Peijs nieuwe voorzitter van de Raad voor het Zelfstandig Ondernemerschap
Mevrouw drs. Karla M.H. Peijs is per 1 september 2002 benoemd tot voorzitter van de Raad voor het Zelfstandig Ondernemerschap (RZO).

Mevrouw Peijs is lid van het Europees Parlement voor het CDA.

Consumentenvertrouwen weer lager
Het consumentenvertrouwen is in augustus voor de zevende maand op rij gedaald. De vertrouwensindex ligt op -27, drie punten lager dan in juli. Hiermee is het vertrouwen gelijk aan het dieptepunt van maart 1993 in de vorige periode van economische teruggang. De daling van het vertrouwen in augustus hangt samen met een negatiever oordeel over het economisch klimaat en iets minder met een lagere koopbereidheid.

MKB-Nederland voorstander van hard optreden bij euromisbruik MKB-Nederland, de belangenorganisatie van het midden- en kleinbedrijf, vindt dat winkeliers die de komst van de euro hebben misbruikt om de prijzen extra te verhogen aan de schandpaal moeten worden genageld.

Inkomen zelfstandigen sterk gedaald in afgelopen decennium Het gemiddelde besteedbare inkomen van zelfstandigen is in de jaren negentig sterk gedaald. In 1998 is dit zelfs afgenomen tot onder het gemiddelde niveau van werknemers. Tegelijkertijd bestaat onder zelfstandigen wel veel meer variatie in hoogte van de inkomens. Dit komt deels door het grotere risico dat ondernemers nemen ten opzichte van werknemers in loondienst. Dat kan resulteren in een hoog inkomen, maar ook in een zeer laag inkomen. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van EIM, waarin de inkomensontwikkeling van zelfstandigen en werknemers wordt vergeleken voor de periode 1977-1998.

CAO-klapper
Welke Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) is op mij van toepassing? Die vraag is eenvoudig te bepalen met behulp van de handige CAO-klapper. Aan de hand van een aantal vragen wordt u naar de juiste CAO geleid.

Zelfstandig ondernemen zonder personeel
Het boek Zelfstandig ondernemen Zonder Personeel geeft een duidelijk overzicht van de algemene rechten en plichten van de zelfstandige zonder personeel ten opzichte van de diverse overheden.

Mkb hard toe aan helderheid over vrije energiemarkt Kleine ondernemers maken zich geen grote illusies over de aanstaande vrijmaking van de energiemarkt voor kleinverbruikers, maar hebben wel behoefte aan duidelijkheid over het tijdstip en de voorwaarden.

15 miljoen schade voor nieuwe ondernemingen door afschaffen Agaathregeling
Plannen van het kabinet om de fiscale faciliteit van de tante Agaathregeling (ook wel durfkapitaal regeling genoemd) uit te kleden, confronteren startende bedrijven vanaf volgend jaar met 15 miljoen hogere kosten. MKB-Nederland vindt dat het kabinet zich richting ondernemers ongeloofwaardig maakt met deze plannen, zeker gezien de huidige economische situatie.

WAO-boete vervalt voor meer kleine bedrijven
De premieboete voor kleine bedrijven die werknemers in de WAO zien verdwijnen, komt per 1 januari 2003 te vervallen. Door een aanpassing in de systematiek geldt de vrijstelling voor een grotere groep ondernemingen dan aanvankelijk het geval was in de afspraken in het strategisch akkoord.

Nederland hoort bij toppers met werkgelegenheidsbeleid Nederland neemt de vierde plaats in op een lijst van de eenentwintig belangrijkste industrielanden in de strijd tegen werkloosheid. Dat blijkt uit een studie van de Duitse Bertelsmann-stichting, die om de twee jaar het werkloosheidsbeleid onderzoekt in deze landen. Noorwegen voert het klassement aan. Vergeleken met het onderzoek uit 2000 is Nederland een plaats gestegen op de lijst.

Midden- en kleinbedrijf haalt nog te weinig uit ict Middelgrote en kleinere bedrijven halen te weinig uit informatietechnologie. De ondernemers in het midden- en kleinbedrijf missen vaak technologische basiskennis. Hierdoor gebruiken zij ict vooral voor hun administratie en niet zozeer om de productiviteit en innovatiekracht van hun bedrijf te verbeteren. Dat stelt de ondernemersorganisatie MKB-Nederland in een onlangs gepubliceerd onderzoek.

Rabobank Cijfers & Trends
De nieuwste Rabobank Cijfers & Trends staat in het teken van innovatie. Op 24 september wordt dit jaarlijkse overzicht van de stand van zaken in 75 branches van het Nederlandse mkb gepresenteerd door drs. John van Nuenen, lid van de raad van bestuur van de Rabobank Groep. Dat gebeurt in een innovatiebijeenkomst in de Rabobank Conference hall op het Floriadeterrein.

Komende jaren meer schoolverlaters op de arbeidsmarkt Aan het begin van het nieuwe schoolseizoen 2002 schrijft Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) in haar Schoolverlatersbrief 2002, dat het aantal schoolverlaters jaarlijks zal toenemen: van 222.000 in 2001 tot 260.000 in 2015. Het gemiddelde aantal van 220.000 schoolverlaters over de afgelopen tien jaar ontwikkelt zich naar een gemiddelde van 246.000 de komende veertien jaar.

Aanbod ouderen op arbeidsmarkt groeit
Steeds meer werkwilligen van 45 jaar en ouder zoeken via uitzendbureaus naar werk. In 2001 waren er 58.000 oudere uitzendkrachten, bijna vijf keer zoveel als tien jaar geleden. Dit blijkt uit een maandag gepresenteerd onderzoek van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) naar de groep uitzendkrachten.

Afdrachtvermindering vmbo
De staatssecretaris van Financiën kondigde al in mei 2002 aan dat het bedrijfsleven een fiscale tegemoetkoming in de vorm van een afdrachtvermindering onderwijs zou worden geboden voor leerlingen in het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo). De staatssecretaris heeft op 21 juni, vooruitlopend op de inwerkingtreding van de wettelijke regeling, goedgekeurd dat voor vmbo-leerlingen onder bepaalde voorwaarden met ingang van het schooljaar 2002-2003 de afdrachtvermindering onderwijs voor het vmbo mag worden toegepast. De goedkeuring heeft betrekking op vmbo-leerlingen in het derde en vierde leerjaar die een leer-werktraject volgen binnen de basisberoepsgerichte leerweg van het vmbo.

Ontdeknet
Ontdeknet heeft zich tot doel gesteld mensen uit de praktijk bij het onderwijs te betrekken om op deze wijze:

* de maatschappij te integreren in het onderwijs en
* het onderwijs diverser te maken.

Schoenmakerij-organisaties fuseren
Tijdens de op 13 mei gehouden algemene ledenvergaderingen van de Verenigde Organisatie van Schoenmakers en de OndernemersUnie in het Schoenambacht hebben de leden besloten om te fuseren tot één grote organisatie. Dit heeft er in geresulteerd dat op die dag de Nederlandse Schoenmakers Vereniging is opgericht (NSV). Het secretariaat is ondergebracht bij het administratie- en adviesbureau Idema BV., Havenstraat 41a, 1736 KD Zijdewind, tel. 0226 423149.

Meer dan de helft van Nederlanders heeft bril nodig Het gaat goed met de optiekbranche. De opticiens realiseerden in 2000 een gezamenlijke omzet van bijna 759 miljoen (exclusief BTW). Dit is 10% meer dan in 1999. In 2001 bedroeg de stijging van de omzet 6%. Dit komt naar voren in het rapport Branche in Detail Opticiens van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). De brancheomzet is in de optiekbranche sinds 1995 sterker gestegen dan de totale detailhandel. Dit heeft alles te maken met de toegenomen vraag.

Examinering schoonheidsverzorgingsbranche
Onlangs is de STIVAS - het exameninstituut voor de schoonheidsverzorging - opgeheven. KOC-Nederland neemt per augustus 2002 de mbo-examinering over van STIVAS. Het STIVAS-diploma behoudt zijn waarde, ook na 1 augustus. Feitelijk verandert er niets aan het examen, maar krijgt het huidige diploma alleen een andere naam.

Beauty Award 2002/2003
Sandra Borggreve uit Borne is tijdens de vakbeurs voor de schoonheids- en verzorgingsbranche Beauty Salon Dimensions 2002 in de Jaarbeurs in Utrecht uitgeroepen tot Schoonheidsspecialist van het Jaar 2002. De winnares kreeg de bijbehorende felbegeerde Beauty Award op zondag 8 september uitgereikt door juryvoorzitter mevrouw Karla Peijs, lid van het Europese Parlement en vertegenwoordiger van het MKB binnen de Commissie Economische en Monetaire Zaken (EMAC).

Zwerverskapper groot succes
De kapper voor dak- en thuislozen in Groningen is een groot succes. In de knip- en verzorgingssalon die in februari opende, kunnen zwervers voor 1 euro hun haar laten knippen. Ook zijn er verpleegkundigen aanwezig die gratis wonden en zweren behandelen. Het initiatief is uniek in Nederland.

Poen, passie en perspectief
Onder de titel Poen, passie en perspectief: vrouwelijke ondernemers in Nederland is in het Museon in Den Haag tot en met 6 oktober een tentoonstelling over vrouwelijk ondernemerschap te zien. Deze is opgezet in nauwe samenwerking met de Stichting Vrouwelijke Entrepreneurs (SVE) en is mede mogelijk gemaakt door de Vereniging van Kamers van Koophandel.