Nieuw-Vlaamse Alliantie


Afschaffing faciliteiten: wanneer de VLD-daden? (27/10/02)

De N-VA is verheugd dat de VLD, na de verplichte inburgering, nu ook het N-VA-pleidooi voor de afschaffing van de faciliteiten overneemt. Ook nu weer gaapt er echter een kloof tussen de VLD-woorden en de daden: Diezelfde VLD versterkte immers de faciliteiten met het Lambermont-akkoord en keurde op de koop toe het Minderhedenverdrag goed waardoor de faciliteiten worden uitgebreid naar heel Vlaanderen en de Franstaligen overal culturele en zelfs politieke rechten kunnen opeisen.

Minister-president Dewael steunt zijn zienswijze op een studie waaruit nogmaals blijkt dat de faciliteiten geenszins bijdragen tot de integratie van de Franstaligen maar integendeel heel Vlaams-Brabant verfransen. De studie bevestigt daarmee enkel wat op het terrein al jarenlang geweten is. Had Dewael de moeite genomen om zich het lot van de Vlaamse rand daadwerkelijk aan te trekken, dan zou hij al lang tot deze bevinding gekomen zijn.

De N-VA verheugt zich over de late bekering van de VLD, maar vreest dat het ook nu weer - enkele maanden voor de verkiezingen - bij mooie woorden en goedkope beloftes blijft. De N-VA neemt alvast de proef op de som en dient in het Vlaams parlement een resolutie in voor de afschaffing van de faciliteiten. In het federaal parlement wordt een voorstel van bijzondere wet ingediend met het oog op de afschaffing van de faciliteiten. In beide gevallen rekent de N-VA op de steun van de VLD.

Voor de N-VA dient er eindelijk komaf gemaakt te worden met het paars-groene minderhedenbeleid. Álle nieuwkomers, dus ook de Franstaligen, dienen zich in te burgeren in Vlaanderen en dus minstens Nederlands te leren.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, alg. voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---