Cordaid


Amsterdam, 27 oktober 2002

Defence for Children en Cordaid:

Leraar is geen opsporingsambtenaar

Illegale kinderen hebben recht op onderwijs en onderwijzers hebben geen plicht deze kinderen te melden bij de vreemdelingenpolitie. Als scholen verplicht worden om illegale kinderen te melden, zal dat het recht op onderwijs van deze kinderen uithollen, stellen de kinderrechtenorganisatie Defence for Children International Nederland (DCI-NL) en de katholieke ontwikkelingsorganisatie Cordaid.

In hun onderzoek Tussen recht en realiteit pleiten DCI-NL en Cordaid voor meer aandacht voor het recht op onderwijs voor illegale kinderen. De eerste reacties hierop van de Kamerleden Blok (VVD) en Van Vroonhoven (CDA) wijzen in een totaal andere richting: een meldplicht voor scholen om illegale kinderen aan te geven zodat zij met hun ouders het land kunnen worden uitgezet. Leraren krijgen hierdoor een opsporingstaak, waardoor het onderwijs een instrument wordt in het uitzettingsbeleid. Een effect hiervan zal zijn dat illegale kinderen niet meer naar school komen en door hun ouders thuis worden gehouden. Het recht op onderwijs wordt hierdoor uitgehold.

DCI-NL en Cordaid wijzen erop dat er naast de Vreemdelingenwet ook wetten zijn die de toegang tot het onderwijs regelen, zoals de Leerplichtwet en de Koppelingswet. De onderwijswetgeving is gebaseerd op internationale verdragen, zoals het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind (artikel 28), het Internationaal Verdrag inzake Economische, Sociale en Culturele Rechten (artikel 13), het Europees Sociaal Handvest (artikel 9) en het Europees Verdrag inzake de Rechten van de Mens (artikel 2, Eerste Protocol).

DCI-NL en Cordaid zijn van mening dat kinderen nooit het slachtoffer mogen worden van een conflict tussen hun ouders en de Nederlandse overheid over het verblijfsrecht. Het kind als zodanig kan niet illegaal zijn en zo lang het kind in Nederland verblijft zal zijn/haar recht op onderwijs onverkort moeten worden gewaarborgd.

Dinsdagochtend 29 oktober is er onder leiding van prof. Godfried Engbersen (Erasmus Universiteit) een besloten expertmeeting over dit onderwerp, met deskundigen uit het onderwijsveld, ambtenaren, mensen van opvangorganisaties voor buitenlanders, van onderwijsbonden en van de VNG.

Aansluitend om 14.00 uur geven Cordaid en Defence for Children in Nieuwspoort een persconferentie, waarbij ook Engbersen aanwezig zal zijn. Voorafgaand wordt om 13.45 uur het onderzoeksrapport aangeboden aan voorzitter Clemens Cornielje van de Kamercommissie voor onderwijs (hal gebouw Tweede Kamer).

Meer informatie?

mr. Simone Bommeljé (Defence for Children Nederland), 030 6700 112, 06 1474 7441

drs. Kordula Braat (Defence for Children Nederland), 06 1854 0726

Johan van Workum (ontwikkelingsorganisatie Cordaid), 070 3136 333, th 070 3998 453