EIM

ISBC 2002 grootste mkb-evenement
ooit in Nederland gehouden

Het International Small Business Congres dat van 27 - 30 oktober a.s. in het RaiCongrescentrum in Amsterdam wordt gehouden, is het grootste evenement dat de Koninklijke Vereniging MKB-Nederland ooit heeft georganiseerd. Ook in 1984 was Nederland gastland, maar de maat en schaal van dit internationale congres is sindsdien drastisch vergroot en daarmee is het het meest omvangrijke evenement voor het mkb en de daarmee verbonden organisaties en bedrijven dat ooit in ons land plaatsvonden.

Het thema is 'Small business, big markets, one world'. Vandaar uit zijn er drie speerpunten:
* Europa, met als invalshoeken de voortgaande Europese éénwording en de gevolgen voor het mkb. Hoe kijken niet EU-leden tegen de Europese eenwording aan? De rol/taken van mkb-organisaties. Hoe organiseert men de lobby-activiteiten? Welke rol wordt gespeeld in de sociale dialoog etc.
* Ontwikkelingen op het gebied van ICT en nieuwe kansen voor het mkb. Kan het mkb aansluiten bij de nieuwe ontwikkelingen. De globaliserende economie en de positie van het mkb. Trends tussen groot en klein in industrie, detailhandel en dienstverlening. De factor arbeid als competitie element in de netwerkeconomie.
* de veranderende samenleving en kansen voor het mkb om in te spelen op culturele diversiteit en globalisering. Kennis van de cultuur van een ander land is essentieel om internationaal zaken te doen. Maar ook in eigen land met een steeds grotere diversiteit aan nationaliteiten.
Programma
Het thema en de drie invalshoeken worden gedurende het ISBC 2002 aan de orde gesteld in drie plenaire bijeenkomsten in het grote Auditorium in de Rai en in twaalf kleinschalige bijeenkomsten (parallelsessies). De congresbezoekers kunnen zelf een keuze maken welke bijeenkomsten te bezoeken. Uitgangspunt is het internationaal karakter en informatie/kennis/ervaring uitwisseling. Dat weerspiegelt zich in de grote variëteit van sprekers. Natuurlijk vanuit Nederland, maar ook uit Japan, Egypte, Duitsland, Engeland, Italië, Kroatië, Polen, Taiwan, Oostenrijk, Brazilie, België, Zweden, Korea, Roemenië, Zuid-Afrika, Ghana, Amerika e.a.

De organisatie is enige tijd geleden begonnen met het uitnodigen van wat wel wordt genoemd de 'keynote-speakers'. De grote kanonnen voor de plenaire sessies. Zo komt Microsoft met de hoogste baas in Europa: Jean Philippe Courtois, president Microsoft Europa (tweede man achter Bill Gates). Hij verzorgt de plenaire sessie over 'Trends in ICT and opportunities for SMEs. In het Europa deel spreekt Erki Liikanen, lid van de Europese Commissie, en Hessel Lindenbergh, lid van de ING Groep. Aan het slot van het ISBC is Fons Trompenaars aan het woord. Dé internationale specialist en publicist op het terrein van culturele diversiteit in ondernemerschap. Tijdens de openingsbijeenkomst spreken MKB-Nederland voorzitter Hans de Boer en Herman Heinsbroek, de nieuwe minister van Economische Zaken.

Vrouwelijke Ondernemers
Het ISBC 2002 programma is kort geleden nog versterkt door samenwerking met de Stichting Vrouwelijke Entrepreneurs (SVE). Deze organisatie zag in het programma een geweldige kans om aan te sluiten en zelfstandig invulling te geven aan een aantal programma onderdelen. De SVE wordt financieel gesteund door de NCDO, de Nationale Commissie voor Duurzaam Ondernemen en subsidies van o.a. de Novib om vrouwelijke ondernemers uit o.a. Afrika naar het congres te krijgen.

Congresdeelnemers
Uit het buitenland - uit circa 45 landen - worden veel deelnemers verwacht. Zo komt Japan met een delegatie van ruim 60 mensen. Grote afvaardigingen ook uit Korea en Polen (gastland in 2004).

Sociaal programma
Het ISBC 2002 biedt naast de inhoudelijke bijeenkomsten, ook een flink aantal andere activiteiten. Allereerst de welkomstreceptie op zondagavond. Daar zal Amsterdams burgemeester Cohen spreken. Tijdens de openingsceremonie op maandagochtend is er video en een muzikaal optreden. Op maandagavond biedt het ISBC 2002 de deelnemers een diner op rondvaartboten in de Amsterdamse grachten aan. Dinsdagmiddag zijn er bedrijfsbezoeken, waarvoor circa 12 bedrijven zijn geselecteerd in alle sectoren van het mkb en grotere bedrijven/organisaties. Dinsdagavond is het 'galadiner' in de Amsterdam Passengers Terminal. Woensdagmorgen is de sluitingsceremonie met de presentatie van Singapore als gastland in 2003 en een Nederlands farewell met muziek en vuurwerk.

Uitgebreide informatie over het ISBC 2002 is te vinden op de internetsite: http://www.isbc2002.com.


---