Waterschap Peel en Maasvallei


PERSBERICHT 25 OKTOBER 2002

Fietstocht langs waterprojecten
Zondag 27 oktober tussen 11.00 en 16.00 uur kunnen belangstellenden per fiets kennis maken met waterprojecten in en rondom Weert. Een 23 kilometer lange fietstocht langs onder meer de Meilossing, de Houtstraatlossing en de Leukerbeek laat zien wat er de afgelopen jaren op watergebied is gerealiseerd. Medewerkers van Waterschap Peel en Maasvallei en Zuiveringschap Limburg geven onderweg en bij het startpunt een toelichting. De gratis route start vanaf het NME-centrum IJzeren Man, dat die dag het 10-jarig bestaan viert.

Waterschap Peel en Maasvallei en Zuiveringschap Limburg hebben tussen 1997 en 2001 in samenwerking met Provincie Limburg, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Limburgs Landschap, gemeenten en LLTB gewerkt aan het realiseren van het Europese project `Herstel watersysteem Tungelroyse beek'. Aanvankelijk was het de bedoeling om met dit project hoogwateroverlast van de Maas te bestrijden. Maar niet alleen de hoogwaterproblematiek is aangepakt. Tegelijk is tien kilometer beek heringericht (waaronder de Meilossing en de Leukerbeek) en er is nieuwe natuur ontwikkeld. Om het probleem van de verdroging tegen te gaan zijn er stuwen geplaatst. Nu kan bij hoogwater zo'n 300.000 m3 water worden geborgen en is in stedelijk gebied water afgekoppeld van de riolering. Verder is er circa 70.000 m3 ernstig vervuilde waterbodem- en oevergrond van de Tungelroyse beek gereinigd.

De Tungelroyse beek ontspringt vlak over de landsgrens in België en stroomt richting Midden-Limburg. Nadat verschillende zijbeken, waaronder de Raam, Leukerbeek, Roggelse beek en Haelense beek, zich bij de Tungelroyse beek hebben gevoegd, stroomt deze over een afstand van ongeveer 30 kilometer naar de Maas bij Neer.

Het herstelproject Tungelroyse beek is een onderdeel van Euroga 2002 Plus. Tot en met oktober 2003 vindt de grensoverschrijdende toeristische manifestatie Euroga 2002 Plus plaats. Dit is een grootschalig project, waaraan een groot aantal Duitse en Nederlandse gemeenten (uit de regio Noord- en Midden-Limburg) deelneemt. Gedurende deze periode worden in Noord- en Midden-Limburg diverse evenementen en activiteiten georganiseerd op het gebied van cultuur- en natuurhistorie.

www.euroga.nl