Korps: Friesland, plaats: Fryslân 27-10-2002
Politieberichten 26/10 (13.00 uur) t/m 27/10 (13.00 uur)

Buitenpost: diefstal diesel
Twee verdachten hebben bekend dat ze de afgelopen maanden 1.500 a
1.600 liter diesel hebben ontvreemd uit vrachtautos. De brandstof was voor eigen gebruik. Een 20- jarige inwoner van Zwaagwesteinde en een 22- jarige Kollumer waren enkele maanden actief in Noordoost Friesland. De politie kwam de verdachten op het spoor door een getuige en meerdere meldingen van vermissing van diesel. Eind september werd een opslagplaats van deze verdachten ontdekt in Dokkumer Nieuwe Zijlen. De verdachten zijn afgelopen week gehoord. Er werd proces-verbaal opgemaakt en ze werden in afwachting van de rechtszitting in vrijheid gesteld.

Gemeente Franekeradeel: controle Jiskefet
Donderdag 24 oktober hield de politie in samenwerking met de gemeente een controle op bedrijfsafval in de gemeente Franekeradeel. Bij deze controle "Jiskefet` werden 18 containers van 15 bedrijven gecontroleerd. Dit leverde 7 waarschuwingen en 1 proces-verbaal op. Bij 7 bedrijven was alles in orde. Het aantreffen van ondermeer TL buizen, verf, kit, plamuur en koelvloeistof leverde genoemde bekeuring op.

Donkerbroek: diefstal uit auto
Zaterdag tussen 04.00 uur en 06.45 uur werd ingebroken in een personenauto. Deze auto stond geparkeerd op de oprit van een woning aan de Wemerstraat. De ruit van het rechterachterportier was ingeslagen en er was een deuk getrapt in het linkerachterportier. Uit de auto is weggenomen: een radio-cd-speler, een radardetector, een gsm en vanuit het dashboardkastje 4 doublé ringen en een halsketting. Aangifte werd gedaan door een 28-jarige inwoner van Donkerbroek.

Heerenveen: poging oplichting doe-het-zelfzaak
Zaterdag omstreeks 13.50 uur kwam een manspersoon in een doe-het-zelfzaak aan de Jousterweg. Hij wilde een cilinderslot en een gassoldeerpen inruilen. Een medewerker, een 47-jarige inwoner van Heerenveen, deelde mee, dat bij hun organisatie bekend was, dat deze artikelen bekend zijn als zijnde verdachte inruilartikelen. Men overhandigt deze artikelen met kassabonnen die niet van echt te zijn onderscheiden. Toen de man de artikelen aanbood, wilde de 47-jarige de kassabon verifiëren en vroeg de man om een legitimatiebewijs. Op dat moment verliet de man de zaak en reed weg. Om 15.00 uur kwam de man weer in de winkel en werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het bureau. De beide artikel zijn in beslag genomen. In eerste instantie verklaarde de verdachte de goederen van een onbekend persoon te hebben verkocht, maar later deelde hij mede dat hij de artikelen in Drachten had gestolen en deze in Heerenveen wilde inruilen voor geld.

Sneek: inbraak woning
Zaterdag tussen 14.30 uur en 15.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Anna Paulownastraat. Dit is een leegstaande woning. Een getuige meldde dat men nog in de woning was. Ter plaatse gekomen werden 2 mannen in de woning aangetroffen, een 28-jarige inwoner van Sneek en een 25-jarige inwoner van Sneek. Zij hadden een sporttas bij zich met watermeters en koperen buis afkomstig uit de woning. De beide mannen aangehouden en overgebracht naar het bureau. Proces-verbaal tegen hen zal worden opgemaakt.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Zaterdag omstreeks 14.50 uur werd in een drogisterij aan de Schrans een 31-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden voor winkeldiefstal. Bij het verlaten van de winkel, ging het alarm af. Zij had een teennagelriemschaar en een teennagelknipper weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 35-jarige inwoonster van Dongjum en medewerkster van de drogisterij Tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Wolvega: winkeldiefstal
Zaterdag omstreeks 16.20 uur werd in een supermarkt aan de Markt een 35-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had 2 pakjes kipfilet en 2 avocados weggenomen. Hij werd aangehouden door winkelpersoneel. De man is aangehouden en overgebracht naar het bureau en tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Heerenveen:winkeldeifstal
Zaterdag omstreeks 18.15 uur werd in een supermarkt aan de Burgemeester Kuperusplein een 22-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had een pakje Marlboro weggenomen zonder te betalen. Aangifte werd gedaan door een 34-jarige inwoner van Heerenveen en medewerker van de winkel. Tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Zaterdag omstreeks 16.45 uur werd in een groot winkelbedrijf aan de Nieuwestad een 50-jarige- inwoner van Leeuwarden en een 36-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor winkeldiefstal. De 36-jarige had 2 flessen wijn weggenomen en buiten de winkel er een aan de 50-jarige gegeven. Aangifte werd gedaan door een 33-jarige inwoner en medewerker van de zaak uit Rijswijk. Tegen de beide verdachten zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Leeuwarden: aanrijding en rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 19.40 uur wilde een 45-jarige inwoner van Leeuwarden zijn vrachtauto inparkeren op de Spoorstraat. Bij dit inparkeren raakte hij met de vrachtauto twee aldaar staande geparkeerde personenautos De beide autos bleken eigendom te zijn van een 22-jarige inwoner van Leeuwarden en een 33-jarige inwoner van Burgum. In eerste instantie wilde de 45-jarige de schade afkopen. Toen de politie ter plaatse kwam bleek de 45-jarige naar drank rook. Op bureau blies hij 505 ug/l ,goed voor een rijverbod van 5 uur. Tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Gytsjerk: overval benzinestation
Zaterdag omstreeks 19.30 uur vond een overval plaats op een benzinestation aan de Trynwaldsterdyk. Een 20-jarige inwoner van Groningen en medewerker van het benzinestation was in het tankstation Op een gegeven moment komt een vrouwspersoon, een 31-jarige inwoonster van Leeuwarden, met bedekt gezicht binnen en met in haar hand een mes. Zij eist van de pompbediende geld en begint met het mes te zwaaien op de kassa. Uiteindelijk krijgt de pompbediende de kassalade open en de verdachte komt naast hem staan achter de balie. De verdachte is bezig het geld in haar tas te stoppen en heeft het mes op de balie gelegd. Hierop pakt de pompbediende het mes en er ontstaat een worsteling. Door de worsteling vallen beide gezamenlijk door de ruit van de toegangsdeur. Buiten gaat de worsteling verder, waarna de pompbediende door voorbijgangers wordt geholpen. De verdachte wordt door getuigen in bedwang gehouden tot de komst van de politie. De pompbediende is per ambulance overgebracht naar MCL-zuid voor behandeling aan zijn verwondingen. Hij had een snee op zijn hand. De verdachte is tevens per ambulance overgebracht naar MCL Zuid voor behandeling van diverse snijwonden. De verdachte is na behandeling ingesloten voor verder onderzoek.

Holwerd: aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 20.45 uur vond een eenzijdige aanrijding plaats op de Ljouwerterdyk. Een 25-jarige inwoner van Sexbierum en bestuurder van een personenauto reed over de Ljouwerterdyk in de richting Holwerd. De bestuurder was ter plaatse niet bekend en in een scherpe bocht ging hij met een te hoge snelheid in en heeft vervolgens geremd en kwam door het natte wegdek in een slip terecht. En belandde vervolgens op de kop in de sloot. Hij is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum

Burgum: graffity
Zaterdag omstreeks 23.45 uur reed een surveillanceauto langs een gebouw aan de Mr. W.M.Oppedijk van Veenweg. Zij zagen een aantal kanpen wegrennen van genoemd gebouw. Zij zagen tevens nieuwe graffiti op het pand. In eerste instantie konden 2 knapen ter plaatse worden aangehouden. De twee anderen wisten te ontkomen. Na onderzoek bleek dat een 17-jarige inwoner van Ryptsjerk als dader aangemerkt kan worden. Een nader onderzoek zal volgen.

Heerenveen: openlijke geweldpleging
Zondag omstreeks 00.05 uur zagen een 29-jarige en een 31-jarige inwoner van Heerenveen dat 2 jongens, beiden met een petje op, spiegels van autos hadden getrapt op het Burgemeester Kuperusplein. De beide knapen, een 15-jarige en een 16-jarige beide inwoners van Heerenveen werden door de getuigen aangehouden. De beide knapen zijn vervolgens overgebracht naar het bureau. Uit onderzoek bleek dat minstens 5 autos vernield zijn. Een onderzoek zal worden ingesteld.

Sneek: vernieling taxi
Zondag omstreeks 01.00 uur kwam een melding binnen dat een manspersoon een fiets op een taxi zou hebben gegooid in de Sjarketorenstraat. De bestuurder van de taxi, een 23-jarige inwoner van Scharnegoutum, deelde mede, dat de hem bekende 21-jarige inwoner van Sneek zijn fiets op zijn taxi had gegooid. De verdachte was na zijn daad weggevlucht. Daar de verdachte als gewelddadig kan worden aangemerkt is de hulp ingeroepen van een politiehond. In de Frieswijkstraat is de verdachte door de politiehond gesteld. Tijdens de overbrenging naar de politieauto, zag de verdachte nog kans om een 40-jarige inwoner van Sneek die naast de taxi stond een karateschop te geven in de maagstreek. Verdachte is overgebracht naar het bureau. De taxi had enige krassen op de motorkap. Onderzoek zal verder worden ingesteld.

Grou: vernielingen trein
Zondag omstreeks 01.05 uur kreeg de politie melding van vernielingen door een 4-tal knapen in de trein Heerneveen-Leeuwarden. De trein stond stil op de overweg aan de Stationsstraat. Een man uit Leeuwarden, leeftijd niet bekend, had gezien dat een 4-tal knapen tussen Akkrum en Grou een 8-tal lichtbakken uit de trein hadden gebroken en deze werden op het perron van station Grou stuk gegooid. Betreft een 17-jarig, een 18-jarige, een 17-jarige en een 17-jarige, alle inwoners van Akkrum. De 4 knapen overgebracht naar het bureau voor verder onderzoek.

Drachten: opgeven valse naam
Zondag omstreeks 02.30 uur werd gezien dat een persoon tegen een voordeur van een pand stond te urineren. Verdachte daarop aangesproken en staande gehouden. In eerste instantie gaf hij een valse naam op. Hierna begon hij ook nog vervelend te worden. Ook probeerde hij te ontsnappen. Tevens maakte de verdachte slaande bewegingen in de richting van de politie. Uiteindelijk kon de verdachte op gepaste wijze worden overgebracht naar het bureau. Bleek een 32-jarige inwoner van Oudega te zijn. Tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Sneek: poging diefstal fiets
Zondag omstreeks 02.15 uur werd melding gemaakt er in de nauwe Noorderhorne een jongen bezig was een fiets te stelen. Hij had blond haar en droeg een zwarte jas. Toen de politie de Wijde Noorderhorne opreden zagen ze bedoeld persoon staan. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na het horen van 2 getuigenverklaringen zal proces-verbaal worden opgemaakt tegen de verdachte terzake poging diefstal fiets.

Sneek: poging moord/doodslag
Zondag omstreeks 02.45 uur kwam bij de meldkamer van de politie een melding binnen van een vechtpartij aan het Oranjepad. waarbij een slachtoffer hevig zou bloeden. Eerder op de dag was er elders een vechtpartij geweest, waarbij mogelijk een 50-jarige inwoner van Sneek betrokken zou zijn. Uit informatie zou blijken dat een 44-jarige inwoner van Lemmer en een 27-jarige inwoner van Lemmer wraak zou komen nemen. Daar beide personen als zeer gewelddadig bekend zouden staan is de hulp ingeroepen van politiehonden. In de Jan van Nassaustraat stond een personenauto geparkeerd met als bestuurder de 44-jarige en naast hem zat de 27-jarige. Beide mannen werd gesommeerd uit de auto te komen met de handen omhaag. Hieraan werd geen gehoor gegeven. De bestuurder als de medepassagier zijn door de diensthonden na de portieren te hebben geopend vast gepakt. De medepassagier had in de auto iets in zijn hand, wat later een mes bleek te zijn en de verdachte in de auto had achtergelaten. Uiteindelijk zijn de beide mannen geboeid overgebracht naar het bureau en ingesloten voor verder onderzoek. Het slachtoffer, een 50-jarige inwoner van Sneek werd aangetroffen in een pand aan de Oranjepad. Het slachtoffer ademde moeilijk en had op zijn lichaam diverse verwondingen alsmede bloedvegen. De mishandeling en de bedreiging zou zich hebben afgespeeld in relationele sfeer. Een verder onderzoek zal worden ingesteld.

Sneek: eenvoudige mishandeling
Zondag omstreeks 00.50 uur vond een mishandeling plaats in een bar aan de Kruizebroederstraat. Een 35-jarige inwoner van Sneek en eigenaar van de zaak zou door een 27-jarige inwoner van Sneek mishandeld zijn. In het café was onenigheid en men ging naar buiten. Eenmaal buiten gekomen mishandelde de 27-jarige de 35-jarige. Hierdoor kreeg hij een scheurtje in zijn wenkbrauw. De verdachte is aangehouden en overgebracht naar het bureau voor verder onderzoek.

Oosterwolde: bedreiging
Zondag omstreeks 02.15 uur werd melding gemaakt van een vechtpartij in een woning aan de Dwarshaer. Ter plaatse gekomen werden 2 mannen aangetroffen, een 55-jarige en een 45-jarige, beiden inwoners van Oosterwolde, De 55-jarige had bij het betreden van de woning een kapot bierflesje in zijn hand. De beide heren verklaarden in eerste instantie dat zij beiden in de woning bedreigd waren door de buurman met een wapen. De buurman was samen met zijn broer hun woning binnengedrongen en hadden de 45-jarige mishandeld. In de woning ernaast werden een 36-jarihge en een 38-jarige, beiden inwoners van Oosterwolde aangetroffen. Zij verklaarden dat zij door de 55-jarige en de 45-jarige de hele avond werden getreiterd. Hierop werden de beiden mannen boos en gingen verhaal halen bij de buren. Bij de woning van de 45 jarige aangekomen, zagen beide mannen dat zij werden bedreigd met een zilverkleurig vuurwapen. Ze zijn de woning binnengedrongen en hierdoor kwam de 45-jarige ten val. Hierna hebben zij de woning weer verlaten. In de woning van de 45-jarige werd een zilverkleurig voorwerp aangetroffen wat leek op een vuurwapen, maar eigenlijk een aansteker bleek te zijn. De aansteker was echter wel voor afdreiging geschikt. Alle 4 de verdachten werden ter plaatse aangehouden en overgebracht naar het bureau voor verder onderzoek. .

ALCOHOL IN HET VERKEER
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed (achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden)

Zaterdag 20.15 uur, Markt Makkum, 38-jarige inwoner van Makkum, 285 ug/l, 1 uur

zaterdag 22.45 uur, Hottingawei Nijland, 39-jarige inwoner van Folsgare, 640 ug/l rijbewijs ingevorderd

Zondag 00.04 uur, Dopheide Drachten, 37-jarige inwoner van Boelenslaan, 870 ug/l, rijbewijs ingevorderd

zondag 00.05 uur, Stadionweg Heerenveen, 46-jarige inwoner van Diemen, geen ademanalyse maar een bloedproef afgenomen, rijverbod 6 uur.

Zondag 01.10 uur, van Sminiaweg Wommels, 19-jarige inwoner van Tzum, 425 ug/l, 4 uur, tevens proces-verbaal voor rijden zonder rijbewijs en rijden zonder verxzekering.

Zondag 00.50 uur, Groningerstraatweg Leeuwarden, 28-jarige inwoner van Leeuwarden, 270 ug/l, tevens proces-verbaal voor rijden zonder rijbewijs en snelheidsovertreding reed 140 in plaats van 80 km per uur.

Zondag 02.00 uur, Weinmakker Heerenveen, 45-jarige inwoner van Heerenveen, 735 ug/l, rijbewijs ingevorderd.

Zondag 02.17 uur, Keizersgracht Leeuwarden, 23-jarige inwoner van Leeuwarden, 645 ug/l. tevens proces-verbaal voor rijden zonder rijbewijs en verlaten plaats ongeval (eenzijdig. Reed tegen gevel pand Keizersgracht.

Zondag 03.09 uur, Wilhelminastraat Balk, 42-jarige inwoner van Balk, 385 ug/l, rijverbod 3 uur.

Zondag 05.07 uur, Mr. P.J.Troelstraweg Leeuwarden, 23-jarige inwoner van Groningen, 310 ug/l, rijverbod 2 uur.

Bureau Communicatie tel: (058) 880 8272