Ingezonden persbericht


Leeuwarden, 17 oktober 2002

Persbericht

Literaire middag met dichters uit binnen- en buitenland

LEEUWARDEN - 't Literatuerfabryk presenteert zondag 27 oktober a.s. in de bovenzaal van Theater Romein het eerste literaire podium van dit theaterseizoen. Er wordt flink uitgepakt! De nadruk ligt in dit programma op gedichten, Nederlands-, Fries- en Engelstalig. Speciale gast voor deze middag is de uit Engeland afkomstige Keith Armstrong, die bekendheid geniet als tekstschrijver voor de folkrockgroep The Whisky Priests. Op het programma prijken ook namen van bekende en/of veelbelovende dichters als Elmar Kuiper, Tsead Bruinja en Hidde Boersma. Een reeks namen die garant staat voor een buitengewoon interessante middag literatuur. Aanvang is 15.30 uur en bij de entreeprijs is een programmaboekje met gedichten inbegrepen.

Tsead Bruinja (Rinsumageest, 1974) woont in Groningen waar hij Engels en Fries studeerde. Hij schrijft in het Nederlands en het Fries en publiceerde onder meer in de literaire tijdschriften Hjir, Tzum en De Blauwe Fedde. Van Bruinja verschenen de Friestalige bundels 'De wizers yn it read' (2000) en 'De man dy't rinne moat' (2001). Eerder verscheen zijn Nederlandstalige debuutbundel 'Vreemdgaan' (1998), opgevolgd door 'Startschot' (1999). Vorig jaar werd een gedicht met vertaling opgenomen in de bloemlezing 'Jij bent zacht als zomerregen de mooiste Friese liefdesgedichten' en verschenen Nederlandstalige gedichten van zijn hand in 'Vanuit de lucht de eerste generatie dichters van de 21e eeuw'. Zijn literaire activiteiten gaan verder dan schrijven alleen. Zo was hij redactielid van de literaire tijdschriften Hjir en Kistwurk, organiseerde hij literaire festivals en trad hij op met beeld, muziek, rap en poëzie met het collectief Gewassen. Daarnaast stond hij op diverse podia en festivals als Poetry International (Rotterdam), De Wintertuin (Arnhem) en Dichters op Straat (Leeuwarden).

Elmar Kuiper (Sneek, 1969) publiceert vanaf vorig jaar poëzie in Hjir, Kistwurk en De Blauwe Fedde. Kuipers gedichten hebben een fragmentarisch en filmisch karakter. Hij isoleert bestaande betekenissen en plaatst ze in een wonderlijke context. Liefde, dood en wedergeboorte zijn thema's die hij aansnijdt. Daarnaast is Kuiper actief als beeldend kunstenaar en filmmaker (Wyld Hynder Films) en treedt hij regelmatig op in het binnen- en buitenland met De Zoete Hanen. Dit is een wisselend gezelschap van kunstenaars, dichters, muzikanten, huisvrouwen, uitkeringstrekkers en willekeurige mensen op straat.

Keith Armstrong (Newcastle upon Tyne, Engeland; 1946) werd geboren als zoon van een scheepsbouwarbeider. Hij heeft een indrukwekkend groot aantal dichtbundels uitgebracht en trad op in ondermeer IJsland, Duitsland en Nederland. Voor de cd 'Bleeding Sketches' van de folkrockgroep The Whisky Priests schreef hij de teksten. Vorig jaar tourde hij met deze Engelse groep nog door Nederland. Chris Ormston begeleidt Armstrong op Northumbrian small pipes. Ormston (Jarrow, Engeland; 1960) leerde als autodidact op jonge leeftijd de Northumbrian small pipes te bespelen door oude opnames te bestuderen. Binnen drie jaar won hij elke competitie voor deze 'doedelzak'. Ormston richtte zich daarna op het vroege repertoire van het instrument. Hij dook in het verleden van de mijnwerkersfamilie Clough die deze muziek vanaf het begin van de 19e eeuw heeft ontwikkeld. Hierop bracht hij een cd uit, vergezeld met boek. Voor het in stand houden van een belangrijke traditie werd hij geëerd met een erelidmaatschap van de Northumbrian Pipers' Society. Hij heeft recitals gegeven, workshops en master classes verzorgd op festivals door geheel Europa, Canada en de Verenigde Staten. Hij heeft cd-opnames gemaakt met een groot aantal musici, waaronder ook Peter Gabriel.

Hidde Boersma (Wiuwert, 1980) studeert momenteel journalistiek in zijn woonplaats Utrecht. Sinds 2000 worden met enige regelmaat gedichten van hem gepubliceerd in Hjir. Tijdens het Frysk Boekefeest (Leeuwarden) en Dichters in de Prinsentuin (Groningen) heeft hij zijn gedichten voorgedragen en ook zijn zijn gedichten te lezen geweest aan de gevels op tijdens de Leeuwarder kunstroute van afgelopen zomer. Als journalist schreef hij voor het tijdschrift Boek het interview met schrijver Jaap Krol. Naast Nederlands- en Friestalige gedichten schrijft hij ook proza. Dit zijn veelal korte verhalen.

Benjamin Marijanan is afkomstig van de Molukken en woont sinds lange tijd in Nederland. Zijn gedichten zijn gehonoreerd met publicatie op websites voor poëzie, waaronder de Amerikaanse site poetry.com. Via het internet heeft hij zijn gedichten ook beloond zien worden met verschillende prijzen.

Graaf van Medwert (pseud. Mark Spijkers; Amsterdam, 1968) is afkomstig uit Hantumeruitburen. Onder eigen beheer bracht hij onlangs zijn gedichtenbundel 'Gebonden zwerver' uit. Deze bevat gedichten met thema's als liefde, de voortdurende zoektocht naar het licht en een vurige beschrijving van zijn liefde voor het Friese land. In Spijkers' poëzie weerklinkt een lyrisch melancholisme. Eerder verschenen de dichtbundels 'Intieme kamers' (1998) en 'Bericht van mij' (2000). Spijkers is ook schilder en gitarist. In zijn theaterprogramma draagt hij op pathetische wijze gedichten, verhalen en brieven voor, afgewisseld met klassieke gitaarmuziek in een decor van zijn schilderijen.

De hiernavolgende literaire acitiviteit in Theater Romein is de Poëtische Nacht met landelijk bekende dichters op zondag 30 november.

(einde persbericht)

zie voor meer info:
Tsead Bruinja www.geocities.com/tseadbruinja/ Keith Armstrong www.epibreren.com/rs/armstrong.html http://www.poetrykit.org/whoswho/whoa.htm#armstrong Mark Spijkers www.graafvanmedwert.nl

Verdere informatie kunt u verkrijgen bij Theo Oppewal Theater Romein, Bagijnestraat 59, 8911 DN Leeuwarden tel. 058-2155783 (kantoor), tel. 058-2158215 (kassa), fax 058-2158424 e-mail: theooppewal@theaterromein.nl

openingstijden kantoor: di-vr 10.00 17.00 u
openingstijden kassa: di-vr 10.0017.00 u; zat 12.0017.00 u; verder rond voorstellingen/concerten activiteit: 't Literatuerfabryk: literair podium met o.a. Tsead Bruinja, Elmar Kuiper en Keith Armstrong plaats: Theater Romein, Bagijnestraat 59, 8911 DN Leeuwarden datum: zondag 27 oktober 2002, 15.30 uur entreeprijs: ¤ 2,-