Productschap Margarine


Oud etiket olijfolie(producten) langer gedoogd

De EU-lidstaten hebben gisteren (woensdag 16 oktober) ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie om de industrie en handel meer tijd te gunnen om hun verpakkingen en etiketten voor olijfolie(producten) aan te passen aan de op 14 juni 2002 gepubliceerde handelsnormen.

De hierin opgenomen etiketteringsbepalingen voor olijfolieproducten zijn van toepassing met ingang van 1 november 2003, zonder dat voor de reeds in omloop of voorraad zijnde producten (met een oud etiket) een overgangsregeling is opgenomen.

Op basis van de gisteren overeengekomen tekst behoeven (olijfolie)producten die vóór 1 november 2003 zijn geproduceerd (of geïmporteerd) en voorzien zijn van een etiket dat gebaseerd is op de huidige regels na deze datum niet uit de handel worden genomen.

Het gedogen van de oude etiketten betekent een welkome versoepeling ten gunste van de handelaren in margarines, bak- en braadproducten, sausen en aanverwante producten op basis van olijfolie. Het is bedrijven overigens ook toegestaan om met hun etiketten nu reeds vooruit te lopen op de nieuwe regels. Dit laatste blijkt uit een door de Europese Commissie opgestelde toelichting m.b.t. deze handelsnormen.

Bovendien wordt de EU-lidstaten meer tijd geboden om aan de nieuwe verpakkingseisen (zgn. niet-herbruikbare sluiting en maximumvolume van 5 liter) te voldoen. De in juni jl hiervoor overeengekomen ingangsdatum van 1 november 2002 wordt met een jaar uitgesteld tot 1 november 2003.

Geraamde productie
De Europese Commissie heeft op 9 oktober jl. een verordening gepubliceerd tot vaststelling, voor het verkoopseizoen 2001/2002, van de geraamde olijfolieproductie en van het bedrag van de productiesteun per eenheid dat mag worden voorgeschoten. De productie komt in genoemd seizoen boven de 3 miljoen ton uit: 1,58 miljoen ton in Spanje, 714.000 ton voor Italië, 399.000 ton voor Griekenland, 34.000 ton voor Portugal en 2.600 ton voor Frankrijk (alle cijfers afgerond). Het bedrag van het voorschot is vastgesteld op 117,36 euro per 100 kg. voor Frankrijk, Griekenland en Portugal, 90,54 euro per 100 kg. voor Italië en 57,18 euro per 100 kg. voor Spanje.