Gemeente Arnhem

Gemeente en SURFnet gaan vraag naar glasvezel bundelen

De gemeente Arnhem heeft besloten om samen met SURFnet bv te de gebruiksrechten te verwerven van een stedelijk glasvezelnetwerk in Arnhem. In dit zogeheten ringleidingproject gaan de gemeente en SURFnet zoveel mogelijk non-profit organisaties bij elkaar brengen om gezamenlijk te onderhandelen met leveranciers van glasvezel. Door op deze manier de vraagzijde te bundelen verwachten de gemeente en SURFnet tegen gunstige voorwaarden onderlinge verbinding van non-profitinstellingen door middel van glasvezel mogelijk te maken.

Het initiatief van de gemeente Arnhem en SURFnet maakt deel uit van het GigaMAN-project. In dit project, dat deel uitmaakt van het nationale GigaPort-project, probeert SURFnet door middel van vraagbundeling de realisatie van nieuwe infrastructuur in steden buiten de Randstad te bevorderen. SURFnet wil in Arnhem glasvezelontsluiting realiseren voor een aantal Arnhemse organisaties uit de SURFnet-doelgroep.

In de eerste fase zijn de volgende instellingen aan de beurt: ARTEZ, bibliotheek, CITO, HAN en KEMA-research en de Hogeschool Larenstein. Momenteel worden ook gesprekken gevoerd met de ROC. Wanneer het project in een verdere fase van uitvoering is kunnen andere instellingen aanhaken, zoals middelbaar- en basisonderwijs, de club- en buurthuizen en zorginstellingen.

Naar de haalbaarheid van dit project is een vooronderzoek verricht, op basis waarvan nu een Europese aanbesteding volgt voor het stedelijk glasvezelnetwerk. De aanbesteding betreft de gehele stad en afhankelijk van de dekking zal de uitvoering gefaseerd geschieden. De inschatting is dat in december duidelijkheid is over de volledige dekking.

Het college van B&W ziet in het project ringleiding de kans om in de komende jaren voor -in beginsel- alle non-profit organisaties in Arnhem een mogelijkheid aan te bieden voor kwalitatief hoogwaardige en bedrijfseconomische betaalbare glasvezelaansluiting in de komende jaren. Bij het project wordt zo veel mogelijk gebruik te maken van de opgedane kennis en ervaring van de gemeente Nijmegen met een gelijksoortig project.