Provincie Utrecht

Persbericht

Kwaliteit provinciale organisatie kan nog verder omhoog

8-10-2002
De provinciale organisatie herbergt veel kennis en kwaliteit, maar kan daarmee nog meer tot stand brengen. De organisatie is in toenemende mate extern georiënteerd maar moet nog meer leren denken in effecten en resultaten En wil het provinciale apparaat sterker dan voorheen vraaggestuurd kunnen werken, dan moet het bestuur daar wel expliciet richting geven. Dat zijn een paar van de belangrijkste conclusies die de griffier van de provincie Utrecht, drs. H.H.Sietsma trekt in zijn rapportage "Kwaliteit door samenspel".

De rapportage is het kwaliteitsverslag dat de griffier jaarlijks in opdracht van Provinciale Staten uitbrengt. Vorig jaar september kwam - een jaar na zijn aantreden - een eerste verslag uit. De toonzetting daarvan was vrij zorgelijk. Aan het verslag was dan ook een flinke actielijst toegevoegd. Inmiddels klinkt er een behoorlijk optimisme door in het tweede kwaliteitsverslag. Er valt nog zeker wel het een en ander te verbeteren, maar er zijn en worden goede vorderingen gemaakt in de richting van een professionele, flexibele en resultaatgerichte organisatie, zo is de teneur.

Het rapport geeft ook interessant vergelijkingsmateriaal. Zo blijkt Utrecht van alle provincies de hoogste loonsom per medewerker te hebben, omdat er een grote groep 50-plussers onder de medewerkers is. Ook heeft Utrecht met 44 % het hoogste percentage parttimers; het gemiddeld percentage van alle provincies is 31%. Bij het ziekteverzuim is Utrecht in provincieland in de middenmoot terechtgekomen met een ziekteverzuim in 20o2 van 7,5 %. De frequentie van de ziektemeldingen blijft hoog, mogelijk wijst dit op motivatieproblemen, zo schrijft de griffier.

Vanuit eigen huis klinkt in het verslag ook kritiek door op de soms als bureaucratisch en onvoldoende flexibel ervaren processen. Met name vanuit het bestuur klinkt dit door. De waardering van de buitenwereld is wisselend. De provincie en haar producten genieten bij de bevolking geringe bekendheid, maar draagvlak bij rijk, gemeenten en maatschappelijke organisaties is doorgaans voldoende aanwezig, zo constateert de heer Sietsma. Externe partijen hebben nog steeds last van de verkokering, dus de verbeteringsslag moet doorgaan

Meer informatie: Marjolein Copier, telefoon 030-258 24 60 of Marjolein.Copier@provincie-utrecht.nl