Rijksuniversiteit Groningen

17 sep 2002

Promotie

Meer weefselsparende behandeling lipkanker mogelijk

De behandeling van lipkanker kan niet alleen cosmetische gevolgen hebben, maar ook functionele problemen opleveren voor de patiënt, zoals bijvoorbeeld moeilijkheden met praten en eten. Peter Gooris stelt in zijn onderzoek dat het mogelijk is om meer weefsel te sparen bij de behandeling, zonder dat daarbij de kans op genezing geweld wordt aangedaan. Hij promoveert op 30 september 2002 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De promovendus toont onder meer aan dat een voorstadium van een tumor aan de lip betrouwbaar en effectief met laser kan worden behandeld. Daarbij gaat nauwelijks weefsel verloren en treedt een volledig herstel op in een betrekkelijk korte tijd.

Wanneer een operatie nodig is, zoals in het stadium van lipkanker, dan blijkt het mogelijk om de veiligheidsmarge bij het wegsnijden van de tumor te beperken c.q. te verkleinen. Om de effectieve verwijdering van de tumor te controleren moeten tijdens de operatie de snijvlakken van de weggenomen tumor worden getest. Het zogeheten vriescoupe onderzoek blijkt hiervoor een betrouwbare methode, hoewel gebleken is dat dit ook geen garantie biedt dat de tumor helemaal niet zal terugkomen.

Ook voor eventuele uitzaaiingen naar de lymfeklieren in de hals behoort, onder strikte voorwaarden, een minder uitgebreide chirurgische ingreep tot de mogelijkheden. De kans op genezing blijft daarbij even groot terwijl er minder schouderklachten optreden dan bij een radicale uitruiming van de hals.

Lipkanker is een vrij zeldzame aandoening, waarvan een overmatige blootstelling aan zonlicht veelal de oorzaak is. Met name vanwege een makkelijke en daarom vroege opsporing, is het een goed te behandelen vorm van kanker. Omdat er verschillende medische disciplines betrokken zijn bij de zorg voor patiënten, is het volgens Gooris noodzakelijk dat er een gecentraliseerd multidisciplinair overleg plaatsvindt. Een belangrijke ondersteuning daarbij is een algemene richtlijn, maar Gooris ontdekte dat artsen de diagnostiek- en behandelingsrichtlijnen die het Integraal Kankercentrum Noord-Nederland (IKN) heeft opgesteld, niet altijd opvolgen. Echter, om patiënten een kwalitatief optimale behandeling te bieden met een maximum aan behoud van functie en esthetiek, is een uniforme behandeling juist zeer noodzakelijk, aldus de promovendus. /ImK

Peter Gooris (Oss, 1954) studeerde geneeskunde en tandheelkunde in Groningen; zijn specialisatie in de Mondziekten en Kaakchirurgie heeft plaatsgevonden aan de University of Washington te Seattle, USA. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de sectie Oncologie van de afdeling Mondziekten en Kaakchirurgie, de sectie Hoofd-Hals Chirurgie van de afdeling Algemene Chirurgie, beide van het Academisch Ziekenhuis Groningen, het Intergraal Kankercentrum Noord-Nederland (IKN) te Groningen, het Dr. B. Verbeeten Radiotherapeutisch Instituut te Tilburg en het Medisch Centrum Leeuwarden. Gooris is werkzaam als kaakchirurg in het Amphia Ziekenhuis te Breda.

Datum en tijd

maandag 30 september 2002, 16.00 uur

Promovendus

P.J.J. Gooris, tel. (076)525 81 11, fax (076)520 08 19 (werk)

Proefschrift

Studies on management of squamous cell carcinoma of the lower lip

Promotores

prof.dr. J.L.N. Roodenburg en prof.dr. A. Vermeij

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstaat 5, Groningen