Gemeente Tilburg

30-9-2002
Nieuwe diensten Beleidsontwikkeling en Gebiedsontwikkeling van start Reorganisatie twee diensten achter de rug

Nieuwe diensten, nieuwe namen, nieuwe directeuren. De medewerkers van Stadszaken en Wijkzaken hebben een hectisch jaar achter de rug. Vanaf
1 oktober bestaan de twee diensten niet meer; daarvoor in de plaats komen de diensten Beleidsontwikkeling en Gebiedsontwikkeling.

De structuur is gewijzigd, de cultuur krijgt de komende jaren de aandacht. De gemiddelde burger zal overigens in zijn contact met de gemeente weinig zien van de verandering. Dat geldt wel voor de bouwwereld, die een eigen aanspreekpunt bij de gemeente krijgt via het Bouwaccount. Ook de partners en organisaties in de stad die met de gemeente samenwerken, zullen in de loop der tijd merken dat efficiënter, projectmatiger en meer resultaatgericht gewerkt zal worden.

Doorlichting
De gemeentelijke diensten worden om de paar jaar onderzocht op hun functioneren. Gekeken wordt tevens in hoeverre verbeteringen nodig zijn. In november 2001 werd de doorlichting van de dienst Stadszaken afgerond. Uit het onderzoek kwam naar voren dat er op verschillende punten verbetering noodzakelijk was. Een van de punten was de gebrekkige samenwerking met de dienst Wijkzaken en onduidelijkheid over de taakverdeling tussen beide diensten. Maar ook de wijze van leidinggeven kreeg een onvoldoende. Het veranderingsproces dat volgde heeft uiteindelijk geleid tot de nieuwe diensten Beleidsontwikkeling en Gebiedsontwikkeling. Vorige week maandag heeft het college de eindnota over de wijzigingen goedgekeurd.

Samenwerking, leiderschap, werkwijze
Verbeteringen zijn met name nodig op het gebied van samenwerking, leiderschap en werkwijze. De samenwerking wordt bevorderd door de bestaande diensten om te vormen tot twee nieuwe diensten waar het samenwerken logischer, eenvoudiger en noodzakelijker is. Versterking van het leiderschap is gevonden door met name de managerscapaciteiten van de managementteams (directies en afdelingshoofden) te vergroten, en minder te focussen op vakinhoud. Dat laatste is meer een vaardigheid die teammanagers moeten bezitten. Ook de invoering van competentiemanagement moet aanzetten tot een beter leiderschap. Projectmatig werken wordt versterkt en geprofessionaliseerd. Dat zal de slagkracht van de organisatie vergroten.

Veranderingen
De dienst Gebiedsontwikkeling gaat zich bezighouden met plannen en projecten. Gebiedsmatig werken staat voorop. Binnen Gebiedsontwikkeling is nu, naast de gebiedsteams Oude Stad, Noord en West, ook het Gebiedsteam Binnenstad opgenomen. De dienst Beleidsontwikkeling richt zich op beleid en strategie. De dienst houdt zich bezig met het opstellen van visies, integrale stedelijke beleidsontwikkeling en vakmatige expertise. Extra aandacht voor strategie is georganiseerd door een adjunct-directeur Strategie aan te stellen. Deze functie wordt ingevuld door drs. R. van Eijkeren; hij was directeur van de dienst Wijkzaken. Andere opvallende wijzigingen in de structuur zijn het samenvoegen van verschillende afdelingen, waardoor vakkennis is gebundeld en de oprichting van een Team P&P. Dit team richt zich op projectmatig werken en programmamanagement.
Een van de afdelingen van de dienst Gebiedsontwikkeling is het Grondbedrijf en onderdeel hiervan is het Bouwaccount, dat centraal aanspreekpunt wordt voor de professionele bouwwereld. Uit de doorlichting van Stadszaken bleek hieraan nadrukkelijk behoefte te zijn.
De verandering van de cultuur zal de komende jaren moeten plaatsvinden; cultuurveranderingen laten zich niet in een paar maanden doorvoeren. Er is een cultuurprogramma opgesteld voor de komende twee jaren, waarin leidinggevenden een belangrijke rol krijgen.

Leiderschap
Nieuwe diensten, nieuwe directeuren. Gebiedsontwikkeling wordt vanaf 1 oktober geleid door ir. A. van Grinsven, voorheen directeur van Publiekszaken en tijdens het veranderingsproces (interim)directeur van Stadszaken. Dr. M. Wilke is met ingang van 1 oktober de nieuwe directeur van Beleidsontwikkeling. De heer Wilke komt van de gemeente Dordrecht waar hij directeur was van de dienst Publiekszaken en van de Sociale Dienst.
Door gebruik te maken van zogenaamd 'competentiemanagement', waarbij sterk wordt gekeken naar vaardigheden en kwaliteiten en naar 'de juiste man op de juiste plaats', moet onder andere het leiderschap binnen de organisatie worden versterkt.
Ook de centrale sturing wordt verbeterd. Gemeentesecretaris Noud Derks, is Algemeen Directeur geworden en zal in die hoedanigheid de directeuren van de gemeentelijke diensten sterker aansturen en toezien op voldoende samenwerking. Het Centraal Management Team (waarin alle directeuren zitting hebben) wordt een meer sturend orgaan en vervangt het meer op overleg georiënteerde MO (Management Overleg).

De start van de gewijzigde organisatie vindt in aanwezigheid van alle medewerkers van de nieuwe diensten plaats tijdens een kick-off bijeenkomst op 1 oktober.