Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Achtergrond/verslag

Jacob Kuiper

European Conference on Severe Storms
Praag na de grote overstroming

(Overzicht alle verslagen en informatie zwaar weer-conferentie) Tijdens mijn bezoek aan Tsjechië als deelnemer aan de ECSS-2002 conferentie eind augustus, begin september in Praag, had ik de kans om te zien hoe zwaar het land door de overstromingen was getroffen. Mijn treinreis, oorspronkelijk gepland via de route Leipzig-Dresden moest worden omgezet naar de enige route die nog beschikbaar was, via Frankfurt-Nürnberg-Plzen-Praha.

Tijdens de conferentie werd natuurlijk ingegaan op de overstromingssituatie en uiteengezet waarom de waterstanden in de hoofdrivier zo enorm waren geweest. Uiteraard zal nog veel onderzoekswerk worden uitgevoerd maar enkele conclusies konden al worden getrokken. In het stroomgebied van de Moldau bevinden zich een aantal stuwdammen. Het waterpeil in de stuwmeren was al hoog en tijdens de periode dat de enorme neerslaghoeveelheden boven midden Europa werden geregistreerd, werd dat peil extreem hoog. Een van de complicaties was dat zich bij sommige generatorgebouwen, aan de lage zijde van de stuwdammen verzakkingen en grondverschuivingen voordeden. Het risico dat deze gebouwen niet meer voor hun taak gebruikt konden worden (het reguleren van het stuwmeerpeil) zou een oncontroleerbare situatie op kunnen leveren. Dambreuk zou daarbij niet denkbeeldig zijn. Om dit te verkomen is besloten om het peil van de stuwmeren zeer drastisch te verlagen zodat de druk op de omliggende bodem ook minder kon worden. Het gevolg was dat enorme hoeveelheden water in de Moldau moesten worden afgevoerd richting Praag. Juist in die periode bleef de depressie die alles in gang had gezet, pas op de plaats maken waardoor in een groot gebied in centraal Tsjechië nog extra veel water in de zijrivieren van de Moldau werd toegevoerd. Dat water, tezamen met de stuwmeerafvoer, kwam samen voordat de rivier Praag bereikte. Het gevolg was duidelijk en is uitgebreid te zien geweest in de Tv-beelden.

Evacuaties niet voor niets

Toen ik op 24 augustus in de Tsjechische hoofdstad arriveerde, was het waterpeil van de Moldau al weer aanzienlijk gezakt, eigenlijk naar een niveau dat in de zomer vrij normaal is. In een week tijd was van de hoogwatersituatie dus vrijwel niets meer over, maar toen werd pas duidelijk wat de extreme waterstanden hadden aangericht. De Tsjechische hoofdstad ligt met zijn oude stadscentrum aan weerszijden van de Moldau. Daaromheen heeft zich tot in de wijde omtrek de hoofdstad uitgebreid met nieuwe woonwijken die vaak op hoger gelegen heuvels liggen. Het gedeelte van Praag dat echt laag ligt, is procentueel gezien slechts een beperkt deel van het totale stadsgebied maar de bebouwing in dat deel is wel zeer dicht. Sommige getroffen straten liggen op 500 tot 1000 meter van de rivier. Het aantal personen dat echt groot gevaar liep tijdens de hoogwatersituatie bedroeg meer dan 60.000. Vandaar dat door de autoriteiten tot massale evacuatie van die stadsdelen is overgegaan.

Kaarsen en aggregaten

Echt overbodig was dat zeker niet als je ziet hoe sommige wijken zijn getroffen door het water. Begin september, na afloop van de conferentie, was ik in staat de situatie nog nader te bekijken. Veel schade is direct zichtbaar, maar soms is het ook heel verborgen. Fundamenten van grote gebouwen zijn verzakt waardoor de stabiliteit in het geding komt en bewoners nog niet terug kunnen keren. In sommige woonwijken (ook in Plzen) zijn door middel van explosieven enkele appartementencomplexen bewust met de grond gelijk gemaakt omdat herstel onmogelijk bleek. De metrotunnels staan nog steeds in het lage stadsdeel vol water. Men verwacht dat tot november de metro daar nog onbruikbaar zal zijn. Sommige tunneldelen staan op instorten. Veel militairen worden ingezet om te helpen bij de opruimwerkzaamheden. Meubilair, vloerbedekking en andere inventaris zijn in grote bergen in de straten te vinden. Het autoverkeer in dat deel van de stad is verboden zodat hulpverleners en opruimers vrij baan hebben. De elektriciteitsvoorziening is voor een deel nog niet hersteld, zodat de vele toeristische winkeltjes in het historische stadscentrum met behulp van generatoren hun zaak kunnen verlichten. Het beeld van brandende kaarsjes die eerder in veel winkeltjes die taak vervulden, is langzamerhand verleden tijd. Op 28 augustus werd de beroemde Karelsbrug weer voor het publiek opengesteld. Loop je langs de kade dan zie je soms opmerkelijke zaken. In de gevel van een pand, een speciale steen met daarop twee jaartallen, 1845 en 1784. Ook toen stond het water van de Moldau hoog. Nu is meteen te zien dat die recordstand met gemak is overschreden. Het vuil en stof uit de lucht, dat in twee eeuwen op de gevel is neergeslagen, is er tot de hoogte van het laatste vloedpeil weer afgespoeld. De Moldau, tussen 1784 en 2002 niet zo hoog als afgelopen augustus!

Economische dreun

Twee weken na de hoogste rivierstanden lijkt het straatbeeld weer goed gevuld met toeristen. Op tramhaltes grote posters met de overstroming als eyecatcher, veel mensen op straat die haastig voorbij lopen, op weg naar hun werk. Op het oog lijkt er niet zoveel meer aan de hand, behalve dan de overvolle trams (het deel van het metroreizigersaanbod moet nu ook via de tram worden verwerkt) en de politiemensen en militairen die het verkeer extra controleren en reguleren. Toch heeft de overstroming een enorme impact gehad op de stroom toeristen. Het beeld van een overstroomde stad heeft bij velen toch geleid tot annulering van de reis naar de hoofdstad. Uit een gesprek met de Nederlandse manager van het Novotel in Praag bleek dat maar al te duidelijk. Directeur Martin Ykema zag het aantal boekingen in de afgelopen augustusmaand met 60 tot 70 procent teruglopen, vergeleken met vorig jaar augustus.
Niet alleen toeristen maar ook zakenlieden annuleerden hun trip naar Praag.
"Blijkbaar is bij de mensen een beeld opgeroepen dat de hele stad voor maanden onbegaanbaar is. Dat beeld is dus behoorlijk scheef maar de gevolgen voor de economie van de regio zijn onmiskenbaar aanwezig. De periode september-oktober is traditioneel de tijd dat veel touroperators uit Zuidoost-Europa toeristen naar Praag vervoeren. Of die groep de komende tijd het ook laat afweten is nu de grote vraag. Hotelcapaciteit is er ruimschoots. Het aantal accommodaties dat door de overstromingen is getroffen en voorlopig nog niet draait is maar beperkt" aldus Ykema.

Recordpeil en verdere updates

Hoewel de situatie in de hoofdstad dus weer behoorlijk aan het normaliseren is, zijn de gevolgen van de vloed buiten Praag nog zeer goed zichtbaar. Fabrieken aan de oever van de hoofdrivier zijn soms volledig vernield. Tijdens een rit langs de Moldau zag ik nog een complete vrachtwagenoplegger hoog in de bomen hangen. Dan wordt opnieuw duidelijk hoe onvoorstelbaar hoog het water heeft gestaan.

Laatste wijziging: 30 september 2002

Monique Somers, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI