Ingezonden persbericht

Persbericht, 30 september 2002

DATABASE BOVENREGIONALE LOCATIEBESLISSINGEN NEDERLAND 2002:

TERUGVAL IN LOCATIEBESLISSINGEN ZET NIET DOOR

De sterke terugval in bovenregionale locatiebeslissingen die zich in 2001 aftekende, zet dit jaar niet door. In de eerste helft van 2002 ging het om 20 bedrijven en 3.100 arbeidsplaatsen; over geheel 2001 om 41 bedrijven en 5.300 arbeidsplaatsen. In 2000 ging het nog om 50 bedrijven met 11.000 arbeidsplaatsen. Opvallend is dat het in de eerste 6 maanden van dit jaar vooral om samenvoegingen van bedrijfsactiviteiten gaat; groeiende bedrijven die elders in Nederland een nieuwe vestiging opzetten en buitenlandse ondernemingen met een eerste vestiging in Nederland ontbraken vrijwel geheel.

Dat blijkt uit de Database Bovenregionale Locatiebeslissingen Nederland die de Stec Groep - onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van economische ontwikkeling en vastgoed - voor het derde achtereenvolgende jaar bijhoudt. De database geeft een compleet overzicht van alle strategische locatiebeslissingen in Nederland met een omvang van tenminste 50 arbeidsplaatsen. Het gaat om buitenlandse ondernemingen die voor de eerste keer voet op Nederlandse bodem zetten, Nederlandse en buitenlandse bedrijven die over grote afstand verhuizen en 'groeiers' die elders in Nederland een nieuwe vestiging opzetten.

ABN Amro domineert top 5
De top 5 in de eerste helft bestaat met name uit samenvoegingen van bestaande vestigingen. Zo kreeg Apeldoorn 500 nieuwe arbeidsplaatsen en Eindhoven 400 nieuwe arbeidsplaatsen door de vestiging van shared services centers van ABN Amro (de nummers 1 en 2 in de top 5): de bank bundelt er taken die nu nog op veel verschillende locaties worden uitgevoerd. Op nummer 3 staat het nieuwe hoofdkantoor van Ballast Ham Dredging (samenvoeging baggeractiviteiten Ballast Nedam en HBG; 340 arbeidsplaatsen) dat voor Rotterdam koos. Het nieuwe hoofdkantoor van Heinz in Zeist (samenvoeging van enkele andere vestigingen; 220 arbeidsplaatsen) bezet plaats 4, terwijl de verhuizing van het distributiecentrum van Corporate Express (200 arbeidsplaatsen) van Utrecht naar Almere goed is voor de vijfde plaats.

Veel samenvoegingen in de kantorenmarkt
Opvallend is dat meer dan de helft (11 van de 20) van de locatiebeslissingen samenvoegingen van activiteiten betrof. Vorige jaren was dit aandeel veel lager: telkens circa 15%. Bedrijven concentreren hun activiteiten vooral om efficiency-redenen, ingegeven door de laagconjunctuur. Daarnaast speelt het toegenomen aantal overnames en fusies een rol. Veel samenvoegingen hadden betrekking op kantoorgebruikers. Het aantal arbeidsplaatsen dat met locatiebeslissingen in de kantoorsector was gemoeid, steeg van 1.800 over heel 2001 naar 2.300 alleen al in de eerste helft van 2001. Naast de 4 al genoemde kantoorvestigers in de top 5 gaat het bijvoorbeeld om Opel (samenvoeging Benelux-activiteiten in nieuw hoofdkantoor in Breda) en IT-onderneming QAD (samenvoeging hoofdkantooractiviteiten op Schiphol).

Amper nieuwe buitenlandse bedrijven; weinig vestigingen door groei Het aantal buitenlandse bedrijven dat voor de eerste keer voet op Nederlandse bodem zette, was in de eerste helft van dit jaar zeer laag: 3 om precies te zijn. In 2000 ging het nog om 14 nieuwe bedrijven, in 2001 was al een terugval naar 10 bedrijven te zien. Ook het aantal nieuwe vestigingen door groei van al in Nederland gevestigde bedrijven kelderde enorm door de economische tegenwind: van circa 20 in 2000 en 2001 naar slechts 2 bedrijven in de eerste helft van 2002.

/ / / / /

Noot voor de pers
Als u een toelichting wilt, kunt u contact opnemen met Peter van Geffen, telefoon (024) 352 16 16 of 06 52 56 79 69. E-mail: p.vangeffen@stec.nl