30 september 2002

Persbe richt van de

Ingezonden persbericht


Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen

Eredoctoraat voor Wladimir Bleuten

Fysisch geograaf dr. Wladimir Bleuten van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen heeft een eredoctoraat gekregen van de Staatsuniversiteit Tomsk, de meest toonaangevende universiteit van Siberië. Bleuten kreeg het eredoctoraat vanwege zijn grote bijdrage aan de wetenschappelijke samenwerking op het gebied van de landschapsecologie, de eco-hydrologie, de milieukunde en de natuurbescherming tussen het Wetenschappelijk Onderzoeksinstituut voor Biologie en Biofysica van de Staatsuniversiteit Tomsk en de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen.

Bleuten heeft zich vooral ingezet voor het bijeenbrengen en verdiepen van de wetenschappelijk kennis van de processen in veenecosystemen, en voor het internationaliseren van de in Rusland en in het bijzonder van de in Tomsk aanwezige kennis op dit wetenschapsterrein. In samenwerking met andere wetenschappelijke instituten binnen en buiten Rusland is grensverleggend onderzoek gedaan naar het natuurlijk herstelvermogen van veenecosystemen na olieverontreiniging en is de kennis over natuurlijke veenvorming aanmerkelijk uitgebreid. De nu 10 jaar bestaande samenwerking tussen beide universiteiten heeft door de toekenning van het eredoctoraat een extra stimulans gekregen voor de toekomst.

Een goede zaak want uit het door de Europese Unie (INTAS) en de Nederlandse
Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ondersteunde onderzoek van Bleuten is gebleken dat de ongedraineerde venen van West Siberië een aanzienlijk deel van de atmosferische CO2 duurzaam vastleggen. In de internationale discussies over CO2 en klimaatverandering en in de Kyoto verdragen ontbreken echter de natte venen. En dat terwijl drooglegging van de 1 miljoen km2 veen in West Siberië, zoals in West Europa en de USA is gebeurd, zal leiden tot een zeer grote emissie van CO2 naar de atmosfeer. Hierdoor zal de koolstofbalans van de atmosfeer verder verstoord worden met vergaande consequenties voor het wereldklimaat.

Voorlichter Martine Korpel (030) 253 5941, m.korpel@geog.uu.nl