Gemeente Rotterdam

Rotterdam gaat vervuiling te lijf

(26-09) De gemeente Rotterdam gaat de grote vervuiling in de stad met man en macht aanpakken. Een speciale Task Force van de Roteb springt spoedig naast de reguliere schoonmakers in op plaatsen, waar structureel troep achterblijft. Om het grote tekort aan Reinigingspolitie-agenten op te vangen worden controleurs van de dienst Stadstoezicht bijgeschoold om ook overtredingen op het gebied van vervuiling te kunnen bekeuren. Bovendien breidt de gemeente het aantal controleurs uit. Deze maatregelen heeft wethouder Lucas Bolsius (o.a. buitenruimte en wijkaanpak) aangekondigd in het jongste nummer van het gemeentelijk informatieblad Nieuw Rotterdams Tij.

De wethouder deed zijn uitlatingen in een rondetafelgesprek dat de redactie van Nieuw Rotterdams Tij organiseerde. Aanleiding daarvoor was een brief die een ontevreden bewoonster van de wijk Middelland onlangs stuurde naar alle raadsleden van de gemeente. Deze bewoonster, Marleen de Jong, stelt in die brief dat de leefbaarheid in haar buurt ernstig onder druk staat. Ze ergert zich vooral aan de ernstige vervuiling van de buurt en de a-sociale mentaliteit van nogal wat bewoners.

Wethouder Bolsius is het met mevrouw De Jong eens dat de gemeente meer moet doen om de vervuiling terug te dringen. Naast de genoemde 'harde' maatregelen kondigt de wethouder ook aan dat er in de meest vervuilde gebieden een speciale voorlichtingscampagne start over de regels voor het aanbieden van huisvuil en het melden van overlast van zwerfvuil op straat.

Antillianenproblematiek onbeheersbaar

Nieuw Rotterdams Tij bericht verder dat de gemeente Rotterdam de grip op Antilliaanse probleemjongeren vergroot. Dit gebeurt met name via het programma Lus di Trafiko. Wethouder Van der Tak (o.a. integratiebeleid) stelt in 'Tij' dat de mogelijkheden van de gemeente echter beperkt zijn. Van der Tak: 'Het werkelijke probleem is dat de Antillianenproblematiek absoluut onbeheersbaar is door de massale instroom. Nederland wordt gebruikt als afvalputje. Er moet op de Antillen meer gebeuren aan voorlichting en inburgering en er moet nauwer worden samengewerkt met politie en justitie aldaar. Tegelijkertijd moet je een goed ontwikkelingsprogramma op de Antillen uitvoeren. Het rijksbeleid en het beleid van de Antilliaanse regering zijn in de afgelopen jaren ronduit slap geweest. Het is goed dat er in Nederland politiek gezien een nieuwe wind is gaan waaien.'

Rotterdamse stijl

Jos Hooyschuur, hoofd Communicatie van de Rotterdamse Bestuursdienst (Stadhuis), zegt in Nieuw Rotterdams Tij dat een deel van de 18.000 Rotterdamse ambtenaren toegankelijker en communicatiever moeten worden. Het college van B en W heeft de plannen op dit gebied opgenomen in het concerncommunicatieplan onlangs goedgekeurd. Een van de onderdelen daarvan is dat er voorzieningen getroffen worden die ertoe moeten leiden dat ambtenaren beter weten wat er leeft onder de Rotterdammers.

Jos Hooyschuur: 'De overheid is er voor de burger en niet andersom. We noemen dat de Rotterdamse stijl: we zijn bereikbaar en zichtbaar, we leggen verantwoording af en we zorgen voor wederkerigheid. Verder moet de informatie nog beter bereikbaar worden. We hebben al de Rotterdambalie, het Informatiecentrum Stedebouw en Volkshuisvesting, de Ondernemerswinkel en de klachtenlijn van gemeentewerken. We willen dat verder versterken. We denken aan de opening van één loket voor bouwen en wonen, één voor ondernemers en één voor veiligheid.'