Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe MenSport komt 28 september uit

30/09/2002

Lochem, 30 september 2002
Jerez de la Frontera, een wedstrijd waar de besten wonnen en favorieten sneuvelden. IJsbrand mag zich voor de derde keer in zijn sportcarrière twee jaar lang de beste vierspanrijder van de wereld noemen. Maar ook de overige Nederlanders hebben zich met verve gepresenteerd en met een zesde plaats voor Harry de Ruyter, een achtste voor Mark Weusthof en een elfde voor Ton Monhemius kon het feestje helemaal niet meer stuk toen het teamgoud ook nog naar Nederland kwam. België stelde ietwat teleur. Gert Schrijvers werd de beste Belg met een vijftiende plaats. Tekst en foto's zijn van Marie de Ronde.
Een antiek rijtuig terugbrengen in de oorspronkelijke staat, met gebruik van authentieke materialen en volgens de werkwijze van vroeger. Dat is de grote passie van rijtuigrestaurateur/verzamelaar Guido Debusschere uit het Belgische Dendermonde. Om er zeker van te zijn dat de methoden van weleer inderdaad worden gevolgd, maakt de meester alles zelf. Tot aan het mengen van de lak en het buigen van de koetslampveren
toe. Meike Merks maakte een portret van deze opmerkelijke familie die een living vonden in hun hobby.
Eind augustus was het dan eindelijk zover voor de enkelspanrijders: het tweede wereldkampioenschap. Ze moesten er na de première in Ebbs vier jaar op wachten, maar al dat wachten loonde zich. De streek rond Conty, in het noordwesten van Frankrijk,
onthaalde de sporters groots; elk dorp adopteerde een landenteam en stond daar als
een man achter. Organisatorisch ging er wel wat met de Franse slag, maar de op het scherpst van de snede verreden sport maakte alles goed. Dat wereldkampioene Anne Violaine Brisou haar titel amper een uur na het behalen ervan weer af moest staan aan Stéphane Chouzenoux was op zich terecht, maar een ongelooflijke domper op zo'n leuke wedstrijd. Ineke Westers volgde de enkelspanrijders eigenlijk al het hele seizoen. Aan de hand van haar foto's krijgt u een impressie van de ontknoping; een enerverend toernooi.
Er werden spijkers met koppen geslagen in Deurne, want dat was de laatste wedstrijd van het menseizoen 2002 voor de klasse 4. Op een na alle Cups werden het eerste weekeinde van september uitgereikt en ook de competitie om het KNHS kampioenschap ponyvierspannen beleefde er zijn laatste wedstrijd. Voor Aart van de Kamp kon de titelstrijd met vijf gewonnen wedstrijden in feite al niet meer stuk, maar zijn Shetlanders deden ook in Deurne wat zij aan hun stand verplicht waren: winnen. Tekst en foto's van Ineke Westers.
Op de derde zondag van augustus leek het wel of een groot museum haar poorten had geopend. Niet om het publiek naar binnen te halen, maar om de historie naar het publiek te brengen, zo origineel en authentiek mogelijk. Kastelentocht Doorn is met een deelname van ruim honderd kwaliteitsrijtuigen een publiekstrekker van de eerste orde; dit jaar was sprake van zo'n 35.000 toeschouwers. Frits van Solt ving de elegante equipages in de lens van zijn camera. Ruim 100 Duitse boeren en tuinders hebben hun trekkers geheel of gedeeltelijk ingeruild voor echte paardenkrachten. Op de merendeels ecologisch werkende bedrijven worden twee, drie en vierspannen ingezet van Ardennners, tot Schwarzwalder koudbloeden en Belgische trekpaarden. Behoud van bodemstructuur, arbeidsvreugde en positieve- reacties van de consument zijn de drijfveren. MenSport bezocht een aantal bedrijven. Een artikel van Stockpaard Producties, foto's Arjan Wijnstra.
Het samenwerkingsverband tussen mens en dier mag onder geen beding ontaarden in slavernij, het welzijn van het paard dient te allen tijde voorop te staan. Daar is iedereen het roerend over eens. Maar waar ligt precies de grens tussen het geven van aanwijzingen met de menzweep en slaan? Tussen het opbouwen van de conditie en het overnemen van een paard? Tussen (top)sport en dierenkwelling? En hoe ervaren paarden pijn? Een actueel onderwerp. MenSport bezocht een aantal experts, die door hun werk vrijwel dagelijks met paardenpijn te maken hebben. Madeleine Calkoen en Meike Merks interviewden een aantal deskundigen. De foto's zijn van Ineke Westers.