DSM



DREAM ACTION VAN DSM

'Sharing our views, sharing our talents'

100 jaar DSM
Op de honderste verjaardag van DSM (29 mei 2002) is de Dream Action gestart die als thema heeft 'Sharing our dreams, sharing our talents'. Wereldwijd zijn alle medewerkers uitgenodigd om hun talenten te gebruiken voor de samenleving en de omgeving waarin zij wonen en werken. Daarom zijn op het eeuwfeest van DSM alle medewerkers uitgenodigd om hun dromen, groot en klein, vorm te geven.

Dream Action - 700 dromen
Binnen korte tijd zijn er meer dan 700 dromen ingestuurd van ruim 1100 deelnemers uit 30 verschillende landen. Dat wil zeggen dat 1 op de 20 DSM-medewerkers op de een of andere manier heeft geparticipeerd. Uiteindelijk zijn er 20 genomineerd, waarvan de 3 winnaars op maandag 2 oktober in Heerlen in het bijzijn van H.M. Koningin Beatrix bekend gemaakt zullen worden.

De Nederlandse genomineerden (zie bijgevoegd document met hun dromen) vertellen op woensdag 25 september om 11:00 uur in Amsterdam hun droom en de achtergrond er van aan de Nederlandse pers. Tevens zal Maarten van Nieuwenhuyzen, Manager Comité 100-jarig bestaan DSM, een korte presentatie geven over de achtergrond van Dream Action. Graag nodigen wij u voor deze bijeenkomst uit.

Bijgaand treft u, naast het overzicht met de Nederlandse dromen, de officiële uitnodiging/antwoordfax aan voor deze bijeenkomst en een voucher voor een leuk cadeau!



NEDERLANDSE GENOMINEERDEN

DSM DREAM ACTION

'Sharing our views, sharing our talents'

1. Science set voor kinderen
Er waren diverse inzenders die op het fraaie idee kwamen om de schoolkinderen uit scholen in de omgeving van DSM vestigingen te voorzien van scheikunde dozen, voorzien van experimenteerset en instructieboekje. Deze dromen zijn gecombineerd omdat ze op die manier meer gelegenheid hebben tot realisatie. Zoals Arnold Schaafsma, DSM Research Geleen, Nederland, schrijft: 'Ik weet uit eigen ervaring dat interesse in de exacte wetenschappen op heel jeugdige leeftijd kan ontstaan.' Hij herinnert zich ook dat vroeger dergelijke dozen bestonden, maar heeft ze al jaren niet meer gezien. Ook William Bruce Shackelford, DSM Pharmaceuticals, Greenvill, Verenigde Staten, droomt ervan kinderen van de basisschool de aanzet te bieden van een 'proper science education' door middel van een 'portable science kit'. Hij heeft zelf ervaring in het lesgeven aan kinderen vooral op het gebied van het doen van natuur- en scheikundeproeven. Carla Bolt, Herm Hendrikx, Ben Moust en Ilona Smeets van Human Resources Services in Geleen , Nederland gaan zelfs nog verder; zij denken aan een chemiedoos en coaching voor alle kinderen ter wereld in de basisschoolleeftijd - te beginnen in Limburg, Nederland - die zich bevinden in een straal van 100 km om elke DSM vestiging heen om te tonen dat de opleiding van mensen niet ophoudt bij de grenzen van het DSM bedrijfsterrein.

Alle drie zeggen nadrukkelijk dat het niet de bedoeling is om toekomstige DSM-medewerkers op te leiden, maar kinderen uitzicht te bieden op de verrijking die kennis van de natuurwetenschappen kan hebben op het verdere leven.

2. Methyleenblauw tegen malaria.
Malaria is een van de top-killers onder de ziektes; elk jaar zijn er 400 miljoen nieuwe pati‰nten. Elke minuut sterft ergens een kind aan de ziekte of loopt een hersenbeschadiging op als gevolg van de ziekte. Er zijn maar weinig geneesmiddelen beschikbaar, behalve voor rijke toeristen, en de middelen die er zijn zoals 'chloroquine' en 'fansidar' worden steeds minder effectief als gevolg van resistentie. Het zal nog jaren duren voordat nieuwe middelen, die inmiddels in ontwikkeling zijn, op de markt komen. Dr. Wolfgang Schiek en dr. Thomas Zich, DSM Fine Chemicals, Linz, Oostenrijk, willen dat DSM ten eerste een studie onderneemt naar de mogelijkheden van een antimalaria onderzoek project in Burkina Fasso waarbij gebruikt wordt gemaakt van methyleenblauw (MB), een middel dat al meer dan honderd jaar geleden werd ontdekt en gebruikt bij de bestrijding van malaria. Ze willen vervolgens dat DSM methyleenblauw ter beschikking stelt voor het onderzoek. Beter nog, ze willen daarna methyleenblauw combineren met chloroquine (dit geneesmiddel noemen ze BlueCQ) voor betere resultaten. DSM zou methyleenblauw zelf synthetisch kunnen maken of het industri‰le product zuiveren voor farmaceutische toepassingen. Zoals ze zelf zeggen in hun begeleidende tekst: 'With respect to the dream action, producing this amount of MB within the company means, that the body of DSM, not just the head gets involved in sharing talents to make our dream come true.' Na succesvolle afsluiting van het onderzoek zou bijvoorbeeld een samenwerking met de World Health Organization (WHO) kunnen volgen om deze therapie door te voeren. Het zou in ieder geval een goedkope therapie zijn die zieken in de derde wereld, die zich de dure westerse geneesmiddelen niet kunnen veroorloven, zou kunnen helpen.

3. Bicycle recyle
Maar liefst drie dromeninzenders dachten onafhankelijk van elkaar aan het verschepen en opnieuw gebruiken van tweedehands fietsen. Luca Negri, DSM Bakery Ingredients, Italie en het Corporate Communication Department in Heerlen, Nederland willen deze fietsen ter beschikking stellen aan kinderen om naar school te gaan. CCD wil ze per lege tanker naar Afrika brengen. Wim Kurvers, Utility Support Group BV, Urmond, Nederland, kijkt naar de hele wereld voor zijn droom en wil een plan opzetten, niet alleen voor de verdeling van deze fietsen, maar ook voor onderhoud en reparatie. En hij wil er fietstaxi's en vervoersmiddelen voor goederen van maken. Daarnaast denkt hij aan het opzetten van een verzamelorganisatie die voor de aanvoer van steeds weer nieuwe, gebruikte fietsen kan zorgen. Ook hier bestaat de mogelijkheid om de dromen te combineren en te beginnen met een feasibility study.


4. Ondersteuning onderontwikkelde gebieden
Diverse dromen kwamen van groepen medewerkers die een vorm van ontwikkelingshulp willen verlenen aan achtergebleven gebieden in hun eigen regio, in de nabijheid van de fabriek. Drie medewerkers van DSM Bakery Ingredients, Cerillas, Argentine: Lucas Rodriguez, Luis Ayala en Gloria Marengo besloten het dorpje Santa Rosa de los Pastos Grande op 4000 meter hoogte in de bergen te adopteren en de bewoner te helpen bij het voorzien in hun dagelijks behoeften en beheersing van hun ecosysteem. Ze hebben een plan opgesteld dat het voorkomen van de ontbossing van de omgeving in gang moet zetten, dat voorziet in het ontwikkelen van een 'solar cooker' voor deze gemeenschap op grote hoogte en tegelijkertijd proberen na te gaan wat hun energiebehoeften zijn en hoe daarin te voorzien met behulp van vernieuwbare bronnen. In het algemeen willen ze het leven van deze bergbewoners minder hard proberen te maken en hopen dat hun project als voorbeeld voor andere gemeenschappen zal kunnen dienen.

Twee DSM-ers die hun project voor de ontwikkeling van een 'solar cooker' al helemaal hebben uitgewerkt, zijn Edward Kuijsten, Zwolle Nederland, en Ben Drogt, Schaffhausen, Zwitserland van DSM Composite Resins. Zij halen een bestaand plan van stal voor een 'solar cooker', die al daadwerkelijk wordt gebouwd. Het gaat om een goed ge‹soleerde, zwarte doos met glazen deksel, waarin binnen temperaturen van 170 graden bereikt kunnen worden; geschikt voor het koken van water, bakken van brood, bereiden van vlees en het steriliseren van instrumenten. Beide medewerkers willen toekomstige gebruikers in de derde wereld leren omgaan met deze kookdoos. Dat is hun plan.

5. Management Uitzendbureau
In Nederland is een organisatie actief die gepensioneerde managers uitzend naar landen en bedrijven in de derde wereld die behoefte hebben aan versterking van hun management. Deze Programma Uitzending Managers (PUM) bestaat al een aantal jaren. Harry Fortuin, DSM Elastomers Europe, Sittard, Nederland wil dat DSM actief aan dit programma gaat bijdragen door DSM specialisten te koppelen aan uitzendmanagers die specifieke kennis nodig hebben en, ten tweede door in het bestand van onze gepensioneerde medewerkers te zoeken naar mensen die in dit programma zouden kunnen participeren. Dit is vooral zo'n goed idee omdat uitgezonden DSM-ers, of ze nu als technisch specialist gaan of als gepensioneerde manager, altijd terug kunnen vallen op grote kennisapparaat van DSM.

6. Een rietje voor schoon water
Schoon water is een eerste levensbehoefte, maar 1,2 miljard mensen hebben geen beschikking over schoon drinkwater. En als er niets gebeurt zal dat aantal groeien tot 6-8 miljard in 2025. Jaarlijks worden 4,4 miljard mensen ziek omdat ze verontreinigd water drinken. Nu denken Alex Vrinzen en Paul Vergossen van DSM Research, Geleen, Nederland zeker niet dat ze dit gigantische probleem wel even zullen oplossen, maar samen met enkele medewerkers van Membrane Application Technology in Geleen stellen ze een interessante poging voor. Ze bedachten een eenvoudige, goedkope oplossing met behulp van ultrafiltratie door een rietje met een membraan te construeren. Dergelijke membranen voor het filtreren van bacteri‰n uit het water worden al toegepast, bijvoorbeeld in apparatuur voor reizigers naar de tropen. Ze lijken op een pen en kosten ongeveer 17 euro. De bedoeling is om met bijdragen op membraangebied van DSM Solutech een simpele uitvoering van dit apparaat te maken dat mogelijk niet meer dan enkele eurocenten hoeft te kosten. Bijvoorbeeld door de pen van polyethersulfon (een engineering plastic) te vervangen door papier. Eventueel zou het apparaat kunnen worden uitgerust met een filter met actieve kool voor het verwijderen van zware metalen, pesticiden, organische materialen en kleurstoffen. Extra toevoeging van jodium kan bepaalde virussen doden en voorzien in de, voor de mens, noodzakelijke jodiumbehoefte. Als het prototype gereed is, kunnen internationale organisaties van de Verenigde Naties het project overnemen.