Staatsbosbeheer

27 september 2002

In het najaar van 2002 zal Staatsbosbeheer beginnen met het verwijderen van opslag (ongewenste begroeiing zoals jonge dennen) op het heidegebied wat ligt in het Hendrikszand. Dit is noodzakelijk omdat de heide anders verdrongen wordt door het inmiddels ontstane bos. Het terrein groeit langzaam dicht door de natuurlijke opslag van grove den, Amerikaanse vogelkers, vuilboom en krent.

De opslag zal op een milieuvriendelijke wijze worden verwijderd. Er is voor gekozen om de jonge boompjes met de hand te rooien om de grond zo min mogelijk aan te tasten; heideterrein is dus mensenwerk. Verder zal de doorgeschoten of moeilijk te rooien opslag machinaal worden gerooid. Eén en ander zal er in het begin rommelig uitzien, maar in het voorjaar zal een bezoeker van het gebied weinig meer zien van de werkzaamheden die in het najaar van 2002 hebben plaatsgevonden. Het Hendrikszand is gelegen ten westen van de weg Elspeet - Nunspeet, direct bij de snelweg Amersfoort - Zwolle.
Vijftien jaar geleden is dit gebied vrijgemaakt van opslag, met het doel om het oude open landschap terug te krijgen. Het terrein wordt gekarakteriseerd door een open omgeving met enkele stuifzandheuvels en een begroeiing van struikheide, bosbes en enkele vliegdennen (grove den).
Dit soort open gebieden zijn van belang voor onder andere edelherten, reeën en diverse vogelsoorten.