Dienstenbond CNV

Helaas ontkomt Aino niet aan faillissement
27-09-2002

De afgelopen dagen zijn we samen met de directie druk bezig geweest om Aino van de ondergang te redden. Helaas is dat niet gelukt. Het ligt in de bedoeling dat vrijdag 27 september surceance van betaling en faillissement wordt aangevraagd bij de rechtbank. Daarna moet een WW-uitkering worden aangevraagd voor alle medewerkers.

Afgelopen week heb ik gesprekken gevoerd met leden van de ondernemingsraad over een af te spreken sociaal plan. Op maandag 23 september heb ik gesprekken gevoerd met de directie van Aino en de ondernemingsraad. We hebben gezocht naar een uitweg om toch nog een sociaal plan met Aino overeen te komen.

Op woensdag 25 september hebben we op het kantoor van de advocaat van Aino in Amsterdam gesproken. Directeur Haverkamp heeft aangegeven dat er een negatief eigen vermogen is en dat Aino op het strafbankje zit. Verder zijn de reserves op en heeft Aino 'geen vlees meer op de botten'. Deze week heeft ABN AMRO het krediet opgezegd en dat betekent dat uw werkgever onder deze omstandigheden zelfs geen salaris meer kan betalen.

Er waren 2 opties:

1) Faillissement en daarna (eventueel) een doorstart maken.
2) Mager sociaal plan met vakbonden, gekoppeld aan 135 ontslagen.
Uiteraard hebben we optie 2 grondig bekeken. We waren bereid om een zeer eenvoudig sociaal plan met Aino af te spreken, maar we liepen aan tegen de grenzen van het arbeidsrecht; voor Aino is het doorbetalen van de opzegtermijn in feite te duur. Dit betekent dat medewerkers (als zij ontslagen worden) de eerste paar weken cq. maanden geen WW-uitkering ontvangen. Bij een faillissement zijn zij financieel gezien beter af.
Uiteindelijk hebben we dan ook gezamenlijk moeten concluderen dat Aino in de huidige omvang niet meer te redden is.

Wat betekent dit voor u?

- Er wordt een bewindvoerder benoemd die aan het CWI (voorheen Arbeidsbureau) een ontslagvergunning gaat aanvragen.
- De wettelijke opzegtermijn voor de medewerkers bedraagt 6 weken.
- U kunt bij het UWV/Gak achterstallig loon over maximaal 13 weken ontvangen (vanaf begin september).

- U ontvangt loon over de opzegtermijn.

- U ontvangt vakantiegeld over de achterliggende periode.
Het is nog niet precies duidelijk wanneer alles gaat spelen. U wordt hierover nader geïnformeerd. Mocht u verder vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met CNV Dienstenbond-bestuurder Wim Burggraaf. Dat kan telefonisch (055 - 577 26 40, vanaf maandag a.s.) of per mail.