Provincie Limburg

Provinciale subsidie voor begeleiding jongeren

Met een bedrag van bijna 50.000,00 stellen Gedeputeerde Staten de instelling voor jeugdhulpverlening XONAR Westelijke Mijnstreek in de gelegenheid ruim 100 jongeren extra te begeleiden. De begeleiding vindt plaats in het leerwerkcentrum 'De Startbaan' in Sittard. In het leerwerkcentrum werken samen het Centrum voor Baan en Beroep, Leeuwenborgh Opleidingen en Xonar Westelijke Mijnstreek.

In 'De Startbaan' worden jongeren in de leeftijd van 15 tot 23 jaar opgevangen. Zij hebben zoveel problemen dat zij in het reguliere onderwijs uitvallen en daardoor geen diploma halen. In 'De Startbaan' krijgen zij een praktische leerwerktraining aangeboden waardoor zij alsnog kunnen doorstromen naar regulier onderwijs of onmiddellijk bij een werkgever aan de slag kunnen. Voor hun psycho-sociale problemen krijgen zij hulp en begeleiding van Xonar Westelijke Mijnstreek.

De werkwijze is in 2000 als experiment gestart en gaat nu het derde jaar in. Uit een evaluatie in 2001 is gebleken dat de werkwijze succesvol is. Van de 134 jongeren die toen van het aanbod van 'De Startbaan' gebruik maakten, stroomde 71% door naar een baan en 11% startte een vervolgopleiding.
27-9-2002 12:55