Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER VERA DUA VLAAMS MINISTER

VAN LEEFMILIEU EN LANDBOUW Vrijdag 27 september 2002

Minister Dua subsidieert Gentse Energie- en Milieuwinkel

Vlaams Minister van Leefmilieu Vera Dua maakt 12.394 euro vrij voor d e
Gentse Energie- en Milieuwinkel(EMW). EMW is een initiatief van het Gentse Milieufront. De Energie- en Milieuwinkel wil informatie verstrekken over energiebesparende en milieuvriendelijke consumptiepatronen bij de Gentenaars.

De Gentse Energie- en Milieuwinkel (EMW) krijgt een plaatsje in het Gentse Ecologisch Centrum (GEC), recht tegenover het Sint-Pietersstation. De EMW wil de Gentenaars informeren over de mogelijkheden om energie te besparen en milieuvriendelijk te consumeren. De winkel wil haar activiteiten uitwerken rond drie peilers: informatieverstrekking, een mediatheek en demonstratieactiviteiten. EMW start alvast met een digitaal en een telefonisch loket. Via e-mail kan algemene informatie gevraagd worden, maar eveneens praktische informatie (bijvoorbeeld prijsinfo, voor- en nadelen van verschillende alternatieven, premies, adressen en gebruiktips). Tijdens de bezoekuren kan de bezoeker van de Energie- en Milieuwinkel terecht aan de infobalie. De uitbouw van een mediatheek - zowel boeken als videocassettes en cd-rom's - en het organiseren van demonstraties (van bijvoorbeeld spaardouchekoppen of duurzame bouw- en isolatiematerialen) zijn de andere peilers van de EMW. Via een eigen uitleendienst wil EMW bovendien de Gentenaars de mogelijkheid bieden om bepaalde producten of toestellen te ontlenen om ze in eigen huis te kunnen uittesten. Hierbij wordt gedacht aan een stroombegrenzer om water te besparen, verschillende types spaarlampen of meters om het eigen elektriciteitsverbruik te meten.

Vlaams Minister van Leefmilieu Vera Dua subsidieert dit initiatief nu met 12.394 euro. Meteen sluiten de Gentse Energie- en Milieuwinkel en de Vlaamse overheid een samenwerkingsovereenkomst af. Op die manier kan de Gentse Energie- en Milieuwinkel worden afgestemd op het beleid en kan dit project mee uitvoering geven aan dit beleid.

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be