Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 27 SEPTEMBER

2002 IN KORT BESTEK

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht van de overige dossiers die de Vlaamse regering vrijdag 27 september 2002 goedgekeurd heeft.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

De Vlaamse regering verleent positief advies aan een ontwerp van Koninklijk Besluit betreffende de erkenningsvoorwaarden van rijscholen. Het KB wil voor nieuwe rijscholen de toegang tot deze sector bevorderen en beoogt een verbetering van de kwaliteit van de rijopleiding. Omdat veel mensen zich vragen stellen bij de betaalbaarheid van de rijopleiding formuleert de Vlaamse regering wel een aantal suggesties naar de federale overheid toe om aan deze bekommernis tegemoet te komen. Een ervan is dat de VDAB ook rijopleidingen categorie B zou kunnen organiseren. Verder is het aangewezen dat de BTW op de rijopleiding wordt teruggebracht van 21 naar 6%. Ook zou elke gemeente of een aantal gemeenten gezamenlijk over een oefenterrein moeten kunnen beschikken waar de leerling zelf de basisvaardigheden kan inoefenen, los van de rijschool. Ook dient het KB rekening te houden met de inspanningen die het Vlaamse middelbaar onderwijs doet in het kader van de eindtermen, waar is ingeschreven dat leerlingen de kennis verwerven die moet volstaan als voorbereiding op het theoretisch rijexamen categorie B.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met twee ontwerpen van Koninklijk Besluit die 2 Europese richtlijnen met betrekking tot homologatienormen voor voertuigen omzetten in Belgische wetgeving. Het eerste KB betreft de in het internationale en nationale verkeer maximaal toegestane gewichten en afmetingen. Hierin worden de concurrentievoorwaarden in de vervoersector vastgelegd. Het tweede KB betreft de goedkeuring van twee- of driewielige motorvoertuigen, hun onderdelen, technische eenheden en hun veiligheidstoebehoren.


* * *

De Vlaamse regering verleent negatief advies aan een ontwerp van Koninklijk Besluit betreffende de interoperabiliteit van het conventionele Trans-Europees spoorwegsysteem. Ze vraagt heel wat tekstuele aanpassingen omwille van de incoherente manier waarop de Europese richtlijn is omgezet naar Belgisch recht.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met een ontwerp van Koninklijk Besluit dat bestaande Belgische wetgeving aanpast aan de huidige JAR-voorschriften. Concreet regelt het het bekomen van een luchtvaartpas voor ultralichte motorluchtvaartuigen.


* * *

Op vraag van de ICAO, de Internationale Burgerlijke Luchtvaartorganisatie, wordt België gevraagd het reglement aan te passen waarbij technische maatregelen worden vastgesteld voor de exploitatie van de vliegtuigen in het handelsluchtvervoer met een hoogst toegelaten totaalgewicht van 5700 kg en meer. De Vlaamse regering verleent een gunstig advies ter zake.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

De Vlaamse regering beslist tot actualisering van het Protocol van 5 september 1989 met de vzw Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten betreffende de werking en de financiering van een vormingsdienst ten behoeve van de OCMW's. Het gaat hoofdzakelijk om wijzigingen in terminologie. Daarnaast worden ook doelstellingen, programma's en vooral financiering van cursussen en kostenverantwoording aangepast aan de actualiteit.


* * *

De Vlaamse regering keurt de jaarlijkse schriftelijke verslaggeving aan het Vlaams Parlement en de Kinderrechtencommissaris goed omtrent de implementatie van het VN-verdrag inzake de rechten van het Kind. Het verslag wordt ingediend bij het Vlaams Parlement en de Kinderrechtencommissaris.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

Het Mozaïekdecreet XIII van 13 juli 2001 legt de grondslag voor de oprichting en overheidsbetoelaging van regionale technische centra (RTC). Een dergelijk centrum is een samenwerkingsplatform van de onderwijs- en de bedrijfswereld dat de opleiding en vorming organiseert van jongeren en volwassenen onder optimale didactische, materiële en infrastructurele omstandigheden. De Vlaamse regering kent nu een subsidie toe aan de RTC's van Limburg, Zuid en Midden West-Vlaanderen, Gent, Westhoek- Middenkust, Mechelen en Antwerpen-Waasland. Het subsidiebedrag wordt gedifferentieerd naargelang het RTC reeds een eerste opstartfase heeft doorlopen of niet. Voor het RTC Zuid en Midden West-Vlaanderen wordt het subsidiebedrag substantieel hoger bepaald.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief een Commissie Zorgvuldig Bestuur op te richten. Deze beslissing geeft uitvoering aan hoofdstuk V van het Mozaïekdecreet XIII. Dit hoofdstuk bevat een aantal bepalingen die de huidige reglementering inzake 'laakbare praktijken' moderniseren. De bepalingen betreffen onder meer het verrichten van
handelsactiviteiten, sponsoring en reclame, politieke propaganda, oneerlijke concurrentie en de afstemming van het begrip 'kosteloos onderwijs' op internationale verdragen. Om de naleving van deze nieuwe bepalingen te garanderen wordt nu een niveauoverstijgende Commissie geïnstalleerd die de taken van de huidige commissies 'laakbare praktijken' overneemt.


* * *

Het Decreet Gelijke Onderwijskansen-I voorziet voor elk kind een principieel inschrijvingsrecht in de gekozen school. Slechts in een beperkt aantal gevallen kunnen schoolbesturen leerlingen weigeren of doorverwijzen. Om dit inschrijvingsrecht reëel te maken voorziet het decreet in een rechtsbescherming voor de leerlingen en hun ouders. Met het oog op die bescherming beslist de Vlaamse regering, na advies van de Raad van State, definitief tot oprichting van een autonome en niveauoverschrijdende Commissie inzake leerlingenrechten die op een onafhankelijke manier probleemdossiers beoordeelt die door bemiddeling in de lokale overlegplatforms niet kunnen worden opgelost. De Commissie wordt opgericht bij het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

Op voorstel van Vlaams minister Renaat LANDUYT :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een gewijzigd subsidiebesluit goed voor permanente vorming en opleiding voor werkenden en bedrijven, luik "Hefboomkrediet - opleidingen".

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

Na advies van de Raad van State worden een aantal bedragen definitief aangepast in het Samenwerkingsakkoord Verpakkingsafval en in het decreet tot bekrachtiging van dit akkoord. Het gaat hoofdzakelijk om omzettingen in euro. Het decreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering beslist tot voorlopige vaststelling van de gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen 'Zone voor windturbines te Gistel' en 'Zone voor windturbines te Kruibeke-Beveren'.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

De Vlaamse regering stelt de heer Dieter Berebrouckx en mevrouw Nele De Pessemier aan als VHM-commissaris bij respectievelijk de CVBA Bouwmaatschappij De Noorderkempen in Merksplas en de CVBA Dewaco-Werkerswelzijn in Aalst.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering keurt de vervanging goed van een lid van de algemene ledenvergadering van vzw Sociale Dienst van de Vlaamse Gemeenschap.


* * *

De Vlaamse regering beslist tot oprichting van een beoordelingscommissie voor de werking van cultuurcentra en legt de samenstelling ervan vast. Dit besluit geeft uitvoering aan het decreet van 13 juli 2001 houdende het simuleren van een kwalitatief en integraal lokaal cultuurbeleid. De commissie beoordeelt de kwaliteit van de werking van de cultuurcentra op basis van de laatste twee werkingsjaren. Afhankelijk van de beoordeling maken de cultuurcentra kans op bijkomende subsidie.

Op voorstel van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

De Vlaamse regering verlengt de aanstelling van de heren A. Van Aperen en W. De Mey als bedrijfsrevisoren bij het Vlaams Instituut voor het Zelfstandig Ondernemen (VIZO) voor een periode van 3 jaar.


-----
einde

-----