D66

Terugtreden Van Mierlo terecht

Buitenland en defensie

Thom de Graaf: Van Mierlo terecht teruggetreden vanwege slappe Europese visie kabinet. "

27-09-2002 - De notitie over de toekomst van Europa ademt zo weinig ambitie en visie uit dat de keuze van Van Mierlo om terug te treden als regeringsvertegenwoordiger goed te begrijpen is, aldus Thom de Graaf.

De Europese Unie moet vooruit durven kijken en streven naar een sterkere politieke internationale rol. Dat kan alleen met een gemeenschappelijk buitenlands beleid. De regering lijkt daar niet aan te willen. Een groot gebrek aan durf en visie. Ook voor het draagvlak van Europa bij de eigen burgers is een sterkere politieke rol van groot belang. Hoe kan men zich identificeren met Europa als zij steeds met meerdere monden spreekt.

Het getuigt van een provinciale kijk op de wereld van de regering. We staan internationaal voor fundamentele veranderingen. Daar moet Europa op de juiste wijze op inspringen en duidelijk niet op de wijze waarop de regering dit denkt te moeten doen.

De invloed van de VVD op de notitie Europa in de steigers lijkt onevenredig groot. Dit korte termijn denken met de portemonnaie in de hand is niet nieuw van de VVD, maar het is ronduit teleurstellend dat het CDA met een premier en minister van buitenlandse zaken hierop niet meer invloed heeft kunnen uitoefenen. Blijkbaar wordt iedere vooruitgang op dit gebid door de VVD geblokkeerd.